Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OPET NA BIRALIŠTA

Ljajić: Stranke se spremaju za izbore

Autor: Tanjug | 08.05.2015 - 14:29:00h | Komentara: 0

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDPS) Rasim Ljajić izjavio je da očekuje pokrajinske izbore u decembru, za koje se njegova stranka već uveliko sprema i ocenio da su sve partije u "nekoj fazi priprema za izbore".

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i saobraćaja

Rasim Ljajić | Foto: Masanori Jošida

"Mi se spremamo kao da će izbori biti u decembru. Imali smo već prvi predizborni skup ili najavu te kampanje u Sremskoj Mitrovici. Sledeći skup je već krajem nedelje u Subotici, 3. juna imamo veliki skup u Zrenjaninu", izjavio je Ljajić Tanjugu.
On kaže da su i sve druge stranke u nekoj fazi priprema za te izbore, a da li će oni biti u decembru ili dva meseca kasnije, to je, kako ističe, potpuno irelevantno sa stanovišta pripreme stranke za te izbore.
Ukoliko pokrajinski izbori budu održani u decembru, Ljajić, koji je
istovremeno i potpredsednik Vlade, smatra potpuno celishodnim da i loklani izbori budu u isto vreme.

Međutim, on ističe da tu mora da se nadje čista pravna situacija, jer niko, kako tvrdi, ne može da skraćuje mandat samoinicijativno lokalnm samoupravama.

Stoga, kako poručuje, lokalnim izborima treba da prethode izmene zakona o lokalnoj samoupravi ili zakona o izborima na lokalnom nivou kako bi se stvorio osnov za njihovo održavanje.
Upitan da li očekuje da istovremeno budu održani i vanredni parlamentarni izbori, Laljić, daje odričan odgovor, navodeći da ne postoje razlozi za njihovo održavanje.
"Postoji značajna skupštinska, odnosno vladina većina i ne viidim šta bi se tim novim izborima novo moglo dobiti", kategoričan je on.
Govoreći o promeni Ustava, on podvlači da ona mora da bude stvar dogovora vlasti i opozicije, kao i da se teži što većem stepenu saglasnosti.
Zato,kako tvrdi, ne treba davati nikakve rokove za izmenu Ustava jer je važno skoncentrisati se na kvalitet tih izmena, kao i što veći stepen saglasnosti glavnih političkih stranaka u zemlji.
"Bilo bi štetno da ponovo idemo na promenu Ustava, a da se pitanje nekih novih promena otvori za pet-šest godina. Treba nam najviši pravni akt koji će da živi nekoiliko decenija, a ne da posle svakog izbornog ciklusa ponovo imamo temu promene ustavnih rešenja", rekao je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP