Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČNO

Ljajić: Srbija ne sme
da ide glavom kroz zid

Autor: Tanjug | 20.12.2012 - 10:14:00h | Komentara: 0

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je Nacrt državne platforme za Kosovo samo jedan od modela za rešavanje teškog političkog i nacionalnog pitanja i da je taj dokument je podložan promenama.

"Otvorili smo debatu s međunarodnom zajednicom i opozicionim političarima kako bismo došli do izbalansiranog teksta koji treba da dobije što širu podršku u zemlji i svetu", rekao je Ljajić u intervju današnjim "Novostima", naglasivši da Srbija ne sme da ide "glavnom kroz zid", jer nijedna platforma neće moći da se realizuje ako je odbaci međunarodna zajednica.
"Jasno je da je naša pregovaračka pozicija teška zbog faktičkog stanja na terenu. Trudimo se da buduće rešenje uvaži dva ključna principa, bez kojih nema trajnog i stabilnog ishoda: princip pravednosti i princip realnosti. Ako do toga ne dođemo, otvoriće se novi problemi u budućnosti", istakao je Ljajić.

Rasim Ljajić jedini ministar koji nije hteo u biznis klasu

Rasim Ljajić: Platforma da zaštiti srpske interese na KiM| Foto: M. Metlaš

On je rekao da je sudbina severa Kosova jedno od važnih pitanja kojim se bavi platforma.
"Bitno je sada da naša razmišljanja, koja su formulisana u platformi, proverimo i s međunarodnim faktorima i da dođemo do prihvatljivih rešenja za sve strane. Naravno, priznavanje Kosova se isključuje", naglasio je Ljajić.
On je objasnio da se platforma bavi i položajem Srba koji žive u enklavama.
"Institucionalna rešenja za njih biće različita u odnosu na sever, ali će postojati i korpus zajedničkih pitanja. Velika greška bi bila da se u potpunosti razdvajaju problemi Srba na severu i jugu. Tretiramo i srpsku imovinu na Kosovu, zaštitu srpske kulturne baštine, problem nestalih i raseljenih", rekao je Ljajić.
On je istakao da trajno rešenje za Kosovo mora da podrazumeva i pitanje političkog statusa.
"Pored tehničkog dijaloga koji se vodi u Briselu, otvoriće se i politički pregovori koji treba da dovedu do normalizacije odnosa Beograda i Prištine. To je neminovno i mi se za to pripremamo", rekao je Lajić.
On je ponovio da platforma može biti perfektno osmišljena i napisana, ali ne može biti produktivna ako nema podršku važnih centara moći u svetu i zato je odmah otvorena i međunarodna debata, jer nužno je da se dodje do balansa.

Ivica Dačić

Pretio da će napustiti pregovore: Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Ljajić je kazao da je i pretnja premijera Ivice Dačića da će napustiti pregovore ako se ne budu poštovali dogovori imala efekta.
"Srbija želi da primeni sve na šta se obavežemo, ali isto očekujemo i od druge strane. Niko nije osporio da je dogovoreno da nema naplate carine do 10. januara. Radne grupe do sledećeg susreta Dačića i Tačija treba da reše sva preostala pitanja i očekujem da se pregovori nastave", rekao je on.
Ljajić je dodao da nije bilo suštinskih neslaganja unutar vlasti na sastanku u vili "Bokeljka". "Na sastanku smo svi izneli predloge da tekst bude sadržajniji, objektivniji i da dobije što širu podršku", objasnio je on.
"Bili smo svi jedinstveni da je situacija i u javnim preduzećima krajnje ozbiljna, da ona imaju ogromna dugovanja i to mora da se reši. Nikakvih oprečnih stavova nije bilo", kazao je Ljajić.
On je rekao da treba dati punu podršku potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i institucijama koje se bave borbom protiv korupcije.
Upitan kako ocenjuje preporuku Evropskog saveta i koliko je realno da dobijemo datum za pregovore u junu, Ljajić je odgovorio da smatra da je izveštaj pozitivan, iako je Srbija već zaslužila datum.
On je rekao da potpuno prekidanje saradnje s Haškim tribunalom ne bi bilo u našem interesu, jer, putem tehničke saradnje, pomažemo i naše državljane koji su u Hagu.
Ljajić, koji je i ministar za trgovinu i telekomunikacije,naglasio je da pitanje svih pitanja u Srbiji nisu političke, već ekonomske teme.
"Dok ekonomija ne postane dominantna među političarima i građanima, mi ćemo tapkati u mestu. Prve mere vlade idu u pravcu poboljšanja klime u zemlji za dolazak investicija i povećanje izvoza. U prvom planu mora da nam bude - bolji život građana", rekao je Lajić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP