Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŠKOLSKE KLUPE ZAMENILI SKUPŠTINSKIM

I oni su bili đaci prvaci

Autor: M. KERANOVIĆ - B. RAJIĆ - R. KANTAR | 07.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Polazak u školu se ne zaboravlja! To su nam dokazali i oni koji danas sede u skupštinskim klupama. Nekada Titovi pioniri, a danas poslanici u srpskom parlamentu, prve školske dane pamte po crvenim pionirskim maramama, ali i prvim ljubavima.

Aleksandar Senić

Aleksandar Senić | Foto: V. Lalić

- Zvala se Nada Obradović, bila mi je prva ljubav - kao iz topa kaže lider Nove stranke Zoran Živković.


Nestašan  dečak, ali i  dobar đak:  Aleksandar  Senić

Nestašan dečak, ali i dobar đak: Aleksandar Senić

On za „Alo!“ ističe da se i danas rado seća svojih prvih školskih dana.
- Bila je to neka 1967. ili 1968. godina. Išao sam u nišku Osnovnu školu „Njegoš“, a učitelj mi je bio Slobodan Atanasković. Sećam se i priredbe kada smo postali pioniri i pamtim da smo dobili crvene pionirske marame, kape nismo imali - dodaje Živković.


Dragan Šormaz

Dragan Šormaz | Foto: N. Pavlović

I Dragan Šormaz, poslanik naprednjaka, ne krije da je kao đak prvak bio zaljubljen do ušiju u jednu devojčicu „svetle kose i plavih očiju“.
- Mnogo sam bio zaljubljen, ali ne bih da je imenujem, danas je udata žena i ima dvoje dece - priča Šormaz.


Bio  zaljubljen  do ušiju:  Dragan  Šormaz

Bio zaljubljen do ušiju: Dragan Šormaz

On kaže i da je u to vreme bila čast da postaneš pionir i daš časnu pionirsku reč, pa se tog trenutka jasno seća.


- Pamtim i da sam imao dugu kosu, tata me je slikao, a onda ošišao pre polaska u prvi razred. Davno je to bilo, mislim da je u pitanju 1974, a škola se zvala „Dositej Obradović“ u Požarevcu. Posle dve godine smo se preselili u Smederevo. Prva učiteljica mi se zvala Slobodanka Dimić, bila je mnogo dobra žena... Sa slovima nisam imao problem, već sa četiri godine sam pisao i čitao ćirilicu i latinicu. Kasnije su mi rekli da to i nije baš dobro - priča Šormaz.

Nekada mali  „disident“, a  danas ozbiljan  poslanik: Dejan  Nikolić

Nekada mali „disident“, a danas ozbiljan poslanik: Dejan Nikolić | Foto: FoNet

I poslanik NDS-a Aleksandar Senić, takođe Titov pionir, iz istih razloga kao i Šormaz nije nam otkrio ime svoje prve ljubavi.


Katarina Rakić

Katarina Rakić | Foto: Vesna Lalić

- To je bila obostrana simpatija još iz vrtića, a onda se to nastavilo i kada smo krenuli u školu „Karađorđe“ u Rači. Nismo bili u istom odeljenju, pa smo jedva čekali odmore kako bismo se videli... Učiteljica mi se zvala Radmila Đorđević. Nisam imao tremu jer sam pre polaska u školu naučio da čitam i pišem. Jesam bio nestašan, mada ne preterano, ali uvek sam bio dobar đak. Bio sam vukovac. Polazak u školu pamtim i po tome što su mi moji kupili „komodor 64“ - navodi Senić.


Ova Titova  pionirka danas je  jedna od najlepših  dama u srpskom  parlamentu:  Katarina Rakić

Ova Titova pionirka danas je jedna od najlepših dama u srpskom parlamentu: Katarina Rakić

Katarina Rakić, poslanica SNS-a, koja je išla u OŠ „Nikola Tesla“, u Leštanima, seća se čak i šta je nosila prvog dana škole.


Nisu je interesovali  dečaci, samo knjige: Aleksandra Jerkov

Nisu je interesovali dečaci, samo knjige: Aleksandra Jerkov | Foto: V. Lalić

- Kao da sada gledam - nova haljinica, crne lakovane cipelice, pretežak ranac na leđima i prva u redu ispred svog razreda... Bilo je to zaista divno vreme, bezbrižno. Nosim mnogo lepih uspomena... Nije bilo straha jer sam dve godine pre toga išla u predškolsko, pa je oko mene već bilo poznato društvo. Inače, za razliku od ostalih devojčica, koje su išle na balet, ja sam tada trenirala karate i nisam maštala da budem balerina i učiteljica, nego predsednik. I bila sam predsednik odeljenja u prvom razredu... Prilično nestašna, nikada bezobrazna, uvek dobar drug i odličan đak - priseća se Rakićeva, navodeći da su simpatije i prve ljubavi ipak došle dosta kasnije.


Ni Aleksandri Jerkov, poslanici demokrata, u prvom razredu pažnju nisu odvlačili dečaci. Interesovala su je samo slova.

- Jedva sam dočekala taj dan kada ću sesti u školsku klupu. Išla sam u školu „Sonja Marinković“ u Novom Sadu. Pamtim kao da je juče bilo. Naučila sam da čitam i pišem od starije sestre pre škole. Mi smo, inače, bili poslednja generacija Titovih pionira. Bila sam i predsednica razreda, a na dan kada smo dobijali crvene marame, mislim da je bila i neka priredba - iskrena je Aleksandra Jerkov.

Prvi dan i odmah prekor

Dejan Nikolić, zamenik šefa poslaničke grupe DS-a, prvi dan škole pamti po prekoru.


- Prvog dana sam dobio prekor, ne ukor, jer nisam hteo da nosim kapu sa petokrakom i crvenu maramu, više zato što sam terao po svom nego što se nisam osećao Titovim pionirom - priča za „Alo!“ Nikolić, koji je u prvi razred, u rodnoj Sokobanji, krenuo 1986. godine, u OŠ koja se tada zvala „Dimitrije Dragović“, a danas „Mitropolit Mihailo“.
- Učitelj mi je bio Vojislav Pokrajac, koji je bio autoritet za ostale učitelje, a kamoli za nas male miševe - dodaje on.
Međutim, za razliku od Živkovića, Šormaza i Senića, Nikolić ne može baš da se seti imena prve simpatije, ali zna da je „imala kose plave i u njima na vrh glave belu mašnicu od svile“.


Dačić čitao sa tri, Rasim bio vukovac

I ministri u Vladi Republike Srbije bili su dobri đaci i mahom su jedva čekali da krenu u školu. Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, u više navrata je pričao da je naučio da čita sa svega tri godine, pa mu je prvi razreda bio nezanimljiv jer je većinu tih stvari koje se uče već znao veoma dobro.

Znao sve, pa mu  bilo dosadno:  Ivica Dačić

Znao sve, pa mu bilo dosadno: Ivica Dačić | Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

- Do pete godine sam znao baš lepo da čitam i da pišem, znao sam sve glavne gradove, reke, planine. Ceo zemljopis sam imao u mozgu... Kada sam pošao u školu, meni je bilo vrlo dosadno. Znao sam sve i čudio se ostalima - rekao je Dačić.


I Rasimu Ljajiću, ministru trgovine, turizma i telekomunikacija škola je išla od ruke, pa je bio vukovac, mada, kako za „Alo!“ priznaje, slabo se seća prvog dana svog školovanja.

Bila je treća, a ne  magareća (klupa):  Rasim Ljajić

Bila je treća, a ne magareća (klupa): Rasim Ljajić | Foto: Boško Karanović

- Davno je to bilo.... Sećam se samo da sam sedeo u trećoj klupi i da sam se dosta družio sa dečakom sa kojim sam sedeo. Pokojni učitelj mi se zvao Mišo i bio je vrlo strog, ali vrlo pravičan. Jedan od najboljih! - ispričao nam je Ljajić, dodajući da u to vreme nije imao simpatiju, jer ga, kako kaže, to tada nije zanimalo.

Poslednji komentari
  • rodoljub zaharijevic Vreme: 07.09.2014 11:34h

    interesantno,konacno jedan potez za pohvalu,ali po onome sta pricaju i kako se ponasaju "titovi pioniri" brzo zaboravise to doba,tako ce i buduce generacije zaboraviti ovo doba bas zbog dela "titovih pionira".

  • Geograf Vreme: 07.09.2014 11:51h

    "Zemljopis" kod nas kazu geografija ili kad si ti posao u skolu priroda i drustvo. A kakosi savladao"zemljopis" videli smona Kaemegdanu sa Francuzom, Dacicu .

  • Vladan - vladavina nežnošću Vreme: 09.09.2014 01:00h

    Svi bili toliki genijalci, a u Srbiji pljušte - MINIMALCI! kako to?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP