Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLAZAK PREDSEDNIKA DSS-A

Koštunica podeo neopozivu ostavku, stranku vodi Popović!

Autor: Tanjug | 19.03.2014 - 16:25:00h | Komentara: 0

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica danas je, zbog izbornog neuspeha, podneo neopozivu ostavku, a stranku će do izborne skupštine voditi njen potpredsednik Aleksandar Popović.

Vojislav Koštunica

Vojislav Koštunica | Foto: Marko Metlaš

Koštunica ostaje član D S S, a još nije poznato kada će biti izborna skupština stranke, pošto je za sada samo najavljeno da bi trebalo da bude održana posle pokrajinskih izbora u Vojvodini.


Koštunica je, nakon sednice Predsedništva, na kojoj je podneo ostavku, u pisanoj izjavi medijima rekao da je ovo trenutak kada stranka prvi put u svojoj istoriji ne ulazi u Skupštinu Srbije.


"Zato je moja obaveza da se povučem i podnesem neopozivu ostavku na funkciju predsednika D S S. Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala", rekao je Koštunica.


On je naveo da je D S S na izbore jedina izašla sa programom, kako političkim, tako i ekonomskim, koji je trebalo da omogući privredni oporavak i razvoj zemlje, zaštitu državnih i nacionalnih interesa, kao i očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda.


"Taj srpski glas, u čijoj su osnovi naš dobro poznat kritički stav prema evropskim integracijama i ideja političke neutralnosti, izbornom voljom gradjana više neće moći da se čuje u Skupštini Srbije", naveo je Koštunica.
Aposlutna većina je na izborima odlučila da Srbija podje putem koji, kako je ocenio, preti da je pretvori "u neku vrstu kolonije Vašingtona i Brisela i da ugrozi njenu slobodu".

Aleksandar Popović

Aleksandar Popović | Foto: Vesna Lalić
"Skoro polovina biračkog tela koja nije izašla na izbore podržala je, posredno i prećutno, ovakvu politiku, zasnovanu na gromoglasno ponavljanim lažnim obećanjima tokom kampanje u koju su uložena ogromna sredstva i koja je bila obeležena otvorenim pretnjama, zastrašivanjem i podmićivanjem birača", rekao je Koštunica.


D S S, kako je istakao, treba da sačuva sebe, svoju organizaciju i svoju politiku za neka buduća vremena, u kojima će, "i Srbiji i našem narodu biti još mnogo teže, nepodnošljivije nego sada".


Aleksandar Popović, koji će se prvi put javnosti u svojstvu vršioca dužnosti predsednika stranke obratiti u ponedeljak na redovnoj konferenciji D S S, kratko je nakon sednice Predsedništva rekao da je budućnost Srbije u političkoj neutralnosti, a ne u EU, i da je, samim tim, budućnost D S S čvrsta i izvesna.


Popović, kojeg je Predsedništvo stranke jednoglasno ovastilo da bude na čelu stranke do izborne skupštine, na pitanje novinara da li će biti teško, odgovorio je: "Zar je bilo lakih dana".


Da Koštunica ostaje član D S S, novinarima je potvrdio potpredsednik stranke Slobodan Samardžić, koji je rekao i da je ostavka dosadašnjeg lidera njegov lični čin i da je "sam našao za shodno da to uradi".


"Vreme je bilo... Sam je našao za shodno da to učini, nekako se sve poklopilo", rekao je Samardžić.


Sad već bivši lider D S S po završetku sednice Predsedništva u kontaktu sa novinarima nije želeo da daje izjave, već je samo zahvalio na saradnji.


"Hvala vam na dosadašnjoj saradnji, hvala vam na svemu", poručio je Koštunica predstavnicima brojnih medijskih ekipa, napušstajući prostorije stranke u Ulici Braće Jugovića u Beogradu, koji su čekali ishod sednice Predsedništva D S S.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP