Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MINISTAR SELAKOVIĆ TVRDI

Kosovo ne može da pokrene tužbu za genocid

Autor: Beta | 03.04.2015 - 09:00:00h | Komentara: 2

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da Kosovo ne može da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije i naglasio da takva incijativa služi sa skretanje pažanje javnosti sa unutrašnjih problema.

Štrajk advokata ostaće zadugo Damaklov mač nad glavom i foteljom Nikole Selakovića

Nikola Selaković | Foto: Oliver Bunić

- To je panflet, pa na trećoj godini Pravnog fakulteta na predmetu međuanrodno javno pravo uči se ko može da bude stanaka pred međunarodnim sudom pravde, a to može samo država, a Kosovo nije država, niti je članica UN - rekao je Selaković za RTS.
Demokratske partije Kosova (DPK) čiji je lider Hašim Tači, podnela je 31. marta Skupštini Kosova zahtev za izglasavanje "Rezolucije o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999. godine", čime je najavljena mogućnost pokretanja spora pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu.
Selaković je kazao, da Kosovo može da pokrene tužbu na još jedan način, za koji je neophodna preporuka Saveta bezbednosti UN.
- A svi znamo kakav je raspored snaga u Savetu bezbednosti, tako da ta
priča je za dnevno-političku upotrebu na Kosovu - ocenio je on.
Upitan o izručenju lidera radikala Vojislava Šešelja Haškom sudu, Selaković je ponovio da se još čeka odluka pretresnog veća Tribunala.
- Mi imamo odluku Žalbenog veća, a u zavisnosti od toga šta pretresno veće kaže u svojoj odluci i tu odluku dobijemo na osnovu nje ćemo odlučivati šta ćemo dalje - kazao je Selaković.
Govoreći o stanju pravosuđa u zemlji, Selaković je najavio da bi do kraja aprila u skupštinsku proceduru mogao da uće Zakon o žastiti prava na suđenje u razumnom roku, za koji je naglasio da je "pravi reformski zakon".
Kako je ranije najavljivano, to je zakon koji treba da poveća poverenje gradjana u pravosuđe, smanjili zaostali predmeti, kao i broj predstavki protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.
Poslednji komentari
  • Zoran Vreme: 03.04.2015 12:46h

    Ministar Selakovic kako sam citao je presretan sto mozda Kosovo ne moze da podnese tuzbu za genocid.U redu mozda nece uspeti podnesiti tuzbu sada ali sta ca biti posle dve tri godine?A,naj vazno je da Ministar ne porice da je bio djenocid jer sigurno zna da tako nesto i bilo je..Volim Srbiju ali naj vise volim istinu.

  • bube Vreme: 03.04.2015 13:10h

    Nemaju pravo za mlogo sta, pa formiraju vojsku, svoju vladu, svoju miliciju........ Dokle nas lazete da nemaju prava za mlogo sta. Oni rade sve sto pozele a nase vlade pricaju za lokalne potrebe. Ako neznate, nemozete ili ne smete postenije je da se pogledate u ogledalo da vidite da i Vi sami sebi vise ne verujete !!!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP