Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

GDE SU I ŠTA RADE BIVŠI MINISTRI CVETKOVIĆEVE VLADE

Kud koji, mili moji!

Autor: M. Keranović - M. Dakić | 07.07.2013 - 00:02:00h | Komentara: 3

Članovi vlade Mirka Cvetkovića koji nisu imali političke sreće da nastave sa radom u Nemanjinoj 11 mahom su se dobro snašli, pokazuje istraživanje koje je „Alo!“ sproveo godinu dana od konstituisanja nove vlade, na čijem čelu je sada Ivica Dačić.

Vlada Srbije

Vlada Srbije | Foto: FoNet

Za četiri godine mandata premijera Mirka Cvetkovića, kroz Nemanjinu 11 prošlo je 30 ministara. Međutim, nisu svi kao Mirko izgurali četvorogodišnji mandat jer je deo Vlade rekonstruisan 2011. godine. Nemali broj Cvetkovićevih ministara karijeru je nastavio u republičkom parlamentu, oni za koje nije bilo mesta u poslaničkim klupama uhlebljenje su našli u privatnim firmama, strankama, međunarodnim institucijama, a jedan je završio i iza rešetaka.


Devet članova prethodne nastavilo je sa radom u novoj vladi. Osim Ivice Dačića, koji je avanzovao do premijera, tu su i Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović, Rasim Ljajić, Sulejman Ugljanin, Mlađan Dinkić, Verica Kalanović, Jovan Krkobabić i Zoran Stanković, a pridružila im se i nekadašnja predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, koja je sada na čelu Ministarstva zdravlja.

Mirko u Grčkoj!
Bivši premijer Mirko Cvetković odgovorio nam je iz Grčke, gde se sada nalazi, da radi za Svetsku banku.

- Radim za Svetsku banku na jednom velikom projektu van Srbije, i to ne preko lokalne kancelarije SB-a, nego direktno sa Vašingtonom. Dobio sam saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije - odgovorio je u poruci Cvetković.

Poslanici

Ministri

S konja na magarca
Nakon što su se oprostili od ministarskih fotelja, poslaničkim klupama morali su da se zadovolje demokrate Božidar Đelić, Dragan Šutanovac i Goran Bogdanović, ali i Predrag Marković iz URS-a. Uhlebljenje u parlamentu našao je i bivši ministar i socijalista Petar Škundrić, koji je danas savetnik premijera za energetiku. U savetničkim vodama je i Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, koja svoje savete deli Mlađanu Dinkiću, a član je i Skupštine društva „JUP istraživanje i razvoj“ d.o.o.


Odlepršali!
Pojedini članovi vlade Mirka Cvetkovića svoje ministarske pozicije iskoristili su kao prečicu do prestižnih fotelja u međunarodnim institucijama. Tako je svoje diplomatske kontakte dok je bio na čelu Ministarstva spoljnih poslova iskoristio Vuk Jeremić kako bi zaseo u stolicu predsedavajućeg Generalne skupštine UN-a. Međutim, kako mu u septembru ističe mandat, očekuje se njegov veliki povratak u poslaničke klupe. Preko grane je posao našla i Snežana Samardžić Marković, koja je resor omladine i sporta zamenila funkcijom generalnog direktora Direktorata za demokratiju Saveta Evrope.

Poslanici

Ministri

Od ministra do lidera
U republičkom parlamentu je i bivši ministar Dušan Petrović, inače jedan od najbližih saradnika bivšeg šefa države Borisa Tadića, koji je nakon isključenja iz DS-a osnovao poslaničku grupu „Zajedno za Srbiju“ i u nju povukao pojedine bivše stranačke kolege. O njemu se uveliko spekuliše da bi ponovo mogao da uđe u vlast i podrži vladu čiji je stožer SNS.


U privatnim firmama
Milan Marković, koji je napustio DS, posvetio se biznisu i radi u tastovoj firmi, a i Srđan Srećković, nekadašnji prvi čovek Ministarstva dijaspore, danas radi u privatnoj firmi.

- Radim u jednoj konsultantskoj kući koja posluje sa strancima - kazao je za „Alo!“ Srećković.

Član pravnog tima
Snežana Malović svoje pravničko znanje i dalje koristi, ali ne kao ministarka, već kao član pravnog tima DS-a, stranke u kojoj je i zaposlena.

Viđen za direktora
Slobodan Milosavljević, pesnik među ministrima, nedavno je razrešen sa mesta člana Odbora direktora NIS-a, o čemu je „Alo!“ i pisao, ali mu zbog toga sve lađe nisu potonule jer je ozbiljan kandidat za direktora „Al Dahre“.

Poslanici

Ministri

Ćirić na birou!
Nebojša Ćirić, koji zvanično nikada nije bio član URS-a, ali je na predlog te stranke došao na čelo Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, nasledivši Dinkića nakon rekonstrukcije prethodne vlade 2011, kako saznajemo, nije zaposlen i trenutno se odmara, a već nekoliko meseci je u pregovorima za posao u jednoj ozbiljnoj kompaniji.


Ostali u struci
Dijana Dragutinović, bivša ministarka finansija, danas je vicepremijer Narodne banke Srbije, na čijem čelu je Jorgovanka Tabaković, dok se Nebojša Bradić, ministar kulture, vratio režiji.

Profesorski kadrovi


Pojedini članovi Cvetkovićeve vlade ministarske kabinete zamenili su profesorskim. Svetozar Čiplić, nekada prvi čovek Ministarstva za ljudska i manjinska prava, docent je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, dok je Bogoljub Šijaković redovni profesor Bogoslovskog fakulteta. Tomica Milosavljević, koji je poneo epitet večitog ministra jer je na toj funkciji proveo čak devet godina, nakon ostavke preselio se na mesto direktora Klinike za gastroenterologiju, ali je te dužnosti razrešen u februaru i sada je redovni profesor interne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu i gastroenterohepatolog Kliničkog centra Srbije.

Dragin i Dulić na meti policije


Od svih Cvetkovićevih ministara, najneslavnije je prošao demokrata Saša Dragin, koji je bio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i koji se sa još osmoricom svojih saradnika nalazi u pritvoru od kraja 2012. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu zbog zloupotreba u pančevačkoj Azotari. Iako mu je nad glavom visila Draginova sudbina, Oliveru Duliću ukinuta je optužnica, a Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je dopunu istrage u slučaju u vezi sa zloupotrebom službenog položaja prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću „Nuba invest“.
- U poslednjih nekoliko meseci, od kada je krenulo sve ovo, pored toga što sam se maksimalno posvetio porodici, dao sam i sve ispite na prvoj godini doktorskih studija, uključen sam u kliničku studiju operacije hrskavice kolena i bavim se ozbiljnim naučnim radom - kazao je Dulić za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • Lex Vreme: 07.07.2013 07:48h

    Snežana Malović svoje pravničko znanje i dalje koristi....HA HA HA HA HA HA koje to znanje

  • Danica Mašić Vreme: 07.07.2013 09:17h

    Mnogi su pali sa konja na magarca. Ako je za utehu, i magarac vuče.

  • LHR Vreme: 07.07.2013 14:49h

    Od kada radi u tastovoj firmi,nisu isplatili zarade radnicima a nezna se kada ce

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP