Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SASTANAK VUČIĆ-VILIJAMSON

Izveštaj o zločinima biće objektivan i značajan za Srbiju

Autor: Tanjug | 22.07.2014 - 13:27:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će objavljivanje Izveštaja Specijalnog tima na čijem je čelu tužilac Klint Vilijamson, potvrditi objektivnost instuticija EU i međunarodne zajednice u istrazi počinjenih zločina tokom rata na Kosovu i Metohiji i na prostorima bivše Jugoslavije.

Klint Vilijamson i Aleksandar Vučić

Klint Vilijamson i Aleksandar Vučić | Foto: Miloš Perić

Premijer Vučić je tokom sastanka sa Vilijamsonom istakao da će objavljivanje Izveštaja o nalazima istrage o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine biti od ogromnog značaja za Srbiju.

Klint Vilijamson

Klint Vilijamson | Foto: Profimedia

Vučić se zahvalio Vilijamsonu za istrajnost u rasvetljavanju počinjenih zločina.
"Mi smo od početka očekivali pošten i objektivan pristup, što je tužilac Vilijamson svojim radom na najbolji način potvrdio i na taj način opravdao svoju reputaciju kao borac za poštovanje prava", naglasio je Vučić tokom sastanka sa glavnim tužiocem, koji će svoj izveštaj objaviti u Briselu 28. jula.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Željko Šafar

Tužilac  koji je u Beograd došao nakon posete Prištini, zahvalio se srpskim pravosudnim organima na izuzetno dobroj i efikasnoj saradnji tokom istražnog postupka, saoštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Vilijamson, koji od početka rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu slučajeva pomenutih u izveštaju Dika Martija o organizovanom kriminalu i trgovini organima, trebalo bi u avgustu da okonča mandat nakon što prethodno saopšti rezultate istrage koja je trajala tri godine.
Istraga u slučaju trgovine organima, za koju se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u Albaniji - u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine.
U aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda koji će se baviti samo zločinima iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija.
Kosovska predsednica Atifete Jahjaga prenela je juče Vilijamsonu da je Kosovo spremno da ispuni obaveze kako bi se proces istrage okončao.
Ona je rekla Vilijamsonu da su kosovske institucije angažovane na saradnji sa Specijalnom jedinicom za istragu kako bi se ojacali red i zakon i ispunile obaveze Kosova prema međunarodnoj pravdi, saopštio je njen kabinet.
Ona je Vilijamsonu pružila uveravanja da je Kosovo spremno da se suoči sa ovim optužbama u okviru jednog kredibilnog procesa i da će ispuniti svoje obaveze sa odgovornošću i dostojanstvom kako bi okončalo taj proces koji će ojačati međunarodnu poziciju Kosova.
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ranije je izjavio da je zadovoljan kako teče istraga o trgovini organima na Kosovu koja je, po njegovom mišljenju, dokazala da su zločini izvršeni, te da je ostalo da se otkriju izvršioci.
Vukčević je, takođe, napomenuo da je reč o ratnim zločinima koji ne zastarevaju.
Poslednji komentari
  • Jana Vukovic Vreme: 22.07.2014 16:21h

    Zlocini nad Srbima uvek su zataskavani i nisu predmeti koji docekaju svetlost dana, valjda ce ovaj slucaj biti drugaciji i uz pomoc aktuelne vlasti docekati pozitivan ishod a krivce zestoko kazniti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP