Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDAVAČ

Jeremić otvorio novu
školsku godinu na Harvardu!

Autor: Tanjug | 05.09.2013 - 08:35:00h | Komentara: 0

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić otvorio je novu školsku godinu na Kenedi školi za javnu upravu na Harvardu, uvodnim predavanjem postdiplomcima na programu za međunarodne odnose i razvojnu politiku.

Jeremić je u svom izlaganju u sredu naglasio koliko se međunarodna scena dramatično promenila u poslednjoj deceniji i istakao da je danas odlikuje postojanje više svetskih polova i veliki izazovi za koje se moraju pronaći istinski globalna rešenja.

Zbog brzine promena u svetu, on postaje sve nepredvidljiviji, ali i međuzavisniji, tako da nikada nije postojala veća potreba za dinamičnom multilateralnom diplomatijom i univerzalnim medjunarodnim organizacijama.

"U takvim okolnostima, odgovornost Ujedinjenih nacija je veća nego ikad, imajući u vidu da samo ova organizacija može ponuditi okvir svim državama da pronadju globalna rešenja za pitanja koja se na primer tiču mira i sigurnosti, klimatskih promena, socijalne nejednakosti, svetskih migracija i ekstremnog siromaštva", istakao je predsednik GS UN.

Jeremić je naglasio da danas nijedna država sama po sebi nije dovoljno snažna da nezavisno od drugih ponudi odgovore na ova pitanja i da je bliska međunarodna saradnja postala uslov opstanka čovečanstva. U tom smislu, ključni test za UN i nešto što će odrediti njihovu ulogu u 21 veku biće spremnost ove organizacije i njenih članica za definisanje nove razvojne strategije za period posle 2015. godine bazirane na konceptu održivog razvoja.

Jeremic je studentima Harvarda detaljnije izložio taj najveći izazov sa kojim se trenutno suočava GSUN, koja je zaključkom velike međunarodne konferencije Rio + 20 održanoj 2012. godine u Brazilu, dobila mandat za izradu novih globalnih ciljeva održivog razvoja.

Po prvi put u istoriji suverene države se nalaze pred zadatkom da zajedno definišu zajedničku razvojnu politiku i to po Jeremićevim rečima predstavlja najsloženiji zadatak za medjunarodnu diplomatiju u novije vreme. Predsednik GSUN je studentima predstavio napredak koji je u tom smislu postignut za vreme 67. sesije i izrazio nadu da ćemo do 2015 imati novu svetsku ambicioznu strategiiju razvoja.
Predsednik GSUN se kroz odgovore na pitanja studenata osvrnuo na sve goruće medjunarodne probleme, sa posebnim akcentom na opasnu i zapaljivu situaciju u vezi Sirije.

Naglasio je da će države koje se najbolje snađu u novim okolnostima i koje budu vodile najaktivniju spoljnu politiku biti istinske pobednice u 21 veku. Istakao je još jednom značaj poštovanja medjunarodnog prava i principa nepvredivosti suvereniteta i terotorijalnog integriteta država članica UN.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP