Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

Klintonova traži da
i Nikolić pregovara o Kosovu!

Autor: | 27.10.2012 - 22:48:00h | Komentara: 22

Dijalog o Kosovu bi trebalo da se proširi i na predsednički nivo, odnosno u njega bi trebalo da se uključi i predsednik Tomislav Nikolić u razgovorima kojima će prisustvovati i Atifete Jahjaga, predsednica privremenih institucija Kosova, jedan je od zahteva koji će američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton preneti 31. oktobra predsedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću, saznaje “Blic”.

Hilari Klinton

Hilari Klinton zahteva od Nikolića da se uključi u pregovartački proces | Foto: Reuters

Prema saznanjima “Blica” u diplomatskim krugovima u Briselu, Kosovo ostaje prioritet za odluku da Srbija može da dobije datum za početak pregovora - neophodno je da se nastavi dijalog o Kosovu na premijerskom nivou, a to znači da se u konstruktivnoj atmosferi iznova sredinom novembra susretnu premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači.


- Pored toga očekuje se da se u novembru sastane radna grupa na ministarskom nivou i da otpočne konkretno rešavanje problema u oblasti telekomunikacija i energetike. EU i SAD žele da vide dobru nameru za rešavanje problema i konkretne predloge - kaže izvor “Blica”.

EU, ali i SAD očekuju da do kraja godine Skupština Srbije usvoji dokument koji može biti na nivou deklaracije ili strategije, a kome je osnova da je dijalog s Prištinom dobrovoljan i poželjan.

- Detalji nisu presudni, bitno je da se sadašnja platforma na kojoj rade vlasti u Srbiji pretoči i u skupštinsku odluku o poželjnom dijalogu sa Prištinom - dodaje “Blicov” izvor.

I SAD i EU, a to će biti preneto i predsedniku i premijeru, očekuju da vide konkretne pomake u integrisanom upravljanju granicom, odnosno u delu dogovora koji je u Briselu postigla još prethodna vlada.

Ketrin Ešton i Hilari Klinton

Dame koje će preslišavati našu vlast: Ketrin Ešton i Hilari Klinton | Foto: AP

- I državna sekretarka i visoka predstavnica preneće privrženost i podršku nastavku započetog dijaloga, ali i očekivanja čije ispunjenje nije dobro samo za Srbiju već i za region - kaže izvor “Blica” iz Brisela.

Dobro upućeni izvor “Blica” navodi da Brisel želi da vidi i strategiju u oblasti pravosuđa, posebno onu koja se odnosi na mrežu sudova u Srbiji.
Sagovornik “Blica” navodi da se od Srbije očekuje i jasna povezanost s Bugarskom kada je reč o snabdevanju gasom.

- Države koje pristupaju EU trebalo bi da imaju dva gasna izvora i zato se traži veza s Bugarskom, a ne samo Južni tok. Pokazatelj dobre volje na relaciji Beograd - Brisel jeste i to da srpske vlasti obaveštavaju Brisel o sistemskim zakonima koje donose i da na vreme pruže uvid u rešenja jer se pravosuđe ionako mora uskladiti s evropskim - kaže sagovornik “Blica” iz Brisela.

Dačić: Ne pritiskaju nas

Poseta Eštonove i Klintonove, najavljena za 31. oktobar, kako kaže premijer Srbije Ivica Dačić, nije u funkciji pritiska.


- Još ranije nam je rečeno da nas neće prisiljavati ni na šta što mi ne želimo. Možemo očekivati pozitivan razvoj događaja kada je reč o datumu početka pregovora za članstvo u EU. Da li će to biti u prvoj polovini naredne godine - još će se razgovarati, ali nije izvesno šta će u decembru biti predloženo. Naš cilj je da taj datum bude što ranije, ali nije najvažnije da li će to biti mesec ranije ili kasnije, već je važno da smo uspeli u procesu koji vodi ka tome - rekao je juče Dačić u fabrici „Impol Seval“ u Sevojnu, gde je puštena u rad nova linija za bojenje.


On je dodao da ako britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg smatra da granice na Balkanu ne treba menjati, onda taj stav treba da podrazumeva i granice Srbije.

Poslednji komentari
  • SIKI Vreme: 28.10.2012 10:12h

    Imali ta baba još neku muzičku zelju? Očigledno ne zna ko je Nikolić , bez ucenjivanja , molim.

  • Biserka Vreme: 28.10.2012 11:28h

    Prosto obožavam kad neko želi u tudjoj zemlji da vodi svoju politiki. Tako krasno!

  • Mica79 Vreme: 28.10.2012 11:41h

    Obožavam kada drugi uvek znaju šta je najbolje za nas...

  • Ljubica Ć Vreme: 28.10.2012 11:50h

    Boljem odnosu sigurno neće doprineti to što će ih čuvati 4000 policajaca. Šta smo mi, divljaci?

  • Milica B. Vreme: 28.10.2012 11:59h

    Angažovati toliku policiju da bi gospođa nas učila kako treba da živimo i šta da radimo u svojoj zemlji??? Van pameti. Mogla je da nas poštedi troškova i kaže telefonom šta ima!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP