Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

HAPŠENJEM UGROŽEN BRISELSKI SPORAZUM

Lideru Srba sa Kosova pakuju ratni zločin!

Autor: Blic | 29.01.2014 - 18:32:00h | Komentara: 2

Hapšenje Olivera Ivanovića i pritvor neposredno pred izbore za gradonačelnika Mitrovice upereni su protiv Briselskog sporazuma i stabilnosti na Kosovu.

Oliver Ivanović tvrdi da je nevin

Oliver Ivanović  | Foto: RAS

Jedan od viđenijih političkih lidera sa Kosova već je dva dana u zatvoru na osnovu nepoznate i nejasne optužnice za ratne zločine i teško ubistvo iz 1999. i 2000. godine koju je pokrenuo međunarodni tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.
- Slučaj je veoma čudan. Tehnički, njega čak nije uhapsio Euleks, nego institucija koju podržava Euleks. Teško mi je da poverujem da bi, da je Ivanović zaista odgovoran za 23 ubistva između 1999. i 2000. godine, on bio poslanik u kosovskom parlamentu i, koliko mi je poznato, uvek je bio u odličnim odnosima sa ministrom policije Bajramom Redžepijem - prokomentarisao je za “Blic” Tim Džuda, novinar londonskog “Ekonomista” i odličan poznavalac kosovskih prilika.

Besmislice
Ivanovićevi saradnici tvrde da su optužbe besmislene i podnete na osnovu svedočenja dva Albanca

Džuda smatra da ovo ne bi smelo da ugrozi aprilski sporazum o normalizaciji Srbije i Kosova u Briselu, jer je “previše uloženo u taj sporazum”, ali činjenica da se hapšenje Ivanovića dogodilo u trenutku kad može da ugrozi ponavljanje izbora za gradonačelnika severne Mitrovice govori suprotno. Tim Džuda ipak ističe da korist od hapšenja imaju “Ivanovićevi politički neprijatelji”.

Ivanovićeva stranka GI SDP zatražila je juče hitno puštanje Ivanovića na slobodu i omogućavanje da se brani sa slobode. Predstavnici stranke su juče bili na sastanku sa ambasadorima Kvinte u Prištini, ali ishod tog razgovora nije poznat.

- Zahtevamo da se naš predsednik odmah oslobodi i da mu se omogući da se brani sa slobode. Optužnice protiv njega su besmislene i podnete na osnovu novih svedočenja dva Albanca od prošle godine, a tiču se događaja pre 14 godina. Zašto su čekali toliko dugo? Jasno je da su optužnice politički motivisane. Izbori za gradonačelnika Mitrovice su dovedeni u pitanje, a samim tim je ugrožen i Briselski sporazum, koji se ovim obesmišljava - rekla je za “Blic” Ksenija Božović, potpredsednica GI SDP.

Odluke o tome da li će GI SDP podneti svoju kandidaturu za gradonačelnika severne Mitrovice i da li će njihovi odbornici u lokalnim skupštinama podneti ostavke još nisu donete. Rok za podnošenje kandidature za izbore za gradonačelnika Mitrovice ističe sutra, u sredu, a izbori su zakazani za 23. februar.

I Vlada Srbije zatražila je da lider GI SDP Oliver Ivanović bude hitno pušten da se brani sa slobode, rekao je ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin.
“Blic” je bezuspešno pokušao da dobije komentar o hapšenju od ministra policije Redžepija, koji je poznat kao Ivanovićev prijatelj.

Više čitajte na blic.rs.

Poslednji komentari
  • pera Vreme: 29.01.2014 20:02h

    Sadasnja vlast ga pustila niz vodua jedino DSS trazi njegovo pustanje .Jedina stranka koja brani interese Srba i Srbije.

  • momazver Vreme: 30.01.2014 09:57h

    JEL VI STVARNO MISLITE DA CE ALBANCI PUSTITI DA IM SRBI/bilo kako/ PREUZMU MITROVICU...JOOOJ NAIVEEEE

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP