Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PUČE DRUGARSTVO

Izetbegović otkazao susret sa Nikolićem!

Autor: Ekipa Alo! | 23.10.2012 - 19:19:00h | Komentara: 1

Zbog niza izjava srpskog predsednika uključujući one o nestanku Bosne, Vukovaru i Srebrenici, predsedavajući Predsedništva BiH otkazao susret sa Nikolićem u Turskoj.

Bakir Izetbegović

Ne želi susret sa Nikolićem: Bakir Izetbegović | Foto: FoNet

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Bakir Izetbegović uputio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću otvoreno pismo, u kome ističe da nedavnom izjavom da "Bosna polako nestaje pred našim očima" grubo nasrće na BiH i vređa njene građane.

Izetbegović je ujedno obavestio predsednika Srbije da otkazuje za novembar planiran trilateralni susret sa njim u Turskoj.
U pismu objavljenom na sajtu Predsedništva BIH, Izetbegović je poručio Nikoliću da Bosna i Hercegovina nikad neće nestati i da će uvek biti suverena, nezavisna i međunarodno priznata zemlja.
"Vašom najnovijom izjavom, datom makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da 'Bosna polako nestaje pred našim očima' ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vređate građane Bosne i Hercegovine", naveo je Izetbegović poručujući da "Bosna neće nestati, ni brzo ni polako".
"Svakog dana nestaju oni koji su joj tu sudbinu bili namenili, oni koji su počinili genocid i zločine protiv Bosne i Hercegovine i njenih naroda", ističe Izetbegović u pismu.
"I Milošević, i Šešelj, i Karadžić, i Mladić, i mnogi drugi zločinci dolaze i doći će na red pred sudovima. Istina o njihovim zločinima odavno je planetarno poznata, a ruka međunarodne pravde, budite uvereni, staviće konačni pečat na njihova nedela", naveo je Izetbegović.
Izetbegović je istakao i da ga Nikolićeva izjava zlokobno podseća na reči optuženog Radovana Karadžića da će "BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati", izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na BiH, u oktobru 1991. godine.
"Nažalost, gospodine Nikoliću, nije ovo prvi put da javno istupate neodgovorno i šaljete neprihvatljive poruke", napisao je Izetbegović.
On je Nikolićevo više puta ponovljeno negiranje genocida u Srebrenici okarakterisao kao "nehuman čin, anticivilizacijski u svojoj suštini" i istakao da "uporno drsko vređa" žrtve, umesto da im uputi reči izvinjenja.
Izetbegtović je kao poslednju u nizu Nikolićevih provokacija okarakterisao njegovu izjavu datu italijanskom dnevniku Koriere dela Sera da "nijedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, i ja se po tome ne razlikujem".
"Jasno je da Vi vašim nekorektnim istupima ne možete dovesti u pitanje istinu o genocidu u Srebrenici, koju su utvrdili Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali nanosite nenadoknadivu štetu odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije i započetom procesu normalizacije u celoj regiji", napisao je Izetbegović.
On je ukazao Nikoliću da ovakvo javno delovanje nije put saradnje, već mogući izvor novih nesporazuma i tenzija.
"Gospodine Nikoliću, bio sam voljan poverovati da je proevropska retorika i načelno zalaganje za korektne odnose u regiji, verodostojan izraz Vašeg novog političkog pristupa nakon stupanja na poziciju predsednika Srbije. Međutim, Vi ste se potrudili i uspeli demantovati sami sebe", istakao je Izetbegović.
Zaista mi je žao što grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru kao 'srpskom gradu', sada o nestanku Bosne i Hercegovine, pokazujete da niste spremni da se suočite sa istinom o događajima iz bliske prošlosti, dodao je on.
Zbog svega navedenog, Izetbegović je u pismu obavestio Nikolića da je prinuđen da otkaže planirani trilateralni susret u Turskoj, na kojem je trebalo da se sastane sa njim početkom novembra i da će o tome obavestiti predsednika Turske Abdulaha Gula.
Poslednji komentari
  • ljutenica Vreme: 23.10.2012 22:28h

    Muslimanski politicari iz BIH moraju biti svesni da je to drzava tri naroda i da se sve bitne odluke moraju donositi konsenzusom, a ne preglasavanjem treceg. BIH je drzava i srpskog naroda, koji u njoj zivi, radi i stvara. Svako neuvazavanje te cinjenice , koja je utkana u Dejtonski sporazum, vodi njenom "nestajanju".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP