Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

Koštunica: Sudije, oči
Srbije su uprte u vas

Autor: | 10.12.2012 - 11:25:00h | Komentara: 2

Predsednik opozicione Demokratske stranke Srbije (DS S) Vojislav Koštunica zatražio je danas od sudija Ustavnog suda Srbije da se što pre izjasne o ustavnosti sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije.

"Kako se pred očima cele naše javnosti u najdramatičnijem smislu otvorilo pitanje da li je ustavno ili nije ustavno uspostavljanje integrisanog upravljanja prelazima na administrativnoj liniji s Kosovom i Metohijom, samo po sebi se podrazumeva da je vaša dužnost da pravovremeno i u skladu sa Ustavom odgovorite na ovo za našu zemlju i naš narod sudbonosno pitanje", navodi se u pismu Koštunice.

Vojislav Koštunica

Sudije, oglasite se!: Vojislav Koštunica | Foto: Zoran Ilić

Na prelazima Jarinje i Merdare jutros je počelo sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima izmedu Kosova i centralne Srbije.
Predsednik DS S-a je naveo da sudije Ustavnog suda najbolje znaju da je "pitanje granice prvorazredno ustavno pitanje, onako kako je ono utvrđeno u članu 8. Ustava Srbije".
"Zbog toga ste pre svega vi danas pozvani da odgovorite i ispunite svoju dužnost sudija Ustavnog suda i donesete odluku o zahtevu da se privremeno zabrani primena navedenih uredbi, pre svega Uredbe o kontroli prelaska administrativne linije prema AP Kosovo i Metohija", naveo je Koštunica.
"Ako smatrate da su ove uredbe u skladu sa Ustavom i da treba da se primenjuju, sada je trenutak da to saopštite građanima Srbije. Ukoliko smatrate da su ove uredbe protivustavne, još je važnije da saglasno vašoj nadležnosti odmah donesete potrebne odluke kako ne bi nastale neotklonjive štetne posledice po državne i nacionalne interese. Nema nikog drugog osim vas koji je pozvan i koji može merodavno da donese tu odluku", ocenio je Koštunica.
Prema njegovim rečima, najgore rešenje je ćutanje i izbegavanje vlastite dužnosti i ustavne obaveze.
"Oči naših građana, oči srpskog naroda uprte su u vas i čekaju vašu odluku", naveo je Koštunica u pismu sudijama Ustavnog suda Srbije. DSS je Ustavnom sudu 24. oktobra 2012. uputila zahtev da do svoje konačne ocene obustavi izvršenje uredbi nastalih na osnovu sporazuma Beograda i Prištine.
Poslednji komentari
  • Velko Vreme: 10.12.2012 13:47h

    Apel se upućuje moralnim ljudima. Ima li ih još u Ustavnom sudu?

  • Aleksandar Vreme: 10.12.2012 13:49h

    Ovo je Srbin. Ostalo su Kljunari i Papkari.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP