Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA

Jeremić pravi stranku uz Dodikovu pomoć!

Autor: M. Keranović | 17.05.2013 - 23:40:00h | Komentara: 1

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, i Vuk Jeremić, predsednik Generalne skupštine UN-a, ozbiljno razmišljaju o zajedničkom političkom delovanju u Srbiji, tvrde dobro obavešteni izvori „Alo!“.

Dodik i  Jeremić imaju  slične stavove  o nacionalnim  pitanjima

Dodik i Jeremić imaju slične stavove o nacionalnim pitanjima | Foto: Nenad Đorđević

Prema tim izvorima, postoji realna mogućnost da dvojica političara zajedničku političku viziju, naročito u vezi s Kosovom, krunišu osnivanjem stranke koju bi vodio Jeremić, koji je posle isključenja iz Demokratske stranke ostao samostalni poslanik u Skupštini Srbije.


Dodik: Nemam vremena za vas!


„Alo!“ je Milorada Dodika pozvao da prokomentariše eventualnu saradnju sa Jeremićem, ali od njega nismo dobili konkretan odgovor.
- Nemam vremena da odgovaram na vaša pitanja - rekao je Dodik pre nego što je spustio slušalicu.
Iz Jeremićevog kabineta su poručili da on do septembra, do kada je na funkciji predsednika Generalne skupštine UN-a, ne razmišlja o angažmanu u domaćoj politici.

- Dodik i Jeremić su već razgovarali o saradnji, a pominje se da je predsednik RS spreman da mu na sve načine, posebno logistički, pomogne da osnuje stranku. Naime, odnosi Dodika sa vlastima u Srbiji, posebno sa naprednjacima, zahladneli su zbog briselskog sporazuma između Beograda i Prištine. Na to se nadovezala izjava Tomislava Nikolića da su Srbi iz Republike Srpske za njega Bosanci, pa se komotno može reći da je komunikacija između vlasti Srbije i RS trenutno na najnižem nivou posle Dejtona.
Kad je reč o Jeremiću, on još uvek u Srbiji ima dobar rejting i svi bi ga želeli u svojim redovima, naravno izuzev demokrata, koji su ga i isključili iz stranke. Jeremić je sada najviše naklonjen saradnji sa Dodikom, ali poznajući ga, do kraja njegovog mandata u UN-u na jesen moguća su svakojaka iznenađenja - tvrdi izvor „Alo!“.

Na to koliko su Jeremić i Dodik u dobrim odnosima ukazuje to da predsednik Generalne skupštine UN-a tokom svog poslednjeg boravka u Srbiji nije propustio da se sastane sa predsednikom Republike Srpske, ali i svojom dobrom drugaricom i Dodikovom desnom rukom, premijerkom RS Željkom Cvijanović. Naime, oni su se videli 18. marta u jednom beogradskom restoranu, istog dana kada je Jeremić u ime porodice Pozderac primio izraelsko priznanje „Pravednik među nacijama“. O čemu su razgovarali nije objavljeno, ali bi nastavak ovih kontakata mogao uslediti vrlo brzo, pošto se očekuje da Jeremić ubrzo dođe iz Njujorka.

Kako tvrdi naš izvor, bivši šef srpske diplomatije protekle zime bio je vrlo blizu dogovora o preuzimanju Ministarstva spoljnih poslova u Vladi Srbije, a veza mu je bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u to vreme obelodanio svoju platformu o Kosovu. Razdor između Vlade i predsednika zbog platforme Jeremiću se učinio kao dobra prilika da stane na Tominu stranu, ali pošto je Toma u međuvremenu popustio i priklonio se proevropskoj opciji, ta ideja je propala.
Poslednji komentari
  • Jasnica Vreme: 19.05.2013 09:59h

    Valjda iz porodicnih razloga se drze i hoce zajedno da probaju da prave stranku. Licno mislim da je bolje da njihove rodbinske veze ostanu u okviru njihove familije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP