Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

Makedonski šamar Tomi!

Autor: Milica Dakić | 29.10.2012 - 00:13:00h | Komentara: 13

Dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom svoje trodnevne posete Makedoniji s kolegom Đorđem Ivanovim obilazio “Rakijadu” u Valandovu, odneo mu svoju “tomovaču” i ishvalio tamošnju ljutu da je bolja od srpske, te se stavio na stranu ove države u sporu protiv Grčke, njegovi domaćini primetno “stidljivije” su mu uzvratili na ove komplimente!

Čekajući makedonske zvaničnike: Predsednik Nikolić (u sredini) sa premijerom Dačićem, ministrom pravde  Nikolom Selakovićem, nač

Čekajući makedonske zvaničnike: Predsednik Nikolić (u sredini) sa premijerom Dačićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem, nač | Foto: FoNet

Tako se juče na obeležavanju stogodišnjice Kumanovske bitke na brdu Zebrnjak, pored kompletnog državnog vrha Srbije - rame uz rame sa Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem, načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem, kao i republičkim poslanicima, našla tek ministarka kulture Makedonije Elizabeta Kančeska!


 Nizom prigodnih manifestacija srpski državnici obeležili su najznačajniju bitku Prvog balkanskog rata, koja se odigrala u Kumanovskoj dolini 23. i 24. oktobra 1912. godine, kada je srpska vojska pobedila tada nadmoćnije trupe Otomanske imperije i posle više od pet vekova donela slobodu starim srednjovekovnim srpskim oblastima. Za ovaj značajan jubilej u Kumanovo su doputovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predsednik Nove srpske demokratije iz Crne Gore Andrija Mandić.

Poslao poruku mira iz Kumanova: Tomislav Nikolić

Poslao poruku mira iz Kumanova: Tomislav Nikolić

- Danas sa Zebrnjaka, mesta koje nas spaja, Srbija i Makedonija šalju poruku mira, saradnje i razumevanja regionu i celom svetu - poručio je Nikolić pred više hiljada građana, ali i ministarkom kulture koja je pratila njegov govor kao jedini zvanični predstavnik Skoplja, dok se okupljenim građanima obratio njen zamenik.


Borislav Stefanović, poslanik DS-a i profesionalni diplomata, kaže da je izostanak najviših predstavnika Makedonije na obeležavanju ovog značajnog jubileja fijasko Nikolićeve regionalne politike.

Više hiljada građana okupilo se na brdu Zebrnjak

Više hiljada građana okupilo se na brdu Zebrnjak

- Ponovo je predsednik naišao na zid, a posledice su vrlo loše. Nije moguće da predsednik Nikolić provede dva dana hvaleći najbolje odnose sa Makedonijom, istovremeno kvareći odnose s Grčkom, koja je mu je uputila zvaničan protest, hvaleći makedonsku rakiju, da bismo sutradan bili svedoci diplomatskog šamara zvaničnog Skoplja, koje na svoju teritoriju šalje ministra kulture i njegovog zamenika na najsvetliji srpski jubilej. Srbija nije ni nova ni mlada država da bi tako nešto sebi dozvolila i bilo mi je tužno kada vidim kako naša zemlja sama gleda u svoju predstavu na bini brda Zebrnjak ispred razrušenog manastira i grobova zaraslih u korov. To nismo zaslužili - kaže doskorašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova. Diplomata Predrag Simić kaže da ovakav razvoj događaja nije neobičan: „Ove proslave nisu samo istorijske, već i političke manifestacije. Nikolić može da bude zadovoljan iako mu predsednik Ivanov nije došao jer je ovo najkrupnija politička inicijativa od kada je formirana nova vlast, a naišla je i na podršku Makedonije, u kojoj različito gledaju na balkanske ratove.“

Makedonci štite svoje interese
Ovakvu jednostranu saradnju između Makedonije i Srbije Živorad Jovanović objašnjava kao posledicu političkih odluka.
- Veoma je značajno što je ovaj jubilej uopšte obeležen u Kumanovu jer to podrazumeva punu saglasnost Makedonije. Ona, s druge strane, bira na kom će nivou biti predstavljena, to je stvar njihove političke odluke. Bilo bi naravno dobro da su došli predsednik ili premijer, ali treba uzeti u obzir da oni imaju druge interese i partnere i da neće činiti bilo šta na štetu svojih državnih interesa. Ne verujem, recimo, da je Turskoj značajno što se obeležava ta godišnjica, a Makedonija i takve činioce može uzeti u obzir. Ipak su nas ispoštovali slanjem bar jednog predstavnika vlade - smatra bivši šef diplomatije SFRJ.

Poslednji komentari
  • Lune Vreme: 29.10.2012 01:32h

    Srbija je obavila svoju duznost, prema sebi, prema svojim zrtvama..a, ostalo je vise stvar vaspitanja nego "interesa Makedonije". Svakako, u istoriji ostaje cinjenica, da je u Makedoniju dosla sloboda, svuda tamo, gde je krocio opanak ili cokula Srpskog sljaka-vojnika.

  • deni sk Vreme: 29.10.2012 06:16h

    Zaista ne razumem ALO sta zeli reci , "Makedonski samar Tomi" pa g-din Toma Nikolic Predsednik Srbije je prvi visoki gost iz Srbije koji je ucinio cast i 3 dana bio u Makedoniji.Obelezavanje 100 godisnjice je Srpski praznik dogadjaja koji se desio kod Kumanova i Makedonija je iskreno prihvatila posetu i obelezavanje datuma. Nema pred.Nikolic ima nesto protiv Grcke- njegova poseta je znak dobre volje. Zaista imate izvanrednog Predsednika Srbije Tomu Niklica. U krajnjoj liniji posle Balkanski ratova i pada Turske , teritorija danasnje Makedonije je bila pod Srpskom vlascu, e das kako je i sta bilo u to vreme 1913-1940 ima sivih svedoka i dokumenata da to objasne, u svakom slucaju pozd.pijateljskom Srpskom Narodu

  • deda Jerotije Vreme: 29.10.2012 06:25h

    Neke ranije vlade nisu uspostavile dobre odnose sa Makedonijom. Predsednik Nikolić je načinio prvi korak. on ne može odgovarati za sporo reagovanje druge strane. Ovi žuti bi trebalo da se pokriju ušima i da nauče da je zluradost loša osobina i za pojedinca, a pogotovo za političku stranku. Doduše, oni se raspadaju i rezonuju po onoj "posle mene potop".

  • maks Vreme: 29.10.2012 07:07h

    sasvim dovoljno.,od makedonaca. ovo je super potez nove Vlade Srbije. super-

  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 29.10.2012 08:02h

    Морамо да будемо оно што јесмо - победници првог светског рата , који су се у двадесетом веку нажалост мало (више) захебали са творевином званом Краљевина СХС , касније Југославија са разноразним префиксима ... и због тога немамо потребе никоме да се извињавамо , додворавамо , улагујемео ... Једноставно , будимо оно што јесмо !!! Ако буде среће , а пре свега памети у овом веку исправићемо све што смо у претходном захебали ?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP