Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DAČIĆ:

Lepe vesti za Vidovdan!

Autor: I. K. | 21.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će danas u Briselu, u novoj rundi dijaloga sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, uložiti maksimum napora da se dođe do rešenja i usvajanja plana implementacije Briselskog sporazuma, koji je zajedno sa prvim koracima u pravcu sprovođenja, nužan za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Dosta mu nesrećnih Vidovdana: Dačić sa Vesterveleom

Dosta mu nesrećnih Vidovdana: Dačić sa Vesterveleom | Foto: Đorđe Kojadinović

Kako je najavio, odluka o tome trebalo bi da padne 28. juna na samitu koji okuplja predsednike država i Vlada EU.


Kosovski Srbi sa Vučićem


O trenutno najurgentnijem pitanju - primeni Briselskog sporazuma - razgovarali su juče i lideri Srba sa severa Kosova s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, koji ih je primio u zgradi Vlade. Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković kaže da Srbi sa severa Kosova ne mogu da spreče sprovođenje sporazuma s Prištinom, ako Beograd želi da ga sprovede. Međutim, o tome će, kako je najavio, tek biti reči na novom sastanku koji će biti zakazan po povratka Dačića iz Brisela. Nedeljković je dodao da je jednoglasno zaključeno da Aleksandar Vulin treba da se vrati na čelo Kancelarije za KiM, kako bi se nastavili započeti projekti.

- Vidovdan do sada nije doneo mnogo toga dobrog Srbiji od Kosovskog boja, ubistva Franca Ferdinanda do izručenja Slobodana Miloševića. Očekujem sada dobre vesti i da EU odredi Srbiji datum za početak pregovora - rekao je premijer posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom.

Gost iz Nemačke je nakon razgovora s kompletnim državnim vrhom Srbije poručio da će dati pozitivno mišljenje Bundestagu i Nemačkoj vladi po pitanju datuma za pregovore, ukoliko bude opipljivih rezultata u primeni Briselskog sporazuma.
On kaže da Srbija ima istorijsku priliku da jednom za svagda krene putem zajedničke budućnosti sa EU. Jedinstven stav srpskih najviših zvaničnika je da će Srbija ispuniti svoj deo obaveza preuzetih Briselskim sporazum bez obmanjivanja evropskih partnera, a da od Berlina očekuje podršku za datum.

- Razumem da nije jednostavna diskusija koja se vodi ovde u Srbiji, ali mogu vas uveriti da evropska perspektiva poznaje samo pobednike i pre svega, za mladu generaciju je bitno da se situacija poboljša kroz investicije, kroz privredni rast i kroz stvaranje novih radnih mesta. To je dobro za sve nas u Evropi. Ne pripadamo samo istorijski, već i kulturno istoj evropskoj porodici, zato bi bilo važno da se iskoristi prilika koja se pruža za donošenje dalekosežnih, hrabrih odluka - poručio je Vestervele posle razgovora s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je Vesterveleu da je Srbija posvećena rešavanju problema KiM i daljem napretku na putu ka EU, ali da neće obmanjivati evropske partnere obećavajući nešto što ne može da ispuni.
- U tom smislu Srbija je posvećena postizanju plana implementacije Briselskog sporazuma, ali neće prihvatiti primenu nečega čega u tom sporazumu nema niti će ikada ni otvoreno ni prikriveno, prihvatiti nezavisnost Kosova - poručio je Nikolić.
Poslednji komentari
  • zemunac Vreme: 21.05.2013 08:55h

    Vidovdan nije srecan dan za Srbiju gledano istorijski.Daj boze da se ta ruzna tradicija prekine i da nam "stigne"taj datum,kao rezultat Vuciceve i Daciceve zestoke diplomatske aktivnosti...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP