Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZASTARELOST SLUČAJA

Knežević uzimao
mimo zakona donacije za DS!

Autor: | 10.11.2012 - 23:12:00h | Komentara: 27

Bivši gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević na nelegalan način prikupio je 160.000 evra doniranih Demokratskoj stranci, koji su nakon njegovog hapšenja pronađeni u sefu. Od nove tužbe Kneževića štiti zastarelost jer je po tada važećem zakonu on načinio nekoliko prekršajnih dela koja zastarevaju nakon godinu dana, prenosi "Blic".

Goran Knežević

Načinio nekoliko prekrašaja koji zastarevaju posle godinu dana: Goran Knežević | Foto: Emil Čonkić

Protiv aktuelnog ministra poljoprivrede pre četiri godine podignuta je optužnica koja ga tereti za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita, od čega je nedavno oslobođen. Ipak, nikada nije pokrenut postupak jer je primao donacije u ime stranke u iznosu većem od dozvoljenog, nije ih uplaćivao na račun DS, knjižio ih, niti je donatorima izdavao priznanice.


- Mi nikada nismo videli taj novac - kaže Dragan Stanišić, jedan od osnivača zrenjaninskog odbora DS.

Sudeći po zapisniku u koji je “Blic” imao uvid, Knežević je na sudu priznao da je u četiri navrata (2005, 2006, 2007. i 2008) od Zorana Mitrovića, vlasnika firme “Arkus”, primio po 45.000 evra, što je više od dozvoljenog. Po tada važećem zakonu o finansiranju stranaka on je mogao da primi samo deset prosečnih plata od fizičkog lica, odnosno sto od pravnog. Ako se uzme u obzir da je tada prosečna plata bila oko 400 evra, jasno je da bivši gradonačelnik Zrenjanina primio više novca nego što je smeo.

Ministar poljoprivrede juče je u kratkom razgovoru za “Blic” potvrdio da je primio donaciju od Mitrovića, ali nije želeo da odgovori da li je znao da krši zakon kada je u privatnom sefu držao stranački novac, kao i da li su mu poznata zakonska ograničenja o visini sume koja se može donirati političkim strankama. Ostali smo uskraćeni i za odgovor da li je donirani novac bio evidentiran u stranačkim knjigama.

- Sve što sam imao da kažem ispričao sam državnim organima. Sve stoji u zapisniku sa suđenja - naveo je on.

U zapisniku stoji njegova izjava da novac nije uplaćivan na račun DS jer “postoje određena ograničenja koliko novca i u izborima i kasnije može da prođe preko računa stranke”. Knežević je na sudu naveo i da mu nije poznato da li novac može da se drži u sefu, kao i da ga o tome niko nije obavestio.

On je istražnom sudiji rekao da je vodio evidenciju uplata i isplata, a da o iznosu nisu imali obavezu da nikog izveštavaju. Knežević je priznao da donatorima nije izdavao priznanice, niti je vodio zvaničnu blagajnu jer, kako je rekao, donatori žele da budu anonimni.

Uzaludni savet advokata

Goran Knežević je odlučio da ne posluša savet svog advokata Krsta Bobota koji je juče za “Blic” izjavio da će savetovati svog klijenta da tuži državu zbog neosnovanog držanja u pritvoru i povrede časti i ugleda. Ministar poljoprivrede u saopštenju naveo je da neće tužiti svoju državu, “nisu građani krivi za bahatu i korumpiranu vlast DS, čiji je jedini cilj bio razaranje društva i kompromitovanje ljudi koji su iskreno želeli da Srbija napreduje”. “Ni kriv ni dužan, samo zato što sam se našao na putu moćnicima bivšeg režima, proveo sam nezakonito u pritvoru 13 meseci, trpeći najteže javne uvrede, klevete i poniženja. Neka pakao kroz koji smo prošli... ostane samo jeziva uspomena na vreme koje se u Srbiju više ne sme vratiti”, naveo je Knežević.

Poslednji komentari
  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 11.11.2012 00:46h

    Ako je sve ovo tačno pčelari će loše proći kroz zakone koje bude predlagalo ministrstvo koje vodi knežević. Dotični ministar je jedini čovek koji pere ruke kada ih izvadi iz meda a da ne liže med zato su u jjegovom sefu našli gotovinu bez pokrića.

  • Prof.Sadik Vreme: 11.11.2012 01:21h

    Dok se ne utvrdi ,,neosnovana sumnja"sklonite gospodina elegantno.Bruka za narod.Zasto da zauzima strane dnevnih novina,pa nije lepo za drugih sto dana za vlast.,bice valjda i super finale u grandu trecih sto dana.

  • Allek Vreme: 11.11.2012 08:11h

    pa zašto čoveka amltretirate!?? ta on je bio samo blagajnik... šef cele parade je BoTa, on treba da odgovara za finansiranje stranke tj za reketiranje koliko-toliko uspešnih privrednika u Srbiji...

  • FIFI Vreme: 11.11.2012 09:21h

    Dokle više poljuvačine , DS treba da se pomiri sa stvarnim stanjem da su izbore izgubili.

  • jeruzalem Vreme: 11.11.2012 09:41h

    Kompletna bivša vlast je bila loša!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP