Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POLITIČARI ČITAOCIMA „ALO!“ PREPORUČUJU VREDNE KNJIGE

Mi smo njih pročitali, a evo šta oni čitaju!

Autor: D. Ramadani | 27.10.2014 - 09:40:00h | Komentara: 3

Beogradski međunarodni sajam knjiga pod sloganom „Vreme je za knjigu” počeo je juče i trajaće do 2. novembra. Tim povodom hteli smo da proverimo da li, i šta, čitaju naši političari. Ministar odbrane Bratislav Gašić (SNS) tvrdi da ono malo slobodnog vremena koje ima provodi čitajući stručnu literaturu.

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović | Foto: A. Dimitrijević

- Nećete verovati, ali ja upravo čitam knjigu koju sam dobio od predsednika sindikata „Zastava oružje“ iz Kragujevca. Izdata je 70-ih godina, zove se „Zastava oružje“ i više je hornologija nastanka namenske industrije Srbije i možda nije interesantna širim krugovima - rekao je Gašić.


Za razliku od njega, bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac (DS) više je posvećen knjigama sa političkom tematikom.

- Trenutno čitam knjigu aktuelnog naslova „Vlada na bespuću“, delo je objavljeno 1982. godine, a napisao ga je naš poznati istoričar profesor dr. Veselin Đuretić. U pitanju je sjajna studija i precizna analiza o jugoslovenskim protivrečnostima u periodu Drugog svetskog rata. Istorija se ponavlja samo onim narodima koji je nisu dobro naučili, odnosno pravilno protumačili i iz nje izvukli prave pouke - istakao je Šutanovac.

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić (DS) voli knjige istorijske tematike.

- Trenutno čitam „Političke napise“ Dostojevskog, a čitaocima vašeg lista preporučio bih knjigu Pere Simića “Tito fenomen 20. veka” - kaže Šapić.
Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković (SDPS) preporučuje knjigu Stivena Hokinga „Svemir u orahovoj ljusci“.

- Sam naslov izražava suštinu onoga za čime su tragale sve, pa i naša generacija, za univerzalnošću svemira, a to znači univerzalnošću ljudskog bića. To je traganje za našom ljudskom suštinom, za smislom života svakog od nas, odnosno trajnim moralnim temeljima na kojima se zasniva civilizacija, kao i naš svakodnevni život - ističe Marinković.


Dijana Vukomanović iz SPS-a preporučuje biografiju o konceptualnoj umetnici Marini Abramović, zato što je imala hrabrosti da snagu svog tela koristi kao umetnički medij.

- Marina i njen partner Ulaj ispričali su najlepšu ljubavnu priču, mesecima su išli u susret jedno drugom, sa suprotnih krajeva Kineskog zida, da bi se pri susretu zauvek rastali. Planetarno iskustvo - oduševljena je Vukomanovićeva. Poslanik Vladimir Pavićević (NS) preporučuje Kiša i Fergusona.

Knjiga

Knjiga

- Imajući u vidu dešavanja u našem društvu Kišov “Čas anatomije” danas izgleda jednako aktuelan kao i kada je bio objavljen, a druga knjiga na koju skrećem pažnju javnosti jeste “Civilizacija”, knjiga jednog od najuticajnijih istoričara današnjice Nila Fergusona. Autor analizira koje su to institucije uticale presudno da zapadna društva budu dominatna u prethodnim vekovima, identifikujući šest ključnih faktora ili kako ih on naziva “killer applications” (uvodi pojam aplikacija da bi se približio mladima) - konkurenciju, nauku, privatnu svojinu zaštićenu vladavinom prava od arbirtarne samovolje vladara, medicinu, potrošačko društvo i radnu etiku - rekao je Pavićević.
 

Ministarka voli kratke priče


Jadranka Joksimović (SNS), ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije, najviše voli da čita dobre kratke priče.
- Omiljene knjige iz studentskih dana su mi “Čarobni breg” Tomasa Mana, Balzakove “Izgubljene iluzije i “Zli dusi” Fjodora M. Dostojevskog. Trenutno čitam zbirku izabranih pripovedaka norveškog pisca Ćela Askilsena - rekla je ministarka.

Poslednji komentari
  • Budjoni Vreme: 27.10.2014 11:58h

    Ako Oni preporucuju onda je dobro sto 2/3 Serbije nezna da cita ! Koliko metra imaju u svojim "bibliotekama" a paprike im vire iz .......

  • vlada i Vreme: 27.10.2014 12:31h

    Nameće se pitanje da li će nam političari još određivati i koje knjige da čitamo.Čudi me da nema u preporuci nekog naslova iz ozbiljne literature.Predlažem čitaocima "Šok sadašnjosti" Igora Mandića koja datira iz davne 1980. godine.

  • nedjo Vreme: 28.10.2014 20:36h

    sta ćita čika velja i tomo?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP