Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUĆAN

Jeremić: Ne odustajem od debate u UN

Autor: Tanjug | 27.03.2013 - 11:25:00h | Komentara: 2

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić kaže da nema sile koja bi mogla da ga natera da odustane od debate o radu međunarodnog krivičnog pravosuđa u UN.

Jeremić je, u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga u SAD, istakao da od samog početka postoji pritisak zbog odluke da se tema međunarodnog krivičnog pravosuđa stavi na listu javnih rasprava u GS UN.
"Nije iznenađenje što pritisak progresivno raste kako se približavamo 10. aprilu. Ali još jednom ću ponoviti - smatram da je ovo izuzetno značajna i aktuelna tema za međunarodne odnose, debata će biti održana i nema te sile koja bi me mogla naterati da od nje odustanem", dodao je on.
"Za raspravu ovde vlada veliko interesovanje i očekujem nastup značajnog broja država članica, za koje je rezervisan prepodnevni deo", naveo je Jeremić.

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić | Foto: RAS

On je ukazao da će, iako je jedan broj već potvrđenih učesnika u popodnevnom, nevladinom delu, bio prisiljen da se povuče, u toj sesiji učestvovati izuzetno ugledan ekspertski sastav.
"Moguće je da će sada u prvi plan doći kritičniji stavovi prema međunarodnom krivičnom pravosuđu nego što bi to bio slučaj da nije došlo do pritisaka za povlačenje, ali krivica za to ne leži na organizatorima, već na onima koji su na taj način pokušali da spreče javnu debatu u UN", zaključio je Jeremić.
Ugledni američki časopis, koji prati međunarodnu politiku, opisuje Jeremića kao hiperaktivnog političara, koji se trudi da sa pozicije koju sada obavlja promeni sliku o Srbiji koja je stvorena devedesetih godina.
- Kao i mnoge druge nacije, i moja je prošla kroz periode tragedija i periode slave, žrtvovavši se uvek kada je to bilo potrebno za odbranu slobode. Jedna četvrtina naše nacije je izgubila zivot tokom Prvog svetskog rata, dok je u Drugom svetskom ratu blizu milion Srba poginulo boreći se da porazi fašizam, preneo je časopis njegove reči iz oktobra prošle godine, neposredno nakon preuzimanja funkcije u UN.
U poslednjih nekoliko dana, kako se navodi, više međunarodnih pravnih eksperata otkazalo učešće na javnoj debate, uključujući predsednika Međunarodnog krivičnog suda Song Sang-Hjuna, koji je prvo potvrdio učešće, a onda odustao.
Među onima koji su otkazali učešće nalaze se i predsednica Parlamentarne skupštine država članica ICH Tina Intelman I izvršni direktor Hjuman rajts voča Keneta Rot, dok su Ban Ki Munov specijalni savetnik za prevenciju genocida Adama Dieng (koji je otišao na jednomesečni odmor), i pravnica u kancelariji generalnog sekretara Patriša O Brajen (koja je taj dan neizbežno van Njujorka) rekli da nisu u prilici da prisustvuju raspravi.

Jeremić i Ban Ki Mun

Jeremić i Ban Ki Mun | Foto: FoNet

Jeremić je za Forin polisi rekao da je primećeno da čim se objavi da je neka osoba prihvatila učešće, ona se javi posle par dana i sa žaljenjem kaže da ipak ne može da dođe.
Vašingtonski list dodaje da su mnoge vlade, uključujući američku pokazale nervozu povodom Jeremićevih komentara na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Ali, on je otišao korak dalje, zakazujući veliku konferenciju u UN za 10. april , kaže se u tekstu.
Nekima ne odgovara datum, koji simbolizuje na više načina zlo i neostvarenu pravdu iz Drugog svetskog rata. Zamislite da neko kaže da mu je nelagodno povodom Dana sećanja na Holokaust , prenosi list Jeremićeve reči.
Sama konferencija će početi tako što će sve 193 članice UN imati priliku da govore, dok će popodne biti održana dva panela, zaključuje Forin polisi.
 
Poslednji komentari
  • leonesa Vreme: 27.03.2013 15:11h

    Gosp. Jeremiću, za vas mislim da ste intelektualno iznad mnogih,šteta je da se ne udružite sa Vučićem ,zajedno bi ste bili jači.

  • mmmm Vreme: 27.03.2013 21:00h

    SAMO LEPO KAO PREDSEDAVAJUĆI NEUTRALNO I WITH DIPLOMATIC LEVEL AS XOU USUALLY DO;NEKA DRUGI TU KOJI ĆE DOĆI ZASTUPAJU STAVOVE SRBIJE!I MALO PREUZMU VATRU I KOMENTARE NA SVOJA LEDJA

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP