Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SPREMA SE ZA PREGOVORE

Jahjaga: Sa Nikolićem
neću pričati o podeli Kosova!

Autor: Tanjug | 02.11.2012 - 00:56:00h | Komentara: 6

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga ponovila je večeras da je spremna da se susretne s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, dodajući da pregovori o podeli Kosova ne dolaze u obzir.

Atifete Jahjaga

Predsednica samoproklamovane države Kosovo: Atifete Jahjaga | Foto: FoNet

"Od kada sam izabrana na funkciju predsednice Kosova uvek sam bila za susrete sa svim predsednicima država regiona, predstavljajući interese naroda i države Kosovo. Spremna sam da se sastanem i sa predsednikom Nikolićem, kao i što sam bila spremna na sastanak i sa bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem" , kazala je Jahjaga. Crnogorski predsednik Filip Vujanović najavio je ranije da će pozvati Nikolića na sastanak šefova država regiona u Budvi, na kome će učestvovati i Jahjaga.


"Izražavam poštovanje prema inicijativi predsednika Vujanovića da organizuje moj susret s Nikolićem i time učestvuje u poboljšanju odnosa Kosova i Srbije. Da li će Nikolić doći na taj samit ili ne - njegova je stvar" , rekla je Jahjaga Televiziji Crne Gore.

Ona je navela da je regionalna saradnja važan uslov na putu država regiona ka Evropskoj uniji.

Vujanović je ranije je rekao da će Crna Gora do kraja godine biti domaćin samita predsednika Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova, kao i da će na skupu biti pozvan i predsednik Srbije.

Predsednici Srbije su do sada, zbog učešća predsednika Kosova, bojkotovali susrete na najvišem nivou.

Jahjaga je kazala da podela Kosova ne može biti tema razgovora Beograda i Prištine, dodajući da sever Kosova nikako ne može da računa na teritorijalnu autonomiju, jer Kosovo je jedna i nedeljiva teritorija.

"Nema podele Kosova. Takodje, nema ni podele Srbije. Nema razmene teritorija izmedju Kosova i Srbije, niti ima specijalnog statusa, odnosno političko-teritorijalne automonije za sever Kosova", kazala je ona. Jahjaga je istakla da je Kosovo nezavisna država koja "ima teritorijalni suverenitet, koji podržava međunarodna zajednica".

"Unutrašnja pitanja Kosova nećemo raspravljati ni sa kim, a najmanje sa Srbijom", kazala je ona i dodala da Srbija treba da odigra konstruktivnu ulogu u rasformiranju, kako ih je nazvala, ilegalnih struktura koje deluju na severu Kosova.

"Srbija i Kosovo treba da potpišu međudržavne ugovore koji će uticati na normalizaciju naših odnosa. Srbija može odigrati ključnu ulogu pružajuci pomoć Kosovu u skladu sa Ahtisarijevim planom, ali isključivo kroz realizaciju međudržavnih ugovora", kazala je Jahjaga.
Poslednji komentari
  • Alo forever Vreme: 02.11.2012 08:13h

    Svakako da su pred Nikolicem najvaznija i kljucna, a ujedno i najteza pitanja..verujem u njegove sposobnosti i pozitivnom ishodu .

  • Alo man Vreme: 02.11.2012 08:14h

    Pred novom vladom je svakako veliki izazov kako vratiti izgubljeno svih ovih godina i Srbiju vratiti na ispravan put.

  • Alomanik Vreme: 02.11.2012 08:14h

    Mora se jednom preseci sa tim istorijskim pitanjem..postici normalan dijalog..prvenstveno za boljitak nasih srba koji zive dole pod preteskim uslovima i otezanim okolnostima.

  • razocarana Vreme: 03.11.2012 00:11h

    Predsednica Kosova?!?!?! O Bozeee!!!

  • provanjeni ste Vreme: 03.11.2012 02:55h

    Ovo je neverovatno. Zar je moguce da naprednjaci moraju svaki clanak gde se pominju njuhovi lideri da iskomentarisu. Sada ce kao Sns lideri da rese neke probleme koji su nagomilani. Ili da persecu neka istoriska pitanja da bi pomogli srbima koji zive na Kosovu i Metohiji. To su sve gluposti. Koji crni pregovori. To nisu pregovori nego potvrda americke politike na Balkanu. Jedini nacin da se Kosovo i Metihija jednog dana vrati pod nasu upravu je da se ne vode nikakvi pregovori kojim bi se potvrdila nezavisnost Kosova i Metohije. To jest da se ceka pogodan istoriski trenutak za pregovore.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP