Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DIRIGENT„VIVA VOX ZA ALO!:

„Marš na Drinu“ je pesma celog Balkana!

Autor: M. D. - B. M. | 19.01.2013 - 08:10:00h | Komentara: 5

Pet dana od proslave Srpske nove godine u UN-u, ujdurma oko izvođenja kompozicije „Marš na Drinu“ se ne razrešava! Jasmina Lorin, dirigent hora „Viva Vox“, koji je u Njujorku izveo ovu koračnicu, kaže za „Alo!“ da ničija namera nije bila da šalje političke poruke i stvara negativnu sliku, te da je pomenuta pesma karakteristična za ceo Balkan.

Ni kriv ni dužan: Jeremić na meti kritika

Ni kriv ni dužan: Jeremić na meti kritika

- Organizatori su poželeli da se ta pesma izvede i mi smo im, naravno, izašli u susret! Nastala je u Prvom svetskom ratu, kompozitor je Stanislav Binički i specifična je za naše podneblje. U pitanju je umetnost. Cela ova polemika sada baca ružnu sliku na divan događaj. Nadam se da ljudi razumeju da ni mi ni Vuk Jeremić nismo nameravali da uvredimo bilo koga - objašnjava Lorin.


Nakon što je Kongres Bošnjaka Severne Amerike uputio javni protest Ban Ki Munu, te negodovanja „Majki Srebrenice“ zbog izvođenja ove koračnice, na listu kritizera upisala se i dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

- Još jedna pobeda Vuka Jeremića. I od najbanalnije proslave uspeo je da napravi polemičku i problematičnu situaciju za Srbiju. Može li iko zamisliti novogodišnji prijem u nemačkoj ambasadi na kojem se izvodi „Lili Marlen“? Da ne govorim o UN-u - poručila je ona preko „tvitera“. Jeremić smatra da se maliciozna tumačenja te pesme tiču njene navodne zloupotrebe tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

- Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama tih tragičnih konflikata, ovi napadi predstavljaju žalosne pokušaje da se izvrne značenje muzičkog dara koji smo ponudili svetu i predstavljaju duboku uvredu za srpski narod - naveo je Jeremić.
Poslednji komentari
  • Marija Vreme: 19.01.2013 14:05h

    Izvinjavma se redakciji ali je ujedno molim da vise ne pisu nista vise o blebetanju Srbljenovicke jer time nas ostale vredjate! Hvala vam unapred, vi ste odlicna novina!

  • milorad Vreme: 19.01.2013 17:25h

    Marija od srca ti hvala

  • Bebek Vreme: 20.01.2013 19:38h

    Generalna skupstina UN, nije privatno vlasnistvo Srbije a ponajmanje Jeremica,Svaka pozicija i funkcija su relativne i prolazne.Jednog dana ce sa te funkcije otici i Jeremic, iza sebe ostavit ce, bruku za Srbiju a malogradjanstvo za svoju licnost. Posle njega dolazit ce mozda netko iz Iraka i u GS, UN, mozda ce angazovat neki hor sa Teherana i pjevat ce pjesme koje je volio njegov kasapin Husein, kao sto je Jeremic pjevao mars na drini, koju je volio kasapin Milosevic.

  • andjelka Vreme: 21.01.2013 07:51h

    Bebeku, nemaš pojma, šta je tu loše, pa zar srbi nesmeju svoju pesmu da slušaju, svaka čast Jeremiću a nadam se da komentar nekog ko kozumira pice i drogu nece uzeti u obzir.

  • zorara Vreme: 21.01.2013 09:00h

    Bebek:To sto neko ne voli Mercedes neznaci da je to los auto nego da su ukusi razliciti.Ja volim i Mercedes i krmenadlu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP