Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

UMOR U VLADI

"Ivica nas cima zbog jednog dizanja ruke!"

Autor: Vasilije Papović | 10.09.2012 - 11:31:00h | Komentara: 2

Vlada Srbije je u prvih pet nedelja svog mandata održala 14 sastanaka, ali za razliku od kabineta Mirka Cvetkovića, koji je većinu odluka donosio na telefonskim sastancima, ministri su svaki put morali da sednu u automobile ili protegnu noge i lično dođu u zgradu vlade u Nemanjinoj 11.

Zbog toga su pojedini od njih već postali nervozni, pogotovo što se događalo da sednice budu zakazivane vikendom, a oni su, kako kažu, u vladi morali da se pojavljuju ponekad i samo zbog jednog dizanja ruke.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 
- Jasno mi je da je prethodna vlada zaista preterala sa telefonskim sednicama, da su se pojedini ministri u raspravama o vrlo bitnim stvarima javljali i sa letovanja i zimovanja, ali činjenica je da se sada krenulo u sasvim suprotnom pravcu. Sednice vlade se zakazuju i vikendom i uveče, i to ponekad zbog samo jednog glasanja. Za jedno dizanje ruke treba da se angažuju stručne službe, da se akaju službeni automobili i vodi obezbeđenje, što mnogo košta i nikako nije produktivno - kaže za „Alo!“ jedan od ministara iz Dačićevog kabineta. Da podsetimo,jedandeo ministarstava nalazi se u Nemanjinoj i okolnim ulicama, a drugi je smešten u „Palati Srbija“.

Zasedanje vlade nema cenu
Niko nije umeo pouzdano da nam izračuna koliko košta jedna sednica vlade, ali kako nam je rečeno u Generalnom sekretarijatu, činjenica je da su najskuplje sednice koje se održavaju vikendom.
- U takvim slučajevima potrebno je vanredno angažovati stručne službe i obezbeđenja ministara, a velika je mogućnost i da su ministri negde izvan Beograda, pa su potrebni dodatni troškovi za gorivo i ostale potrepštine. Ipak ne mislimo da je greška što su telefonske sednice ukinute - rečeno nam je u Generalnom sekretarijatu vlade.

U generalnom sekretarijatu vlade kažu za „Alo!“ da su od 27. jula, kada je formiran Dačićev kabinet, sednice održavane dva puta nedeljno. Osim četvrtka, kao redovnog dana za okupljanje ministara, sastanci su održavani i utorkom, petkom, a jednom i u nedelju. Kako nam je rečeno, kabinet Mirka Cvetkovića se sastajao obično samo četvrtkom, a ostalo su bile telefonske sednice. Činjenicu da se Dačićev kabinet sastaje češće od prethodnog u vladi pravdaju i hitnošću sednica koje su zakazivane zbog velikih požara koji su besneli u proteklom periodu širom zemlje.

Jedan od prvih Dačićevih poteza po stupanju na mesto premijera bio je ukidanje prokazanih telefonskih sednica kojih je za vreme Mirka Cvetkovića bilo skoro 500.

U Poslovniku vlade piše da premijer može da odluči da se sednica održi i kada nije prisutna većina članova vlade, a da odsutni mogu glasati telefonom ili faksom, što se posebno odnosi na hitne slučajeve kada je potrebno doneti određenu odluku, a tehnički je neizvodljivo da se ministri okupe u tako kratkom vremenskom roku. 
Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 10.10.2012 08:24h

    Bravo predsednice.Sve se to ulenjilo i sve im je tesko kad treba puno da rade, a za koristan rad nikakvi troskovi nisu preveliki.

  • stevan Vreme: 25.01.2013 18:40h

    stvarno nije lepo, oni bi valjda na pecanje

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP