Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VEČERA

Ivica se u Briselu neće najesti

Autor: M. D. | 07.11.2012 - 08:28:00h | Komentara: 9

Na radnoj večeri koju će danas u Briselu upriličiti Ketrin Ešton za Ivicu Dačića i Hašima Tačija, na stolu se neće naći srpska platforma za Kosovo, koja još nije gotova, ali će se uz vino i morske specijalitete, poput sipe ili školjki, razgovarati o tehničkim detaljima vezanim za predstojeći dijalog Beograda i Prištine.

Prvi put samo voda, a sada i morski plodovi: Dačić, Tači i Eštonova

Prvi put samo voda, a sada i morski plodovi: Dačić, Tači i Eštonova | Foto: FoNet

Naš sagovornik, dobar poznavalac briselskih prilika, kaže u šali da se srpski premijer neće najesti u Belgiji, jer će morati puno da priča, ali će mu biti postavljen i „veliki tanjir uz malu porciju“. Dačić i Tači trebalo bi najpre da se sastanu odvojeno sa šeficom evropske diplomatije, a kasnije i zajedno sednu za sto sa šeficom evropske diplomatije. Kako se spekuliše, za pregovaračkim stolom će se naći teme integrisanog upravljanja prelazima, sprovođenja postignutih dogovora i garancije za srpsku kulturnu i versku baštinu.


Stefanović: Ne može bez Platforme!


Borislav Stefanović, doskorašnji šef pregovaračkog tima Beograda i Prištine, juče je u Skupštini Srbije istakao da je najavljeni sastanak u Briselu bespredmetan bez srpske platforme na stolu.
- Demokratska stranka je optuživana da je od javnosti krila detalje pregovora s Prištinom, što se ispostavilo kao netačno, a sada vladajuća garnitura ima platformu o kojoj niko ništa ne zna i na razgovore se ide bez nje. Postavlja se pitanje o čemu se razgovara u Briselu? Nije jasno na osnovu kog dokumenta se razgovara, šta je naš plan i šta želimo da postignemo - upozorava Stefanović, a kritike uoči sastanka stigle su i iz LDP-a i DSS-a, koji ističe da premijera Skupština nije ovlastila da ide na razgovore.

- Neće tu biti neke velike razlike u odnosu na prethodni sastanak Dačića i Tadića, samo što će im biti sve servirano uz večeru. Sigurno se neće pričati o statusu, jer je za kosovske, ali i evropske i svetske zvaničnike, to završena priča. Poenta ove večere jeste da se odnos njih dvojice donekle relaksira pred početak političkog dijaloga - objašnjava naš sagovornik iz diplomatskih krugova.

Premijer Srbije poručio je uoči dijaloga da je „apsolutno nemoguće da Srbija prizna proglašenu nezavisnost Kosova“, komentarišući najave Hašima Tačija.

- Tači može da izjavljuje šta god hoće. Srbija nema ništa protiv da se razgovara o totalnoj i potpunoj normalizaciji odnosa, a važno je da EU taj dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora sa EU ili članstvo u Uniji - kaže Dačić i dodaje da od današnjeg dijaloga ne treba praviti spektakl, jer je on deo onoga što je već dogovoreno - da se nastavi i da stalno vodi, te da se otvoreno razgovara o svim pitanjima.

S druge strane, njegov sagovornik s Kosova kaže da Srbija „nema nikakva ni politička ni zakonska ni moralna prava da rešava kosovski problem“.
- Očekujemo da se sa severa Kosova uklone paralelne strukture bezbednosti koje su ostaci ere Slobodana Miloševića, kao i da se reši sudbina 1.800 nestalih Albanaca za koje Srbija treba omogućiti da se sazna njihova sudbina.
Očekujem i primenu tehničkih sporazuma koji su dogovoreni u poslednje dve godine, među kojima je i onaj o međusobnoj saradnji - očekuje Tači.
Poslednji put njih dvojica su seli za sto 19. oktobra u Briselu, kada su se i rukovali na kraju sastanka, a njihov susret naišao je na pozitivne ocene svetske i evropske javnosti.
Poslednji komentari
  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 07.11.2012 09:00h

    Телетабис !!!

  • hosenfefer Vreme: 07.11.2012 09:22h

    bojim se da ce da mu presedne ko u rambujeu,opet neke ucene

  • Милан Vreme: 07.11.2012 09:58h

    Славу слави српски кнез Лазаре У Крушевцу мјесту скровитоме. Сву господу за софру сједао, Сву господу и господичиће: С десне стране старог Југ-Богдана, И до њега девет Југовића; А с лијеве Вука Бранковића, И осталу сву господу редомЧ У заставу војводу Милоша, И до њега дв'је српске војводе: Једно ми је Косанчић Иване, А друго је Топлица Милане. Дачићу изроде српски

  • kkk Vreme: 07.11.2012 10:18h

    a da li se rukuju daci i tacic kad se sretnu tamo ili samo mahnu jedan drugom i kad budu pili vino hoce li se kucati?

  • david Vreme: 07.11.2012 10:27h

    Da je kojim slucajem Tadic otisao na veceru sa Tacijem onda bi on bio naveci izdajnik srpskog roda,ovako kada to uradi Dacic to je u interesu Srbije.Licemerje...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP