Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BORI SE ZA SVOJ MANDAT

Jeremić: Odluka GO DS
pred Ustavnim sudom!

Autor: Tanjug | 18.02.2013 - 20:29:00h | Komentara: 0

Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, koji je isključen iz Demokratske stranke, najavio je da će sutra ujutru podneti zvaničnu inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenjivanje ustavnosti odluke Glavnog odbora DS, kojom je od bivših ministara traženo da vrate poslaničke mandate.

Jeremić je gostujući na Prvoj TV rekao da će, ako se ispostavi da je lider DS Dragan Đilas naterao Glavni odbor na antiustavno delovanje, zatražiti od njega ostavku na sve javne funkcije.

Dragan Đilas i Vuk Jeremić

Dragan Đilas i Vuk Jeremić | Foto: Beta, Emil Vaš

Ako se ispostavi da je ta odluka bila ustavna, Jeremić je rekao da će odmah vratiti mandat.

Prema Jeremićevim rečima, njegovo izbacivanje iz DS danas je “jedna od zanimljivijih i važnijih tema” i u sedištu UN na Ist riveru, zbog koje srpske diplomate u Njujorku “crvene” jer, kako kaže, “to se prosto nikad nije dogodilo”.

Konstatujući da “Dragan Đilas danas izbacuje one koji se s njim ne slažu” u stranci, Jeremić je upitao: “Kad bi preuzeo vlast, šta bi onda radio - oduzimao im državljanstvo”?

Jeremić, koji se sastao sa Đilasom pre definitivne odluke Izvršnog odbora DS da ga isključi iz stranke, tvrdi da je Đilas prekršio tada postignuti “džentlmenski dogovor”, po kojem je, kako tvrdi, trebalo da dobije “priliku da se brani” kad sledeći put dodje u zemlju.

Navodeći da su tom sastanku, jedinom ikad koji je uspeo da zakaže s Đilasom, prisustvovali i drugi stranački visoki funkcioneri, Jeremić je kazao da je za sastanak IO DS saznao iz medija.

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić

“Taj džentlmenski dogovor je prekršen i reč nije održana”, zaključio je Jeremić.

Na nivou stranke, on je najavio žalbu Statutarnom odboru, pošto zbog “javašluka” i “bahatosti”, zbog kršenja procedure, nije obavešten o sastanku IO, iako, kako kaže, “ceo svet zna” njegovu i-mejl adresu, na koju je kasnije dobio i odluku o isključenju.

Po mišljenju Jeremića, Demokratska stranka je danas “pala na najniže grane” što se, izmedju ostalog, vidi u - kako je kazao - “šegačenju” sa amandmanima na Rezoluciju o Kosovu, ekonomskom programu “kojem se celokupna stručna javnost smeje”…

Odluku Glavnog odbora DS do sada su ispoštovali Snežana Malović, Oliver Dulić i Mirko Cvetković, dok su Dragan Šutanovac i Goran Bogdanović ponudili svoje mandate stranci, koja im je odobrila da ih zadrže.

Božidar Đelić je, takođe, zadržao madat, dok je Milan Marković vratio i mandat i partijsku knjižicu.

Dušan Petrović je odbio da vrati mandat, zbog čega je isključen iz DS, a mandat nije vratio ni Jeremić. Njega je Izvršni odbor isključio iz stranke i to je prvostepena odluka, na koju on ima pravo žalbe.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP