Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

LAKNULO NAM

Kitarović: Nećemo ucenjivati Srbiju

Autor: Tanjug | 01.05.2015 - 08:09:00h | Komentara: 2

Činjenica je da je Hrvatskoj u interesu članstvo Srbije u EU, naravno utemeljeno na ispunjavanju svih kriterijuma koje je i Hrvatska morala da ispuni, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović | Foto: Profimedia

Na pitanje kako Hrvatska treba da se postavi u pregovorima Srbije sa EU, Grabar-Kitarović kaže u intervjuu za televiziju N1 da se Hrvatska tu mora postaviti aktivno.
"Činjenica je da je Hrvatskoj u interesu članstvo Srbije u Evropskoj uniji, naravno utemeljeno na dosezima i ispunjavanju svih kriterijuma koje je i Hrvatska morala da ispuni. Članstvo u EU se ne može koristiti kao sredstvo ucene, nikome to nije namera. Međutim, činjenica jeste da jedan od kriterijuma za članstvo u EU jesu i dobrosusedski odnosi i cela ona grupa kriterijuma iz tzv. Procesa stabilizacije i pridruživanja, što podrazumeva dobrosusedske odnose i rešavanje otvorenih pitanja", rekla je hrvatska predsednica.

"Ja vidim taj prostor koji doista možemo i moramo iskoristiti da uporedo s tim pregovorima za članstvo Srbije u EU, mi isto tako razgovaramo i pregovaramo sa Srbijom o resavanju svih otvorenih pitanja", rekla je Grabar - Kitarović.
Ona je dodala da smatra da je i jednoj i drugoj državi u interesu da se ta pitanja reše što je moguće pre, na osnovu kriterijuma dobrosusedskih odnosa, načela Povelje UN-a i međunarodnog prava.
Poslednji komentari
  • Eugen Vreme: 03.05.2015 10:07h

    Ustaški pokret je reakcija na srpski teror i hegemoniju, par sati prije ujedinjenja nastojanje Beograda da Mađari preuzmu Međimurje i denominacija hrvatskih lisnica (novčanika) za 75% (u jednoj noći jednim perom na listu papira opljačkani za 75%), pokolj hrvatskih domoljuba u sred Zagreba i Varaždina par dana nakon ujedinjenja od strane srpskih žandara na konjima koji su iz Beograda stigli samo par sati ranije, Obznana ,Vidovdanski ustav (1921.), šestosiječanjska diktatura Karađorđevića (6.1.1929.) jedan narod-jedan jezik-jedan kralj, atentat (poslije par mjeseci i smrt) na Stjepana Radića u skupštini s namjerom da se likvidira on osobno i skupa s njim HSS , najjača politička stranka i homogenizirajući faktor kod Hrvata ... prosječni građanin Srbije poima ne zna o tome, mi to učimo u školi još od doba Jugoslavije (Titove).

  • Драгомир Vreme: 04.05.2015 06:49h

    Еуген,србин није пуцао и ранио србина Радића из Хрватске.На жалост поменути Радић је после тога умро.Написах да србин из Србије није усмртио србина Радића.Да се народ питао за стварање Југославије ње никада не би било!Она је требала словенцима и покатоличеним србима који мисле да су хрвати да се касније осамостале.После Другог свецког рата под командом Тита само се по Србији отимало све чега се дохватило!После Тита нас је уназадио црногорац Милошевић уз помоћ босанског србина Шешеља!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP