Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ONI SU ZA MIRAN OTPOR

Koštunica:Briselski sporazum treba da propadne

Autor: Tanjug | 06.05.2013 - 14:02:00h | Komentara: 3

Demokratska stranka Srbije obeležila je danas svoju slavu Đurdjevdan, a lider ove stranke Vojislav Koštunice poručio je da briselski sporazum treba da propadne i da se ova stranka zalaže za miran otpor.

vojislav kostunica

Vojislav Kostunica | Foto: Dimitrije Goll

Sečenje slavskog kolača obavljeno je u stranačkim prostorijama, bez prisustva javnosti, ali je nakon toga Koštunica novinarima rekao da je sadašnja vlast odlučna da preda Kosovo i Metohiju, lažnoj, samozvanoj, državi Kosovo i da na taj način uvuče Srbiju u ozbiljnu krizu sa posledicama koje su u ovom trenutku teške i nesagledive.

On je naglasio da je Srbija bila osvajana, okupirana, ali da je to bilo privremeno i nelegitimno i da je ono što je bilo izgubljeno vraćeno, ali da smo danas svedoci da vlast uništava sopstvene institucije na KiM.
Lider DŠ je ukazao da je njihov odgovor šta valja činiti poznat i da se oni zalažu za miran protest, kao i da brioselski sporazum treba da propadne.
- DSS će podržati Srbe sa KiM u tom mirnom otporu i neslaganju sa nečim što je nesumljivo pravno nasilje. Jedan od prvih načina je veliki skup koji će organiovati kosovski Srbi u Beogradu 10. maja, u 12. 44 sati, simbolično podsećajući da nasuprot svetskim moćnicima pravo još uvek postoji - rekao je Koštunica.
Upitan da li će potpisivanje sporazuma u Briselu dovesti do novih priznanja nezavisnosti Kosova od strane država koje to nisu učinile, on je rekao da to može dovesti do izvesnog broja novih priznanja, ali da će u odnosu na zemlje kojima je stalo do poštovanja međunarodnog prava, broj tih zemalja biti nevažan.
- U ovom trenutku se lomi da li će se poštovati poredak koji je ustanovljen 1945. ili će to biti pogaženo. Za razliku od SAD i zapadnih zemalja kojima je sila iznad prava, veliki broj, velikih država smatra da je pravo iznad nasilja. Ovo je borba izmedju prava i nasilja - naglasio je on.
Na pitanje da li je njegova stranka mogla više da uradi u rešavanju kosovskog problema dok je bila na vlasti, lider DŠ je rekao da su učinili sve što su mogli da ne dođe do proglašenja nezavisnosti.
Problem je, kako kaže, predstavljalo to što je DS-u bilo više stalo do članstva u EU nego do Srbije, tako da je došlo do promene potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa državama koje su priznale nezavisnost Kosova, zatim je doveden EULEKS na Kosovo, da bi se na kraju Srbija odsrekla svoje i prihvatila evropsku rezoluciju i prihvatila pokroviteljstvo EU u pregovorima na KiM.
Poslednji komentari
  • peca Vreme: 06.05.2013 14:51h

    Izaberimo Koštunicu da vlada nama.Čovek nema posao, aj da mu izađemo u susret.

  • goran Holand Vreme: 06.05.2013 17:36h

    G dine Kostunica....evo opet ista stvar,protiv ste,protestvujmo ali da kazemo svoj pametniji i bolji predlog od onog sto imamo ...to cuti ne mozemo?! Ima li ste skoro 4 godine a posle vas DS skoro osam da nesto uradite i poboljstate situaciju oko Kosova,posle ove dve opcije i 12 godina ovi i NS uradise mnogo vise na tom polju nego sto je iko ocekivao.Dobro nije ali kako je moglo biti...odlicno je!

  • Haakala Vreme: 07.05.2013 09:27h

    Trebao je Kostunica da propadne sa svojih 40 DOS bandita 5og oktobra 2000te.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP