Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

REAKCIJA NA VUČIĆEVU IZJAVU

Izetbegović: Respekt prema žrtvama, pa pomirenje

Autor: Al Džazira | 19.06.2015 - 19:38:00h | Komentara: 2

Srbija treba da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid i treba priznati suverenitet sudova u BiH, rekao je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović | Foto: Profimedia

Izetbegović je za Al Džaziru rekao da Vučić pokazuje spremnost da popravlja odnose Srbije i Bosne i Hercegovine i Srba i Bošnjaka.

- Nažalost, ovi poslednji događaji sa hapšenjem gospodina Orića u Švajcarskoj su u koliziji sa tim dobrim namerama i sa dobrim rečima

gospodina Vučića. Sada je po treći puta branilac Srebrenice, heroj Srebrenice, u zatvoru. I srpska država traži njegovo izručenje, rekao je Izetbegović.

Član Predsedništva BiH je ocenio da je to u koliziji sa deklarativnim izjavama o poboljšanju odnosa Srbije i BiH, te drugačijih odnosa sa Srbijom i poboljšanju odnosa Srba i Bošnjaka, kao i priznanju suvereniteta Bosne i Hercegovine.

- Treba priznati sudove, Haški tribunal, koji je tamo kazao da se u Srebrenici desio genocid. I treba se sa tim suočiti, sa onim što su učinili Škorpioni, rekao je Izetbegović i dodao da treba pregledati snimke ubistava dečaka i shvatiti da se to desilo 8.372 puta.

On je dodao da za poboljšanje odnosa treba priznati i suverenitet sudova u BiH.

- Zašto bi srpski sud sudio za eventualne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini nad bosanskim građanima od strane bosanskih građana? Imamo protokole koje su tu veoma jasni. Poštovanje sudova, poštovanje i respekt prema žrtvama i prema onome što se desilo u Bosni i Hercegovini bili bi neki prethodni koraci pre nego što se krene u ozbiljnije strane kada je u pitanju pomirenje i relaksacija odnosa na Balkanu, ocenio je Izetbegović.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije danas izjavio da je spreman da oda počast nevinim srebreničkim žrtvama, kako bi 99 odsto Srba koji nisu počinili zločin mogli da idu uspravne glave, dodajući da Srbija Rezoluciju o Srebrenici neće podržati.

Poslednji komentari
  • vaso Vreme: 21.06.2015 09:16h

    Kakav genocid, toga uopšte nije bilo. Neka oni priznaju zločine nad srbima koji su počinjeni u okolini Bratunca. Povod ubistava "muslimana" su bili zločini nad srbima. Sramota da još uvek prekopavaju bosnu i sveže umrle dovlače samo da namire i ispune zacrtani plan.

  • majn kampf Vreme: 21.06.2015 10:15h

    nacistička nemačka će biti ništa u odnosu na srbiju. tako ispada, a naše vođe to aminuju! bravo

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP