Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

REKTOR „MEGATRENDA“ OBJAVIO SLIKE SVOG NAVODNOG DOKTORATA

Mićo, nije ovo taj doktorat!?

Autor: | 09.06.2014 - 07:30:00h | Komentara: 13

Rektor „Megatrenda“ Mića Jovanović okačio je juče na sajtu svog Univerziteta fotografije dokumenata koji navodno dokazuju da je doktorirao u Londonu, pokušavajući tako da opovrgne tvrdnje dvoje britanskih naučnika srpskog porekla da on nikada nije doktorirao u Engleskoj. Međutim, oni uzvraćaju da „odgovor Miće Jovanovića samo potvrđuje“ njihovu analizu.

Nije mu lako: Jovanović u Skupštini odgovarao na pitanja  o doktoratu ministra Stefanovića

Nije mu lako: Jovanović u Skupštini odgovarao na pitanja o doktoratu ministra Stefanovića | Foto: M. Mitrović

Podsetimo, na sajtu „Peščanika“ prekjuče je objavljen tekst, čiji su autori Marko Milanović, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu, i Miljana Radivojević, postdoktorant na Institutu za arheologiju Univerzitetskog koledža, napisali da su pokušali da dođu do doktorske disertacije Jovanovića, ali da u tome nisu uspeli.


Jovanović ceo dan nije bio dostupan, a na sajtu „Megatrenda“ je juče pod nazivom „Doktorati i neka od priznanja prof. dr Miće Jovanovića“, objavljena njegova opširna biografija, kao i fotografija doktorskog rada, na kojoj se ne vide jasno detalji. Postavljene su i fotografije nekih priznanja.


- Umesto odgovora na naš tekst na sajtu „Peščanika“, u kome ukazujemo da postoje ozbiljne indicije da nikada nije doktorirao na Univerzitetu u Londonu (kako tvrdi), g. Mića Jovanović je na sajtu „Megatrenda“ objavio sliku svog (navodnog) londonskog doktorata, na kojoj se vidi i njegov mariborski doktorat. Ta slika zapravo samo potvrđuje našu analizu, iz sledećih razloga:


- Prvo, slika neke ukoričene teze nije dokaz da je dodeljeno zvanje doktora nauka. Za to dokaz može biti samo sertifikat, to jest zvanično uverenje od relevantnog univerziteta da je doktorat odbranjen i zvanje dodeljeno. To još nismo videli.


- Drugo, strana koja se vidi je tadašnje zaglavlje/memorandum jednog departmana Londonske škole ekonomije, a na tom papiru je g. Jovanović otkucao naziv i detalje svoje teze i povezao je kao naslovnu stranu teze. U pitanju nije zvanični dokument LSE.


- Treće, teze pod ovim imenom nema u biblioteci LSE.


- Četvrto, i mentor g. Jovanovića, prof. Stephen Wood, negira da je teza odbranjena na LSE.

Jovanović na sajtu  „Megatrenda“ okačio  slike svojih radova

Jovanović na sajtu „Megatrenda“ okačio slike svojih radova

- Peto, na samoj prvoj strani jasno piše da se teza podnosi na odbranu britanskom Savetu za nacionalna akademska zvanja (A Dissertation Submitted to the Council for National Academic Awards), i da je primarna institucija (sponsoring institution) Viša škola u Portsmutu (Portsmouth Polytechnic). To je upravo ono što smo i tvrdili, a imajući u vidu prepisku sa prof. Woodom. Kako smo u tekstu i objasnili, CNAA je dodeljivala diplome za institucije koje tada nisu formalno bili univerziteti, kao što je Viša škola u Portsmutu. Dakle, čak i da je ovaj doktorat odbranjen, titulu doktora ne bi dodelio LSE ili Univerzitet u Londonu (kako g. Jovanović tvrdi), već CNAA, odnosno Viša škola u Portsmutu.


- Šesto, upravo je prof. Wood i naveo kako je teza podneta, ali je pala na usmenoj odbrani, te je od g. Jovanovića zatraženo da izvrši veliku reviziju, a da po njegovim saznanjima revidirana teza nije podneta. Nje nema ni u jednoj biblioteci u Velikoj Britaniji, koliko god je g. Jovanović imao na svojoj polici.


- Sedmo, treba primetiti podudarnost naslova teze koju je g. Jovanović podneo u Londonu (Work motivation in industrial relations of self-management (the case of Yugoslavia) – Radna motivacija u industrijskim odnosima samoupravljanja (slučaj Jugoslavije), sa tezom koju je odbranio u Mariboru, osam godina kasnije, i čija se korica vidi na istoj slici (Radna motivacija u demokratizovanim industrijskim odnosima).


- Osmo, ukazujemo čitaocima da na sajtu biblioteke Univerziteta „Megatrend“ za daljinsko učenje postoji sledeća odrednica o londonskoj disertaciji g. Jovanovića: „JOVANOVIĆ, Mića (1983), Modern British Management Theories, doktorska disertacija, London University.“ Naziv te disertacije (Savremene teorije britanskog menadžmenta) potpuno se razlikuje od onog koji je u slici predočen, a u pitanju je biblioteka samog „Megatrenda“.


Na kraju, mi smo vrlo zahvalni g. Jovanoviću što je sam potvrdio sve naše navode, i ponavljamo: ako želi da dokaže da ima doktorat iz Londona, neka pokaže zvanično uverenje. Ako ga je izgubio, molimo ga da nas pismeno ovlasti i mi ćemo ga istog dana u Londonu izvaditi, navode dr Marko Milanović i dr Miljana Radivojević.

Poslednji komentari
  • Akademac Vreme: 09.06.2014 10:08h

    Eeee, nije doktorirao, doktorirao je po paroli segamega: uveče prelistaš, ujutru zablistaš i pali u neko ministarstvo !?

  • SM Vreme: 09.06.2014 10:38h

    Jasno da jasnije ne može biti! E sad da vidimo pravnu državu kako reaguje na falsifikate. Da li će da štite falsifikatora jer npr. g-đa ministarka Mihajlović tamo predaje? Kao glasač SNS-a, tražim hitnu reakciju države! Pa pobogu, tamo se obrazuje hiljade mladih. Reagujte!!!

  • DS22 Vreme: 09.06.2014 10:46h

    Mico sve vise SAM SEBE uplatkavas! Bolje da nisi "Popu rekao daj mi ruku da te izvadim iz vode -nebiste se obojica UTOPILI"!

  • Драгомир Vreme: 09.06.2014 10:52h

    Ми сељаци те ,,докторате,, називамо ,,ВИША КОЊИЧКА ШКОЛА,,!Пазите ово ... моја струка су ССС а то је средња стручна школа у свери машинства.Још две године смо се школовали за изузетно одговоран посао и сви ми који смо положили добили смо звање ВКВ.То је висока квалификација или ти погонски инжињер!Тако је било осамдесетих година у прошлом веку.Касније је неко из ЉУБОМОРЕ у мојој фирми укинуо ВКВ и вратио нам је ССС?Зашто смо се школовали плус две године?Када су синдикати КИЛАВИ држава све може?

  • Djordje1961 Vreme: 09.06.2014 11:42h

    E,glupog li obrazlozenjaaaaa...cccccccc

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP