Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

INTERNI NADIMCI POSLANIKA

Lipicaner, Kanarinac
i Krofna u parlamentu!

Autor: Maja Keranović | 13.10.2013 - 21:30:00h | Komentara: 1

Poslanici, ali i predsedavajući, verovatno i ne slute po kojim sve internim nadimcima ih u neformalnom razgovoru oslovljavaju njihove kolege iz poslaničkih klupa republičkog parlamenta. Ako bi u novinskom izveštaju umesto imena i prezimena poslanika novinari navodili njihove interne nadimke, onda bi takav izveštaj mogao, recimo, da glasi: „Predsedavajuća Crvenkapa dala je reč Kanarincu, a zbog dobacivanja je opomenula Lipicanera i Krofnu i potom navela da pravo na repliku ima Primerak“.

Pre nego što su ušli u republički parlament, aktuelni poslanici verovatno su mislili da je poslednji nadimak koji im je neko prilepio onaj iz srednjoškolskih dana. Međutim, stvarnost ih demantuje, a dokaz su razni nadimci koje su im dodelile njihove kolege, i to pretežno one iz druge poslaničke grupe.

Zoran Babić

Zoran Babić - Krofna | Foto: FoNet

 Tako je Zoranu Babiću, predsedniku poslaničke grupe SNS-a, prišiven nadimak Krofna, a njegovom zameniku Veroljubu Arsiću - Bućkalo.
- Nisam dosad čuo taj nadimak. Pretpostavljam da sam ga dobio zbog viška kilograma. Međutim, to motiviše da redukujem ishranu i nastavim sa dijetom kako bih se oslobodio tog viška - kazao je kroz osmeh Babić, koji se nasmejao kad je čuo kako ga pojedini poslanici zovu.

Biće neizvesno do kraja - Dragoljub Mićunović

Dragoljub Mićunović - Deda ili Baba | Foto: Rajko Ristić

 Jednog od najstarijih poslanika Dragoljuba Mićunovića (83) često i njegove demokrate nazivaju Deda, a ponekad i Baba, dok poslanika DS-a Srđana Milivojević pojedini i dalje zovu Primerak, kako ga je nazvao Aleksandar Vučić kad je bio član radikala. Milivojević je još pre nekoliko godina za naš list kazao da ga taj nadimak nimalo ne vređa.
Kad je reč o socijalistima, u njihovim redovima su Poni ili Lipicaner, ali i Specifikum. Prva dva nadimka prišivena su poslaniku Dejanu Radenkoviću. Nadimak Poni dobio je nakon rasprave o rekonstrukciji Vlade, kada je, nadovezujući se na diskusiju koja je prethodila, izjavio: „Ovde svako hvali svoga konja“. Međutim, pojedini su mu iz istog razloga, ali i zbog toga što je uvek skockan i uglađen, dali nadimak Lipicaner.
- Ne vređa me nijedan nadimak i naravno da se ne ljutim - kazao je Radenković, koji se nasmejao kad je čuo nadimke.
On navodi da, kad je reč o nadimcima, ipak sve zavisi od koga oni dolaze, što znači da ponekad mogu biti uvredljivi.

Branko Ružić

Branko Ružić - Specifikum | Foto: Marko Rupena

 Nadimak Specifikum rezervisan je za donedavnog šefa poslaničke grupe SPS-a, a danas ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branka Ružića, a zaradio ga je zbog čestog korišćenja stranih reči i izraza, ali pre svega zbog reči „specifikum“, koju je upotrebljavao govoreći o izborima.

Nema novca za  rešenje: Slavica Đukić  Dejanović

Slavica Đukić Dejanović - Sarmica | Foto: Jelena Vučetić

 Njegovu stranačku koleginicu, danas ministarku Slavicu Đukić Dejanović, još iz vremena kada je bila predsednica parlamenta, zbog niskog rasta i raskošnih oblina, pojedini i dalje nazivaju Sarmica.

Dok socijalisti imaju Ponija, u redovima DSS-a je Kanarinac. Tako glasi interni nadimak poslanika i portparola te stranke Petra Petkovića.
- Prvi put čujem za taj nadimak i baš ste me nasmejali. Prvo što mi pada na pamet je to da kanarinac dobro peva, što ja umem - odgovorio je u šaljivom tonu Petković.

Kradeta i Pavijan

Smišljanje nadimaka bila je specijalnost radikala, koji od prošle godine, zato što nisu prešli cenzus, ne sede u poslaničkim klupama. Predsednika Srbije Tomislava Nikolića, poznatog i kao Toma Grobar, po napuštanju SRS-a radikali su „častili“ mnogobrojnim nadimcima kao što su Štaka (Borisa Tadića), Zumbul, Šojić, Smoki, a Jorgovanku Tabaković, takođe bivšu stranačku koleginicu, nadimcima Roska, po liku iz serije „Bela lađa“, ali i Vila Ravijojla. Ipak, i članovi SRS-a su svojevremeno bili na meti poslanika iz drugih stranaka, koji su tako Vjericu Radetu iza leđa nazivali Vjevericom Kradetom, a njenog partijskog kolegu Srboljuba Živanovića, poznatog po tome što ima „kratak fitilj“ - Srba van Dam, ali i Srba Pavijan.

Terminator, Crvenkapa i General

Nadimci nisu zaobišli ni potpredsednike Skupštine Srbije Gordanu Čomić (DS), koju odavno, još dok su u poslaničkim klupama sedeli radikali, zbog toga što sednice vodi „čvrstom rukom“, zovu Pukovnik, a pojedini i Terminator. Zbog boje kose, Vesna Kovač (URS) zaradila je nadimak Crvenkapa, dok Konstantina Arsenovića (PUPS), penzionisanog general-potpukovnika, zovu General.

Poslednji komentari
  • F16 Vreme: 14.10.2013 05:42h

    Čomićka je bila i Brka, a koliko vidim niste pomenuli najpoznatijeg Nešu Slinu zbog uvlačenja Vučiću.I Dačić kao Ljignjoslav zbog sličnih osobina, a Velja kao sunđer Bob, Palma kao žirafko, Mocart...ima gi razni cirkuzanti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP