Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČNO

Izetbegović: Nikada
sa Nikolićem

Autor: Tanjug | 06.11.2012 - 15:03:00h | Komentara: 3

Odlazeći s pozicije predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović je ponovio da se nikada neće sresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ukoliko, kako je rekao, on nastavi da šalje poruke o BiH poput one nedavne da je "Bosna zemlja koja odumire".

Izetbegović je to izjavio u intervjuu agenciji Anadolija, izrazivši istovremeno žaljenje što, kako kaže, nema priliku da razgovara sa predsednicima poput Borisa Tadića.

Od subote, 10. novembra, Izetbegović, koji je i potpredsednik Stranke demokratske akcije (SDA), koja više nije u vlasti na državnom niovu, neće više biti na poziciji predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Odbija susret sa predsednikom Srbije - Bakir Izetbegović

Odbija susret sa predsednikom Srbije - Bakir Izetbegović | Foto: FoNet

Njega će, kako je potvrđeno u kabinetu predstavnika u Predsedništvu iz Republike Srpske, po principu rotacije, zameniti Nebojša Radmanović.
Ranije je bilo uobičajeno da se primopredaja dužnosti obavlja na prigodnoj sednici, ali to već odavno nije praksa, pa će Radmanović funkciju predsedavajućeg kolektivnog šefa države BiH preuzeti automatski.

Inače, Radmanović je juče apelovao na šefove država zemalja regiona da prevazidju sve nesporazume kako bi, kako je poručio, bio prekinut očigledan zastoj u saradnji.
Radmanović je, naime, odaslao poruku da je na putu ka EU izuzetno važan odnos sa komšijama i da su nesuglasice, uglavnom, prouzrokovane izjavama, a manje konkretnim potezima.
"U jednom momentu region je došao do veoma visokog stepena saradnje. To se dosta dobro razvijalo, ali u poslednjih šest meseci došlo je do zastoja", rekao je Radmanović.

Tomislav, predsednik

Neće se skoro susresti sa Izetbegoićem - Tomislav Nikolić| Foto: FoNet

On je obećao da će se u periodu koji dolazi maksimalno potruditi da ti odnosi budu na visokom nivou, jer smatra da je to svima važno, posebno za BiH.
Inače, jučerašnja poruka Izetbegovića Nikoliću nije prva takve vrste.
U otvorenom pismu koje je, takodje, prenela Anadolija, Izetbegović je ranije izjavio da je navodno otkazao susret sa Nikolićem na trilaterali koja je početkom novembra trebalo da bude održana u Ankari, kao i da je o tome obavestio predsednika Turske Abdulaha Gula.

Iz Nikolićevog kabineta su, međutim, saopštili da taj sastanak nije ni bio zakazan, odnosno da ga je predsednik Srbije mnogo ranije odložio zbog drugih obaveza.

Izetbegović nije došao na Nikolićevu inaguraciju

Kao predsedavajući Predsedništva susedne države, Izetbegović nije prisustvovao ni inauguraciji predsednika Nikolića kome je zamerio to što predsednik Srbije kaže da se tokom proteklog rata u BiH, u Srebrenici nije dogodio genocid već da je reč o zločinu.
Izetbegovićevo otvoreno pismo Nikoliću je izazvalo oštra reagovanja u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je tim povodom da predsedavajući Predsedništva BiH nema pravo da srpski narod u BiH i u Republici Srpskoj stavlja u kontekst svojih političkih stavova, a pogotovo kada to čini sa namerom da pogorša odnose sa Srbijom i njenim najvišim zvaničnicima.
Ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović ocenio je da Izetbegovićevo pismo ne doprinosi razvoju dobrosusedskih odnosa već produbljuje jaz.
Stojadinović je poručio i da između BiH i Srbije ima mnogo otvoreniih pitanja, a da su reakcije pojedinih bosanskohercegovačkih političara posle Nikolićevog izbora za predsednika zvučale kao da se desilo nešto dramatično.
To je, prema njegovoj oceni, nije pogoršalo odnose Srbije i BiH, ali je izvesno da je došlo do određenog zastoja.
Poslednji komentari
  • Maca Vreme: 06.11.2012 15:40h

    Ko hoce s nama hoce ko nece i ne mora.Ne molimo nikog da sarađuje s nama,

  • Misko Vreme: 06.11.2012 19:10h

    Ko o cemu Izetbegovic o Nikolicu. Pa i ne morate da se sretnete. I onako odlazite sa vlasti. Predsednik Nikolic se uopste zbog toga ne uzbudjuje i u pravu je. On se sastaje sa ljudima koji to zele a ko ne zeli ne mora.

  • Kaja Vreme: 07.11.2012 16:53h

    Pa neznam sta hoce vise Izetbegovic.Vise se ne bavi politikom i zasto takvi komentari.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP