Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

GUVERNERKIN ESEJ

Jorgovanka Tabaković: Vučićeva neočekivana skromnost je zbunila mnoge

Autor: Nedeljnik | 20.03.2014 - 12:42:00h | Komentara: 7

Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS i najbliža saradnica Aleksandra Vučića u poslednjih 20 godina, u ekskluzivnom autorskom tekstu za Nedeljnik piše o lideru SNS kako je sazreo kao političar i analizira razloge njegove ubedljive izborne pobede.

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković | Foto: FoNet Dragan Antonić

 "Aleksandar Vučić - političar koji je postao državnik i pokazao da ne bira samo reči, već prioritete. Da ne pita koliko će njega koštati postizanje cilja koji je cilj svih nas, već da pokaže da u tom poslu ima mesta za sve koji zaista mogu da pomognu", napisala je Tabaković i konstatovala:

"Vučiću su građani Srbije najbolji, kao i on njima. Rekao je jasno da moramo da menjamo navike jer rezultati koje očekujemo zavise od promena nas samih. I oni su ga razumeli. Apsolutna većina onih koji su glasali mu veruju. Ima iznenađenih i šokiranih, malobrojni su i bučni. Većina to naziva trijumfom, neki potresom...".

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

 Guvernerka rešava dileme koje je Vučić otvorio ovakvim rezultatom.

"Gramatičke u poređenju prideva: moćan, moćniji, najmoćniji i Suviše moćan. Onaj ko vlada sobom i ko u demokratskoj izbornoj proceduri dobije apsolutnu većinu, ne može biti suviše moćan. Može biti usamljen jer mnogi očekuju da on uradi i njihov posao".
Tabaković sumira i koliko Vučić sam može da vlada sobom.
"Potpuno. Dokazujući Senekinu tvrdnju da nije važno kako je uvreda nanesena, već kako je podnesena. A podnosio je stoički. Tvrdi da njega laž ne može da povredi. Ja pitam postoji li iko koga laž ne zaboli".
Ona smatra da je Vučić doveo u pitanje nasleđene obrasce ponašanja u politici koji podrazumevaju lapot političkog oca, odsustvo iskrenosti i skromnosti. 
"Neočekivana skromnost je zbunila mnoge. Kao i istrajnost u borbi protiv zla koje će, ako ostane nekažnjeno, pobediti i tražiti da mu služimo... Vučić, koji je svestan sebe do skromnosti koja je vrlo retka, ali svestan i snage da oseća svoj narod i zato niko ne može da mu nameće besmislene ideje, čak i ako slove za stručnjake svog posla. On zna dušu, slabosti, snagu ljudi... i što je najvažnije zna da računa na godine.... da vidi dalje od mnogih. Doveo je u pitanje osnovanost podele Srbije na prvu, drugu, građansku", napisala je Tabaković.
"Jedna sam od onih koja je verovala da Vučić vredi, da može, da mi koji znamo mnogo toga, od kampanje, od ekonomije, od istorije, politike, teorije i prakse... a ostali smo čistih ruku, da možemo da uradimo ono što obećamo. I da je važno držati reč i uraditi to što si obećao".
"Ne pokušavajte da mu vidite drugo lice, da mu skinete masku, ta iskrenost je njegovo lice. Nema drugo. Neki ljudi osede za jednu noć, neki sazru preko noći. Mnogi od nas još uvek ne znaju da li je on sazreo preko noći ili mi nismo videli njegovu zrelost jer je, lepo vaspitan i pun iskrenog poštovanja, Tomislavu Nikoliću bio i ostao politički sin u najboljem smislu te reči. A ovi izbori su pokazali da srpska tradicija ima mnogo mudrosti - "da bude bolji od oca" - izborni rezultat kojim se ponosi  Tomislav Nikolić, najbolji je dokaz za to", napisala je Jorgovanka Tabaković.
Poslednji komentari
  • gaga Vreme: 20.03.2014 13:37h

    Sada je vreeme da vi pokazete bsvoju skromnost i izuzetne radne sposobnosti da veartite kiparske i dtruge opoljackane bankarse pare, bez ikakvog opravdanja da su to radili nekim drug , vi itekako dobro znate morate da znate koje su ingerencije NBS, a ne da proicate o onome sto vama odgovara, nazalost mnogi komentari ne dopiru do vas, a kada se to dogodi bice kasno i kao i lopovima iz DS a- Znam ako su vam vase sluzbe ovo prosledile da itekako dpbo razumete poruku' Svi imate posleednju sansu da udjete u istoriju ako se budete zrtvovali za svoj narod, da nekazem za svu nasu decu

  • Dragan Gligorijević Vreme: 20.03.2014 13:58h

    Gospodin Vučić postao je državnik velikog formata.Više nego sam siguran da je spreman kao novi Premijer Vlade Republike Srbije da je spreman i sposoban da Srbiju povede u bolju budućnost.Verujemo da će oporavak naše privrede početi od poljoprivrede,prehrambene industrije,ugostiteljstva i trurizma.Našu nesebičnu podršku ima u Sacen Internationalu,Međunarodnom centru za razvij turizma i PPUT-u Srbije,Pokreta poljoprivrede,ugostiteljstva i turizma Srbije.U novoj Vladi neophodno je obrazovati i novo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

  • Đorđe Vreme: 20.03.2014 17:17h

    Savršeno ga je opisala i tačno je od reči do reči. To je narod i prpoznao i zbog toga mu i veruju.

  • iguman Vreme: 21.03.2014 00:57h

    Gospodja Visibaba Tabakovic odlicno obavlja svoje duznosti

  • VITEZ Vreme: 21.03.2014 10:17h

    Kako mene niko ne može da ubedi da je on drugačiji od ovih do sada. I ovi su hapsili Karića, rasturili mu TV, banku, poništili privatizaciju a bogami nije Karić bio mačiji kašalj. Drugo Šarića su jurili oduzeli mu imovinu, na političkom planu sa Evropom ostvarili dosta ovi samo nastavili i aminovali ono što ovi nisu hteli. Ma sve je isto samo njega nema. Što ne rasčisti sa Borom tu je pljačka veka a o tome ćuti ko zaliven.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP