Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MAJA GOJKOVIĆ ZVANIČNO JUČE PREDLOŽENA ZA PREDSEDNICU SKUPŠTINE SRBIJE

Kraljica preletača novi šef parlamenta!

Autor: I. Kljajić | 23.04.2014 - 07:10:00h | Komentara: 13

Ako je izbor pao na Maju Gojković da vodi Skupštinu Srbije, jedna od glavnih referenci koju je Srpska napredna stranka uzela u obzir moralo je biti njeno poznavanje pozamašnog broja partija, i to iznutra.

Prva među jednakima: Maja Gojković

Prva među jednakima: Maja Gojković | Foto: Dejan Živančević

Jer, samo veštom političkom kameleonu može poći za rukom da bez mnogo frke pređe put od Šešelja, Vučića i Nikolića, preko Koštunice i Ilića, pa sve do Dinkića, pa nazad kod Vučića. Ovaj njen poslednji manevar kapitalizovao se juče, kada je u srpski parlament stigao i zvaničan predlog da upravo ona bude „prva među jednakima“ u najvišem zakonodavnom telu.


Počela sa jednim...

Počela sa jednim... | Foto: Emil Čonkić

Prve korake u politici ova advokatica napravila je 1990. u Narodnoj radikalnoj stranci, koja se kasnije pripojila Srpskoj radikalnoj stranci. U Šešeljevoj partiji obavljala je funcije od sekretara do potpredsednika stranke. Kao kandidat radikala, 2004. je osvojila Novi Sad i postala prva žena na mestu gradonačelnika. Sukob Maje Gojković sa sa vrhom SRS-a počinje 2006. i završava se dve godine kasnije njenim isključenjem iz stranke.


... završila sa drugim kumom

... završila sa drugim kumom

Baš u tom periodu Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić napustili su SRS i formirali SNS, i ona je, umesto da im se pridruži, kako su svi očekivali, osnovala Narodnu partiju. Odmah je pao i prvi, „narodnjački“ pakt, i to sa sa Vojislavom Koštunicom i Velimirom Ilićem. O naprednjacima nije imala nimalo lepe reči.


U SNS ušla kad su došli na vlast

U SNS ušla kad su došli na vlast

- Pomno pratim to što politički rade Nikolić i Vučić. Nesnalaženje vladajuće koalicije im ide naruku. SNS prolazi zbog vlasti, a ne zbog sebe samog. Nema tu nekog bitnog i velikog kvaliteta, novih kadrova, programa, koje bih vrlo rado podržala... SNS je kao mehur od sapunice koji će pući ako ne osvoji vlast - govorila je 2011, već kad je njena Narodna partija pristupila Ujedinjenim regionima Srbije, a ona postala član Predsedništva ove Dinkićeve organizacije. Koliko je dosledna, najbolje govori tajming koji je odabrala da se pridruži naprednjacima. Njihova je postala tek kada su došli na vlast.


„Narodnjački“ pakt sa Veljom i Vojom

„Narodnjački“ pakt sa Veljom i Vojom | Foto: FoNet

Na izborima maja 2012. nastupila je na listi URS-a, ali je već u junu njena partija isključena iz članstva, jer je pregovarala sa demokratama bez znanja ostalih. I pored toga, podržala je Vladu koju su formirali SNS-SPS-URS. Kada je reč o doslednosti, treba podsetiti i na činjenicu da joj je bivši lider naprednjaka i aktuelni šef države Tomislav Nikolić otvoreno poručivao da nije dobrodošla u SNS jato.


Nije zaobišla ni Mlađu

Nije zaobišla ni Mlađu | Foto: Beta

- Sada je nemoguće da Maja Gojković bude u SNS-u jer je izjavila da želi da formira stranku. Maja Gojković više nije dobrodošla - govorio je Nikolić u oktobru 2008, ali su ga tumbanja u srpskoj politici prilično brzo demantovala.

Dobija novi portret

Maja Gojković često ističe da je najponosnija na trenutak kada je u direktnoj trci pobedila za gradonačelnika Novog Sada.
- Bila je to prva velika pobeda radikala, prvo osvajanje vlasti. Mnogi nisu verovali, ali ja sam bila ubeđena da ću biti gradonačelnica mog Novog Sada. Ušla sam u zgradu, videla sliku Svetozara Miletića, najčuvenijeg gradonačelnika Novog Sada. I pomislila: ovo je istorija, i ja sam sada deo istorije. Čudesno - prisećala se ona. Slična situacija čeka je i danas u Skupštini Srbije, gde će takođe moći da okači svoj portret.

„Isparila“ iz afere

Iza nove predsednice parlamenta ostala je i velika afera iz doba šefovanja Novim Sadom. Iako njen potpis stoji na papiru, Maja Gojković, kako je „Alo!“ već pisao, neće odgovarati zbog ugovora o izmeštanju Autobuske stanice, koji je potpisala sa ATP „Vojvodina“. Ovaj dil je, prema proceni, sklopljen na štetu grada, jer je Novi Sad prvobitnom presudom bio dužan da vlasniku ATP „Vojvodina“ isplati 1,3 milijarde dinara zbog neispunjenih ugovornih obaveza. Novom presudom, odšteta je smanjena na 300 miliona dinara sa kamatom, ali se vlasnik žalio.

Poslednji komentari
  • biba Vreme: 23.04.2014 07:30h

    sns je skup posrnulih !

  • mila Vreme: 23.04.2014 08:20h

    Bože dragi dali ovoj ženi može verovati.

  • Горислав Музикравић Дрнч Vreme: 23.04.2014 09:54h

    Сетимо се и разноразних бизарних оквира за њене наочале, које је износала по шунд емисијама једне обојане телевизије. Не подржавамо избор Гојковић адвокат Маје да буде председница Народне скупштине Републике Србије. Али, ко пита нас, широке народне масе, раднике, сељаке, поштену интелегенцију. Нико.

  • Mikos Vreme: 23.04.2014 10:38h

    Maja je OK..oličenje današnje vlasti!

  • BgBoy Vreme: 23.04.2014 10:42h

    Ovo je samo još jedna potvrda da su političari u Srbiji najveći prevrtljivci bez ikakvih planova i vizija, jedino svoje lične interese gledaju i šta da očekujemo od njih?! Da nam bude bolje, e pa taj film nećemo videti!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP