Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSEDNIK NEGODUJE

Ivo Josipović nezadovoljan presudom u Hagu!

Autor: Tanjug | 03.02.2015 - 12:57:00h | Komentara: 2

Hrvatski predsednik Ivo Josipović kaže da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde, koja je odbila i hrvatsku i srpsku tužbu za genocid, ali da je pripremom tužbe u čemu je i sam učestvovao odradjen dug prema žrtvama.

Ivo Josipović

Ivo Josipović | Foto: AP

Josipović, koji je učestvovao u pripremanju tužbe pre nego što je postao predsednik, za Novu TV kazao je da je "dobijena opomena o strašnim zločinima koji su se dogodili na ovim prostorima".
 - Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumevaju genocid, a Sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao lestvicu za genocid jako visoko - ocenio je on.

Kako je dodao, Sud je prilično jasno kod kontratužbe Srbije rekao da Hrvatska ne može biti smatrana zemljom koja je počinila genocid, te da su skinuti i navodi o genocidnosti Oluje.

 - Cena rata je bila vrlo skupa, Hrvatska je bila žrtva agresije. Nažalost, Sud ne odlučuje o tim pitanjima - kaže Josipović.

Po njegovom mišljenju, ključni problem je bio kako dokazati genocidnu nameru i kako staviti pojedinačne slučajeve u zajednički kontekst.

 - Mi smo razvili teoriju mozaika, gde smo pokušali da dokažemo da su svi dogadjaji bili deo jedinstvene namere da se počini genocid. Bili smo svesni tog rizika da bi ovakva odluka Suda mogla biti verovatna - rekao je on, ocenivši i da hrvatski pravni tim nije ni u čemu pogrešio.

On smatra i da reperkusije ove presude na hrvatsku budućnost neće biti negativne, kao i da se ne menja afirmacija hrvatskog stava da je slobodu stekla pravednim ratom.

Komentarišući dalje odnose sa Srbijom, Josipović je procenio da će sada, verovatno, biti podignute strasti u medijima, komentari nezadovoljstva i zadovoljstva presudom.

 - Nijedna garnitura ne može odustati od traženja nestalih, a s druge strane postoji i odgovornost svih država da procesuiraju ratne zločine - zaključio je Josipović.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 03.02.2015 20:03h

    Иво,брате србине,морате да примите већи број азиланата јер је Немачкој и Француској дошло до гуше?Онда ћете морати да их издржавате и омогућите да остану у Хрватској?А то су углавном муслимани и црнци са ратних подручја.Плакаћете за протераном српском браћом?А оно што је остало прогласили сте за националну мањину?Србин католик и србин православац.Сви хришћани и имају исте свеце!

  • skandinavac Vreme: 04.02.2015 00:18h

    Najglupli dio presude se odnosi na datum prihvatanja konvencije o Genocidu !!! Znaci prije te 92 god si mogao da pobijes pola drzave i nikom nista ?jebo ti pravo i pravdu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP