Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BIVŠI PREMIJER KAKVOG NIKAD NISTE ČULI

KOŠTUNICA: Vučić vodi
Srbiju ka potpunom slomu!

Autor: Nedeljnik | 20.09.2013 - 10:48:00h | Komentara: 123

Lider DSS Vojislav Koštinica prvi put je oštro napao Aleksandra Vučića i u autorskom tekstu Nedeljniku napisao "naprednjaci vode Srbiju ka potpunom državnom i ekonomskom slomu". Naprednjaci žele da budu barjaktari i predvodnici zapadne politike u Srbije i otuda njihov pristanak na briselske sporazume, koje je Demokratska stranka, kao izvorno zapadna opcija u Srbiji, ipak sprovodila s više oklevanja, kaže Koštunica i tvrdi da je podela SRS bila udar na stranački sistem u Srbiji.

Vojislav Koštunica

Vojislav Koštunica | Foto: Zoran Ilić

Izvesno je da će SNS nastaviti s ovakvom antidržavnom i protivustavnom politikom. Zabludu da je Evropska unija naš pravi i neprikosnoveni cilj mogli bismo skupo da platimo, kao što smo skupo i preskupo platili jugoslovensku i komunističku zabludu. Kao stari evropski narod i država, ne bismo smeli da se posle jugoslovenske i komunističke ideje i zablude, i po treći put odreknemo Srbije, ovog puta zarad članstva u Evropskoj uniji, smao su neke od purku koje u autoroskom tekstu za Nedeljnik piše Vojislav Koštunica.

"Podela Srpske radikalne stranke i pravljenju Srpske napredne stranke koja je od nacionalnog zauzela evrounijatski politički kurs omogućila sadašnji uspeh ideje o Evropskoj uniji u Srbiji. Kad se najveća stranka u zemlji, koja je bila izrazito nacionalna, razbije i od nje nastane SNS s potpuno novom proevropskom orijentacijom, onda je to i te kako snažan udar na stranački sistem i politički život u Srbiji.

Naravno, samo se po sebi postavlja pitanje odgovornosti DSS, koja je tada bila na čelu vlade, za sadašnji rasplet u Srbiji. Zbog čega DSS nije uspela da ubedi građane da je politička neutralnost umerena i razumna ideja, a da evropske integracije posle priznavanja nezavisnosti Kosova predstavljaju nešto što je suštinski protivno interesima Srbije? Ili, zašto DSS nije uspela da pronađe saveznike među političkim strankama za svoju politiku neutralnosti?

Pravi i istinit odgovor glasi da su zapadne sile bile duboko ušle u srpske stranke, srpske medije i među srpske poslovne ljude uoči proglašavanja nezavisnosti Kosova. Stranke su tada preko noći menjale svoja najdublja uverenja, odricale se svojih dojučerašnjih programa i počele da slede, umesto sopstvene politike, politiku i interese zapadnih sila. U toj borbi Demokratska stranka Srbije je možda za sada usamljena, ali i dosledna sebi i svojoj državotvornoj politici, piše Koštunica u otvorenom obraćanju javnosti preko Nedeljnika.

On kaže da je sve to pratila je žestoka kampanja kako Demokratska stranka Srbije protivljenjem evropskim integracijama zapravo hoće samoizolaciju Srbije, i kako je politika DSS ekstremna, opasna i ratnohuškačka. Potom je usledio drugi talas kampanje protiv DSS sa ciljem da se stranka kriminalizuje.
Omiljene teme ove bezobzirne i surove kampanje bile su da je DSS kao ekstremistička stranka sklona da se nasilničkim putem domogne vlasti, da je teroristička organizacija koja pali ambasade u Beogradu i da je mafijaška organizacija specijalizovana za pljačke baš na Kosovu i u Kolubari, koja je povrh svega simbol pobede 5. oktobra - okrenuo se Koštunica i na napade na njegovu stranku.

Nije htela da mu naudi,  već samo da popriča:  Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Aleksandar Koković

Šta nam danas valja činiti s ovim iskustvom koje imamo u odnosima s Evropskom unijom? Jasno je danas da je Srpska napredna stranka definitivno propustila priliku da ispuni volju naroda i da napusti podaničku politiku prema Zapadu, koju je vodila prethodna vladajuća koalicija. Zapravo, SNS želi da bude barjaktar i predvodnik zapadne politike u Srbiji i otuda njihov pristanak na briselske sporazume, koje je Demokratska stranka kao izvorno zapadna opcija u Srbiji sprovodila ipak s više oklevanja. Izvesno je da će SNS nastaviti s ovakvom antidržavnom i protivustavnom politikom, što vodi ka nečemu što bi mogao da bude potpuni državni i ekonomski slom Srbije - zaključuje Koštunica u nečemu što je prvi ptvoreni sukob sa SNS-om čijeg je predsedničlkog kandidata podržao na poslednjim izborima.

Ono što je ipak u svemu ohrabrujuće jeste da je Evropska unija iz samih temelja uzdrmana i da ona ni izbliza nije sila kakva je bila 2008. godine. Nepoverenje u čudovišnog briselskog Levijatana raste među evropskim narodima, kako Evropska unija sve više ugrožava sam demokratski ideal i političke i ekonomske slobode. I u svom najnovijem upozorenju, odnosno manifestu protiv EU, Vaclav Klaus optužuje Brisel da želi da od Evropske unije napravi „kotao naroda" kao što je bio Sovjetski Savez, da želi da uništi nacionalne države, a time i demokratiju u Evropi. Uostalom, najava da će Britanija raspisati referendum o izlasku iz Evropske unije, odluka Islanda da prekine pregovore s Evropskom unijom, teška ekonomska kriza koja potresa Grčku i Španiju, govore nedvosmisleno o jednoj novoj realnosti koja je ozbiljno zahvatila EU.

Srbija mora da se sprema za novi početak, koji će biti više nego težak kad definitivno, kao zemlja, udari glavom u zid i vidi da rešenje nije put u Evropsku uniju. Inače, zabludu da je Evropska unija naš pravi i neprikosnoveni cilj mogli bismo skupo da platimo, kao što smo skupo i preskupo platili jugoslovensku i komunističku zabludu. Kao stari evropski narod i država ne bismo smeli da se posle jugoslovenske i komunističke ideje i zablude i po treći put odreknemo Srbije, ovog puta zarad članstva u Evropskoj uniji.
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 20.09.2013 11:09h

    ovaj jos bitise?

  • mr.burns from smpson's Vreme: 20.09.2013 11:26h

    shta je, dezurni stranachki lupachi minua josh nisu dobili direktivu?po meni chovek je u pravu a istorija che pokazati...

  • Stevan Vreme: 20.09.2013 11:41h

    Mislim da Kostunica dobro zna o cemu govori.

  • Gost Vreme: 20.09.2013 12:22h

    Živela Srbija!

  • RALE Vreme: 20.09.2013 13:03h

    To kaze neobavesteni pa dobro dokle vise da li vi imate i malo srama dostojanstva ..izgleda da ne pa pokusvate da vasu propalu politicku karjeru uzdignete iz pepela tako sto ce te se nakaciti na Vucica i pricati o njemu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP