Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

IZVESTILAC EVROPSKOG PARLAMENTA ZNA

Mekalister: Srbija ispred drugih po evrointegracijama

Autor: Alo.rs | 21.07.2015 - 12:15:00h | Komentara: 0

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je da je Srbija znatno ispred drugih u regionu po evrointegracijama, dodajući da mora da nastavi sa reformama, posebno ističući značaj slobode medija.

Dejvid Mekalister | Foto: Profimedia

Dejvid Mekalister | Foto: Profimedia

Na pitanje da li bi EU mogla da primi sve zemlje zapadnog Balkana istovremeno Mekalister je odgovorio da svih šest država regiona imaju evropsku perspektivu, ali da ih ne bi trebalo posmatrati kao konvoj, već pojedinačno, kako bi im se sudilo na osnovu postignuća i stepenu usklađivanja.


Napad na Vučića u Srebrenici - napad na duh pomirenja

Mekalister je osudio  napad na premijera Sbije Aleksandra Vučića u Potočarima, na komemoraciji žrtvama Srebrenice, kao "napad na duh sećanja i pomirenja".

- Potočari su mesto za promišljanje, a ne za napad - rekao je Mekalister koji je pozdravio Vučićev poziv liderima BiH nakon toga da dođu u posetu Srbiji čime je, kako je dodao, pokazao da nastavlja politiku pomirenja.

- Ne bi bilo ni u interesu Srbije da se svih šest zemalja regiona istovremeno pridruže EU, jer vi ste znatno ispred drugih zemalja - uveren je Mekalister.
Prema njegovim rečima, u Srbiji je potrebno još preduzeti mere u oblasti privrede, vladavine prava, normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i slobodu izražavanja.
Kada je reč o privredi on je ocenio da su izazovi i povećanje i konkurentnosti i rast privrede, stvaranja stabilnog poslovnog okruženja, što se može ostvariti upuštanjem u reformu javne iprave, i povećanje efikasnosti pravosuđa.

Ohrabrio je srpsku vladu da ostane na putu privatizacije kompanija u državnom vlasništvu. Privatni sektor, kako kaže, još uvek nije dovoljno razvijen, a ekonomske i političke reforme koje je Srbija već usvojila zaslužuju najveće priznanje, ali je bitno da se reforme nastave.
- Najbolje reforme ništa ne vrede ako se ne primenjuju. Srbija ne sme ništa da odlaže za sutra - poručio je Mekalister.

On je ocenio da je državni sektor u Srbiji i dalje prevelik, i da još mnogo

"Vreme za otvaranje poglavlja"
Dejvid Mekalister ocenio je da je došlo vreme da budu otvorena prva pregovaračka poglavlja i da je vreme da se u pregovirma Beograda i Prištine napravi kompromis.

- Ja smatram da je vreme došlo. Ove godine debata će se fokusirati na poglavlja 23, 24, 35 i 32, koja će biti najpre otvorena i zatvorena na kraju procesa pregovora - izjavio je Mekalister . Ističući da je svih 35 poglavlja podjednako važno i da će Srbija na kraju "morati da završi kompletan domaći zadatak", Mekalister je rekao da je pitanje Kosova od ključne važnosti za celu EU i da su velike šanse da 35. poglavlje bude prvo otvoreno.

državnih preduzeća treba biti privatizovano, kako bi postala efikasnija i konkurentnija.

Kada je reč o vladavini prava on je podsetio da je EU više nego jedinstveno tržište, da je zajednica vrednosti i zasniva se na vladavini prava.
Mekalister je izrazio žaljenje što su organizovani kriminal i korupcija i dalje veoma rasprostranjeni na zapadnom Balkanu.
Istovremeno je odao priznanje Srbiji na preduzetim koracima u borbu protiv kriminala i korupcije, ukazujući da ne postoji nijedna funkcionalna država bez nezavisnosg pravosuđa.
Takođe je konstatovao da posmatrači izražavaju zabrinutost zbog pogoršanja uslova koji omogućavaju punu slobodu izražavanja.
S tim u vezi je podsetio da je Srbija u Indeksu slobode štampe pala sa 55 na 67 mesto, te dodao da se moderne demokratije zasnivaju na pravosuđu, zakonodavstvu i izvršnoj vlasti i da ne treba da čudi da se mediji u Nemačkoj nazivaju četvrtom silom.
- Sloboda medija je sastavni element demokratije koji ne može da se postigne samo usvajanjem zakona, već stvaranjem pogodnog okruženja -  ukazao je on.

LOŠE OGRADE DUŽ GRANICA

Izvestilac je ocenio da podizanje zidova i ograda na granicama ne može biti održivo rešenje i da ne doprinosi dobrosusedskim odnosima.

 - Gradnja zidova i ograda definitivno ne doprinosi izgradnji dobrosusedskih odnosa i shvatam reakcije premijera Srbije Aleksandra Vučića na taj potez mađarskih valsti - rekao je Mekalister.

On je kazao da je na svakoj zemlji da odluči koje će mere preduzeti da obezbedi svoje granice, ali da ograda ne može biti održivo rešenje.

Dodao je da Evropa mora da reši probleme koji su doveli do talasa izbeglica i da i Srbija mora da podeli deo tog tereta.

USKLADITE POLITIKU PREMA RUSIJI S EU

Mekalister je izrazio razumevanje prema tradicionalno dobrim odnosima koje Srbija ima sa Rusijom, ali je ukazao da Srbija mora da preduzme određene napore da uskladi svoje spoljnopolitičke stavove sa stavovima EU.

- Srbija ima posebne ekonomske i kulturne odnose sa Rusijom - kazao je Mekalister koji smatra da će "Srbija imati ključnu ulogu u uspostavljanju dobrih odnosa između EU i Srbije".

Mekalister je podsetio da se Srbija nije složila sa restriktivnim merama prema Rusiji, koje su usvojile države članice EU i naglasio da Srbija mora da preduzme određene napore da uskladi svoje spoljnopolitičke stavove sa EU.

Istovremeno je konstatovao da je Beograd poželeo dobrodošlicu osobama koje nisu dobrodošle u EU, te naveo da Srbija organizuje vojne vežbe sa ruskom vojskom, što, kako je rekao, nije dobar signal.


Mekalister je, dalje, ocenio da Srbija kao predsedavajuća OEBS-u može pomoći u rešavanju mnogih problema i podržao je njene napore u tom cilju.

On je istakao plodnu saradnju Srbije sa NATO i ohrabrio našu zemlju da produbi odnose sa tim savezom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP