Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NAMEŠTALJKA

Knežević: Proces montirao DS!

Autor: Tanjug | 18.10.2012 - 19:08:00h | Komentara: 11

Ministar poljoprivrede i šumarstva Goran Knežević izjavio je u Specijalnom sudu, u završnoj reči, da je proces u kome mu se sudi montirala Demokratska stranka.

Goran Knežević

Goran Knežević ispred Specijalnog suda | Foto: Emil Čonkić

On je rekao da je pritvoren kako bi se "lakše završio posao oko novog Statuta Vojvodine".

Knežević, koji je optužen za malverzacije s građevinskim zemljištem u Zrenjaninu, označio je Tužilištvo za organizovani kriminal kao "produženu ruku DS", upitavši gde su svedoci koji potvrđuju da je organizovao kriminalnu grupu i da je izdavao naloge da se radi protiv zakona.
"Ničeg nema. Ostali su samo naslovi u žutoj štampi i besmislena tvrdnja Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je, kao što to ovih dana postaje jasno, samo produžena ruka Demokratske stranke ili bar jedne njene frakcije", rekao je Knežević.
On je dodao da je 13 meseci proveo u pritvoru kako bi se "lakše završio posao oko novog Statuta Vojvodine" i da bi se opravdalo njegovo uklanjanje sa političke scene.
"Mnoge službe i pojedinci pokušavali su na sve načine da pronađu makar jedan dokaz za unapred izmišljenju optužbu, a već prvi svedok koji se pojavio na glavnom pretresu, čovek na osnovu čije analize vrednosti građvisnkog zemljišta je napisana krivična prijava protiv mene, odrekao se svojih reči iz te analize rekavši da ju je radio po nalogu i u strahu od policije", rekao je Knežević.
On je dodao da je na nedavnim izborima u Zrenjaninu ubedljivo pobedio "političku opciju koja je priredila aferu" i da to sigurno ne bi bilo učinjeno da je kriminalac već zato što su birači prepoznali da je u prethodnom mandatu radio u interesu grada.
Završne reči najpre su izložili advokati svih optuženih, a posle Kneževića, nastavili su da iznose ostali optuženi.
Odbrana Kneževića predložila je ranije danas Specijalnom sudu u Beogradu da ga oslobodi optužbi za malverzacije s građevinskim zemljištem u Zrenjaninu i izrekne mu oslobađajuću presudu.
"Nema dokaza da je Knežević izvršio dela za koja se tereti i tražimo jedinu moguću presudu, a to je oslobađajuća presuda", rekao je u završnoj reči njegov branilac Krsto Bobot na suđenju u Specijalnom sudu.
Knežević je optužen da je dok je bio gradonačelnik Zrenjanina organizovao grupu čiji su članovi ostali optuženi, pa su u postupcima javnih nabavki i davanjem u zakup gradskog građevinskog zemljišta kršili Zakon o javnim nabavkama, dajući u zakup zemljište po cenama nižim od ekonomskih.
Tužilaštvo je sredinom septembra u završnoj reči predložilo da Kneževića i njegove saradnike oglasi krivim i izrekne kazne od dve do šest godina, jer su zloupotrebom službenog položaja malverzacija s građevinskim zemljištem od 2006. do 2008. godine oštetili budžet Zrenjanina za 150 milion dinara.
Kneževićev branilac podsetio da je Knežević javna ličnost i da mu, pored suda, sudi i javnost.
Aludirajući na to da je Knežević opet ministar u vladi, on je naglasio da je javnost već "dala svoje mišljenje". Oni su optuženi za malverzacije građevinskim zemljištem i nameštanje tendera i terete se za krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja i primanje i davanje mita.
Knežević je letos postao ministar, kao kadar Srpske napredne stranke, ali nije iskoristio svoje pravo da se pozove na imunitet.
Uhapšen je 1. oktobra 2008. godine pod sumnjom da je "organizator građevinske mafije" i u pritvoru je proveo 13 meseci, posle čega je pušten da se brani sa slobode.
U januaru 2010. godine se pridružio naprednjacima, pošto je prethodno bio član Demokratske stranke.
Knežević je, pored ostalog, optužen i zbog davanja građevinskog zemljišta u zakup po cenama nižim od tržišnih.
On je na početku suđenja odbacio sve navode optužnice, tvrdeći da je proces protiv njega politički i montiran i da mu je hapšenje "namestio predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić".
Pripadnici te grupe se sumnjiče da su krivična dela izvršili na položajima gradonačelnika, načelnika odeljenja, direktora javnih preduzeća, tako što su na nezakonit način davali u zakup nezigrađeno građevinsko zemljište u Zrenjaninu čiji je vlasnik Republika Srbija, a korisnik opština Zrenjanin, navodi se u optužnici.
Poslednji komentari
  • cvetko Vreme: 19.10.2012 00:07h

    Nekome iz DS-a je bio trn u oku,nekome je ocigledno smetao.....sklonili su ga dok nisu obavili svoje prljave poslove za koje verovtno nisu imali njegovu podrsku.

  • radandco Vreme: 19.10.2012 07:59h

    Da je covek zaista kriv i da postoji bilo kakav dokaz, siguran sam da bi odavno bio osuđen jer svo pravosuđe je držala DS. Još je bio više od godinu dana u zatvoru. Dulić pušten da se brani sa slobode. Eto toliko o sudstvu i montiranim procesima.

  • anabela Vreme: 19.10.2012 08:00h

    Kneževićevo hapšenje i držanje u pritvoru duže od godinu dana je bio čist primer političkog progona. Sad se ispostavlja da su dokazi tanki ili ih nema. Po kom je osnovu onda čovek odležao 13 meseci?

  • sandra Vreme: 19.10.2012 13:40h

    Danas su montirani politicki procesi normalana pojava, pa se zato DS na njih poziva kad se pronadju dokazi protiv njihovih funkcionera. Dokaz da je Knezevic “sklonjen” jeste cinjenica da ne postoji niti jedan jedini dokaz protiv njega.

  • britka Vreme: 19.10.2012 13:43h

    Knezevic je osoba koja je iz DS-a pobegla kad je shvatila sa kim ima posla. Sad pripada partiji koja se bori protiv onih koji ne postuju zakon. Verujem da je zrtva jednog montiranog procesa. Pa demokrate su ceo narod prevarili, a ne samo Gorana Knezevica.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP