Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POZDRAVIO DOGOVOR

Kacin: Kraj hladnog rata, očekujem da Srbija dobije datum!

Autor: Tanjug | 19.04.2013 - 18:27:00h | Komentara: 0

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je danas da je postizanje dogovora o tekstu sporazuma Beograda i Prištine za region jednako značajno kao što je za Evropu bio kraj "hladnog rata" i izrazio je uverenje da će šefovi diplomatija EU u ponedeljak priznati važnost dogovora i podržati ubrzani napredak Srbije ka EU.

"Ovo je veliki dogovor, koji za Srbiju i Kosovo, a pre svega za ceo region zapadnog Balkana, znači toliko koliko je značio kraj 'hladnog rata' za zapadnu Evropu", rekao je Kacin Tanjugu.

On je izrazio uverenje da će šefovi diplomatija zemalja članica EU u ponedeljak u Luksemburgu, na sastanku na kojem visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File treba da podnesu izveštaje o napretku dijaloga i Srbije, priznati istorijski značaj danas postignutog dogovora.

Kacin

Jelko Kacin: Ovo je veliki dogovor za ceo region!


"U ponedeljak očekujem međunarodno priznanje istorijskog značaja tog dogovora i punu podršku ministara inostranih poslova zemalja članica EU da su obe zemlje zaslužile da krenu brže prema EU", rekao je Kacin, ocenivši da bi Srbija trebalo da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU i da do kraja godine otvori poglavlja 23 i 24, a Kosovo da počne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.

Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači su, prema njegovim rečima, pokazali ne samo opredeljenost za budućnost, već i veliku političku hrabrost, mudrost i posvećenost mlađim generacijama i obezbedili su za svoje zemlje ubrzano približavanje EU.

Kacin je istakao da će, zahvaljujući njihovim naporima, region, koji je decenijama nazadovao, sada moći da krene brže ka realnosti, a dogovor će biti dokaz unapredjenja stabilnosti i pokazaće da je vreme za strana ulaganja, što, kako je primetio, donosi radna mesta, socijalnu bezbednost i bolju budućnost.

Ketrin Ešton i Ivica Dačić

Ketrin Ešton i Ivica Dačić


"To bi bio veliki proboj i za ceo region jer bi se na jednoj strani Bosna našla okružena novom članicom EU i dva kandidata koja uspešno pregovaraju, dok bi na drugoj strani Makedonija morala sagledati svoju prošlost i razumeti da je samo u istorijskom dogovoru i kompromisu ključ koji otvara i za njih početak pregovora za ulazak u EU", rekao je Kacin Tanjugu.

Kacin je u saopštenju pozdravio dogovor Dačića i Tačija o nadležnostima zajednice srpskih opština i ocenio da obe strane treba ohrabriti da nastave da grade partnerske i prijateljske odnose.

"Obe strane snose odgovornost da u potpunosti primene postignute dogovore. Smatram da predstavnici srpske zajednice na severu Kosova imaju veliku odgovornost da prihvate ovaj sporazum i učestvuju u njegovoj primeni, jer je od suštinske važnosti da mirna reintegracija severa Kosova obezbedi vladavinu prava i sigurnost svih gradjana koji tamo žive", naveo je on
Prema Kacinovim rečima, danas je prvi dan u kome srpska zajednica na Kosovu više nije podeljena na one koji žive južno i severno od Ibra.

"Očekujem da će Savet EU na samitu u junu ove godine prepoznati postignuti progres u odnosima Beograda i Prištine, kao i rezultate unutrašnjih reformi u Srbiji, tako što će dodeliti datum za početak pregovora Srbiji i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosovu", zaključio je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP