Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OGLASIO SE I ON

Krstić: Kritikovanje neophodnog je više od neodgovornosti!

Autor: Tanjug | 13.07.2014 - 22:13:00h | Komentara: 1

Ministar finansija u ostavci Lazar Krstić izjavio je danas da više nego neodgovorno kritikovati ono što je neophodno uraditi u finansijskoj konsolidaciji, samo zato da bi se stekli jeftini politički poeni.

Lazar Krstić

Lazar Krstić | Foto: Vesna Lalić

"Kritikovanje onoga što mora da se desi, radi postizanja jeftinih političkih poena, u ovom trenutku je nešto što prevazilazi neodgovornost. Dajte da čujemo šta je alternativa", rekao je za RTS Krstić.

Govoreći o kritikama da je njegova ostavka samo "farsa" kako bi se skrenula pažnja sa Zakona o radu, on je rekao da "neke stvari" ne razume i istakao da podržava taj Zakon, za koji misli da je odličan, podsećajući da su to listom rekli i svi stručnjaci, ekonomisti u Srbiji, ali i medjunarodni.

Krstić je ocenio i da se sve svodi na politiku, što bi u situaciji u kojoj se Srbija nalazi moralo da prestane.

''Postoje stvari koje moraju da se urade. Te stvari su toliko dugo odlagane da su dospele na naplatu u obimu koji je zaista socijalno ogroman. Moramo da vidimo šta je socijalno moguće sprovesti'', rekao je Krstić, dodajući da je ta odgovornost, odnosno da je odluka na premijeru i vladi, jer tu je "politički kapital".

On je istakao da se dugo nije vodilo računa o javnim finansijama i da je, sa povećanjem penzija i nerešavanjem pitanja ogromnog broja zaposlenih u javnom sektoru, povećan javni dug.

"Nije dovoljno smanjenje penzija i plata, i povećanje cena struje već pored toga moramo da se borimo protiv sive ekonomije. Tu smo krenuli sa izmenama zakona o poreskom postupku i administraciji, i u sledećim nedeljama će se već videti neki rezultati", rekao je Krstić.

On je naveo i da je puno uradjeno, ukazujući da je, izmedju ostalog, stavljeno na sto gde sve postoje problemi.

''I bez obzira na to što su ti problemi toliko bolni o njima smo otvoreno razgovarali, ja bih rekao bez presedana'', rekao je Krstić.

Na komentar da njegova ostavka predstavlja iznenadjenje, on je rekao da to ne bi uradio da ne misli tako.

Kao jedan od razloga za ostavku, Krstić je naveo i to što je želeo da novom ministru finansija ostavi vremena za rebalans budžeta na način koji je politički i socijalno moguć.

On je dodao da se ne vraća u SAD, ali i da neće biti formalno zaposlen u vladi, niti će imati bilo kakve privilegije.

''Neću biti formalno zaposlen, niti ću imati bilo kakve privilegije, ali ću biti na raspolaganju'', napomenuo je Krstić i dodao da je to rekao juče na vladi i premijeru lično.

Krstić je u subotu objavio da je dao ostavku na mesto ministra finansija u Vladi Srbije.

On je, posle sednice Vlade na kojoj su usvojena prva dva reformaska zakona, saopštio da se o ostavci dogovorio s premijerom, a svoj odlazak objasnio je činjenicom da premijer i ministar finansija moraju imati isti stav o tome šta treba uraditi i u kojim rokovima.
Poslednji komentari
  • Teodor Vreme: 14.07.2014 21:27h

    Idi sto pre odakle si dosao.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP