Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

LIDER SPS-A TOKOM CELOG JUČERAŠNJEG DANA TRAŽIO MINISTRA POLJOPRIVREDE

Ivica na mukama!

Autor: I. K. - S. V. | 27.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Ivica Dačić i Aleksandar Antić sigurna su pojačanja Vlade Srbije iz redova socijalista, ali se Živanko Radovančev, njihov treći igrač u Vučićevom timu, juče ceo dan premišljao da li da prihvati ponudu i bude novi ministar poljoprivrede. Na kraju dana je, zbog obaveza prema poslovnim partnerima ipak odlučio da ostane menadžer i prepusti ministarsko mesto koleginici Snežani Bogosavljević Bošković.

Muke moje niko ne zna: Ivica Dačić

Muke moje niko ne zna: Ivica Dačić | Foto: Đ. Kojadinović

Kako „Alo!“ saznaje, Dačić je satima uoči početka jučerašnje sednice Glavnog odbora imao pune ruke posla da ubedi Radovančeva da prihvati ministarsko mesto. Tako je sednica počela i bez pristanka ovog kandidata, što je lider SPS-a priznao novinarima. Dačić nije krio da su razlozi za ovakvu situaciju menadžerske obaveze koje Radovančev kao direktor „Mlekoprodukta“ ima kod francuskog poslodavca.


- Socijalisti će sigurno imati dva člana u Vladi Srbije, a da li ćemo imati i trećeg, saznaćemo u narednih nekoliko sati. Ja ću voditi resor spoljnih poslova, a Aleksandar Antić će voditi Ministarstvo energetike i rudarstva, dok je Živanko Radovančev kandidat za ministra poljoprivrede, mada još nije sigurno da će tu funkciju moći da obavlja zbog profesionalnih obaveza koje trenutno ima - izjavio je Dačić posle sastanka sa rukovodstvom SPS-a i pre početka sednice GO.

Živanko Radovančev

Živanko Radovančev

On je precizirao da će, u slučaju da propadne kandidatura Radovančeva, biti predložen drugi kandidat.


- Ne insistiramo da bude iz SPS-a - naglasio je Dačić. kasno popodne odlučeno je da na mesto novog ministra poljoprivrede dođe Snežana Bogosavljević Bošković.

Budući šef srpske diplomatije negirao je da je pod pritiskom Rusije resor energetike pripao socijalistima, što je za javnost bilo i najveće iznenađenje kada je saopšten Vučićev spisak ministara.

Nova ministarka poljoprivrede: Snežana Bogosavljević Bošković

Nova ministarka poljoprivrede: Snežana Bogosavljević Bošković | Foto: facebook

- To je verovatno posledica nekih priča da Rusija ima neke svoje interese ili primedbe. Mandatar se rukovodio pre svega interesima zemlje u ovom trenutku. Ministri su ovde da zaštite interese Srbije, a ne ni Brisela, ni Moskve, ni bilo koga drugog. Nismo tražili ultimativno bilo kakva ministarstva i SPS sigurno nije veći prijatelj Rusije nego što je to SNS ili neka druga stranka u Srbiji - poručio je Dačić.


Na pitanje zašto su Aleksandar Antić, dosadašnji ministar saobraćaja, i Zorana Mihajlović, dosadašnji ministar energetike, u novoj vladi zamenili resore, lider socijalista je odgovorio da ne zna i da ne može da odgovori na to pitanje.

Ivan Tasovac

Ivan Tasovac | Foto: D. Danilović

Dačić je objasnio i kako je došlo do toga da SPS-u pripadnu diplomatija, energetika i poljoprivreda.


- Pitao sam na koji način možemo najbolje da pomognemo. Što se mene tiče, nije bilo nikakve dileme od samog početka, što se tiče drugog ministarstva, bilo je pitanje da li će biti saobraćaj ili energetika i nema misterije oko toga zašto - objasnio je Dačić.

Novi šef srpske diplomatije je rekao da mu je posle šest godina posla na mestu ministra unutrašnjih poslova potrebna promena i da je siguran da spoljna politika treba da bude u funkciji jačanja naše međunarodne pozicije, nastavka onoga što smo dobro radili, a to je da smo popravili sliku u međunarodnoj zajednici.

Novi ministar vojni: Bratislav Gašić

Novi ministar vojni: Bratislav Gašić | Foto: S. Milenković

- Smatramo da je taj Vučićev poziv u skladu sa potrebama da Srbija ne propusti tu šansu za razvoj i da je samim tim potrebno da postoji što širi konsenzus o najvažnijim ciljevima koje treba postići - rekao je Dačić.


To su, kako je rekao, pokušaj da se zaustavli ekonomski sunovrat zemlje, da u budućnosti Srbija može da stvori uslove za ekonomski razvoj, nastavak politike evropskih integracija i dobra saradnja sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama u svetu, ali i sa susedima zbog važnosti regionalne stabilnosti.

Konačno Vlada!


Vlada Srbije zvanično će stupiti na dužnost danas na posebnoj sednici parlamenta, koja je zakazana za 11 časova. Jedina tačka dnevnog reda je, kako se navodi na skupštinskom sajtu, „Izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade“. Pre zakletve, Vučić će kao premijer izložiti obiman ekspoze, što će trajati najmanje tri sata.
Kao i ranije vlade, i Vučićeva će danas stupiti na dužnost uz intoniranje himne i u prisustvu svečane jedinice Garde Vojske Srbije. Novi ministri pročitaće i potpisati tekst zakletve, koja glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

SVM neće političare sekretare


Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka danas potpisuju koalicioni sporazum. Član Predsedništva SVM-a Balint Pastor tvrdi da državni sekretari koje ta stranka predlaže nisu političari, već dokazani stručnjaci. Kadrovi ove manjinske stranke biće državni sekretari u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvu rada, Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvu zdravlja.

Borac za žene


Snežana Bogosavljević Bošković (50) do sada je obavljala funkciju potpredsednice Gradskog odbora SPS-a Čačak, gde je i potpredsednica foruma žena SPS-a. Na izborima za narodne poslanike 2012. izabrana je za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. U prethodnom sazivu bila je zamenica člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Čačku 1986. godine. 1990. je magistrirala na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, a 1994. na istom fakultetu je i doktorirala, postavši sa 30 godina jedan od najmlađih doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu.

SPS i SNS ne potpisuju koalicioni sporazum


Dačić je rekao da neće biti potpisivanja koalicionog sporazuma između socijalista i naprednjaka jer je učešće SPS-a u Vladi, kako je rekao, proizvod međusobnog poverenja, a ne ugovornih obaveza.

Dačić: Tasovac nije naš


Osim Radovančeva, na samom završetku formiranja Vlade ostala je nedoumica i u vezi sa ministrom kulture i informisanja. Očekuje se da Ivan Tasovac nastavi da radi taj posao u novoj vladi. Ipak, lider SPS-a juče nije mogao da potvrdi da li će Ivan Tasovac ostati na tom mestu, iako ga je prilikom rekonstrukcije prethodne vlade kao nestranačku ličnost predložio upravo SPS.
- Tasovac je bio na nekim kvotatma o kojima se tada razgovaralo. Danas se ne razgovara na takav način niti tražimo da imamo određene kvote - rekao je Dačić.

Gašić stopama Vučića


Umesto vođenja Kruševca, naprednjak Bratislav Gašić danas će preuzeti Ministarstvo odbrane. On za „Alo!“ kaže da mu je velika čast i obaveza što su ga za ministra predložili mnogo bolji od njega. Gašić nije krio i da mu laska činjenica da je na toj funkciji bio i lider SNS-a Aleksandar Vučić.
- Služio sam vojsku u Bačkoj Topoli i bio sam vozač pri inženjeriji - otkrio nam je novi ministar vojni. Njegova ostavka na mesto gradonačelnika Kruševca biće u sredu tema sednice Skupštine grada, kada će biti izabrano i novo rukovodstvo grada.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 27.04.2014 07:57h

    Ел сам ја одавно рекао да када дође у Србију ,,упарађивање,, има да са свећом се траже министри!Да ће дођи у главу одоздо да министар треба да работи за народ а не само за себе се?Да ће их ,,газда,, у виду премијера очас послати на трибине! ПС.Зашто сви сада прелећу у СНС или се ,,масовно,, уписују?Рекао Вучић ... КО ПРЕ ДО МЕНЕ ...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP