Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSEDNIK POLITIČKOG SAVETA DS PORUČUJE

Mićunović: Stranka nije ni Borisova ni Đilasova!

Autor: Tanjug | 13.01.2014 - 10:35:00h | Komentara: 5

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović poručio je danas da, bez obzira na ishod nesuglasica u toj stranci, važno da ona ostane jedinstvena i snažna opozicija sadašnjim negativnim društvenim procesima, jer, kako je rekao, ona ne pripada ni Draganu Đilasu ni Borisu Tadiću već članovima i biračima Demokratske stranke i, još šire, građanima demokratske Srbije.

Stranka treba da opstane - Dragoljub Mićunović

Dragoljub Mićunović | Foto: Dejan Živančević

"Članstvo DS želi jedinstvo. Ono vidi ugroženost stranke od jednog režima koji je preuzeo njen program, i sa obećanim realističnijim pristupom kosovskom problemu, deklarisao svoju proevropsku politiku. Ali prave reforme u društvu se još ne naziru, a kamo li evropske vrednosti i standardi", izjavio je Mićunović Tanjugu.
On je istakao da svako kome je stalo do demokratije i budućnosti Srbije mora da nastoji da se po svaku cenu DS održi, jer to je interes društva u celini i čak patriotski stav, jer bez jake opozicije, bez političke alternative režimu, i sam režim postaje još gori.

"Šta će biti na sednici glavnog odbora (18. januara) - videćemo. To je događaj u kome učestvuje nekoliko stotina ljudi, i svako ima svoje mišljenje, svoju volju i svoj interes. Rezultat sa toliko učesnika nije lako predvideti. Važno je da se inicira iskren razgovor i mi ćemo doći do nekog rezultata, a sve drugo je spinovanje kroz medije koje ima jedini cilj - da se razdrobi ta stranka", rekao je Mićunović.
Neprikosnoveno liderstvo je, prema njegovom mišljenju, štetno za političku organizaciju kakva je DS, u kojoj se mora gajiti opoziciono, kritičko mišljenje, onako kako se opozicija i kritika moraju gajiti i u čitavom društvu.

"DS može da preživi i bez Đilasa i bez Borisa i bez mene, i bilo kog pojedinca.
Važno je da ne svedemo sve na personalni nivo, jer nemamo pravo da uništimo poslednju nadu i da čovek posle razocarenja nema gde da se okrene. DS ima na hiljade mladih i sposobnih muškaraca i žena, kojima treba pružiti šansu da aktivnije utiču na politiku stranke", rekao je Mićunović.
On je pretendentima na najviše funkcije u DS zamerio na preterano marketinškom pristupu politici, upozorivši da se glasovi i podrška ne mogu kupovati na političkom tržištu onako kako se kupuju sapun i deterdžent u tržnom centru.
U DS, takođe, kako je rekao, treba pokrenuti i otvorenu i debatu i analizu onoga što se u njoj dešavalo pre i posle poslednjih parlamentarnih izbora, dakle moraju se položiti računi, a ne praviti koterije i lobi-grupe poslušnih birača u stranačkim organima.

"Nekorektno je terati ljude kao da su nečija vojska ili vlasništvo na ovu ili onu stranu, a ako pogreše u opredeljenju gube mogućnost za napredovanje ili političku karijeru. Ko sme da postavi takvu dilemu strogog opredeljenja članovima stranke? Svako ko smatra da je važan i značajan politički činilac može da osnuje stranku, ali onaj koji trenutno predstavlja stranku, u bilo kom njenom organu, mora se strogo pridržavati svih procedura i ne sme da odlučuje samovoljno", rekao je Mićunović.
Upitan da li je zagovornik ostanka DS u opoziciji ili saradnje sa Srpskom naprednom strankom, Mićunović je rekao da postoje dve škole mišljenja: jedna koja kaže da ako niste na vlasti ne možete imati uticaj i da je zato funkcija stranke da ucestvuje u vlasti, a druga škola mišljenja je da je važan princip i program, ono što se želi uraditi, u interesu društva, a ne samo "gola vlast".

Iver, klada: Dragoljub Mićunović

Dragoljub Mićunović | Foto: Dejan Živančević

"Ja pripadam ovoj drugoj. U svom politickom životu proveo sam mnogo više
vremena u opoziciji i ne vidim da bih bio uspešniji i bolji čovek da sam bio više na vlasti nego u opoziciji. Držim se načela da u politici morate biti spremni i za vlast i za opoziciju. Postoji pravilo za valjanu politiku: kada si na vlasti, nemoj se bogatiti, a kada si u opoziciji, nemoj se ponižavati", kazao je Mićunović.
Prema njegovim rečima, stranke i pojedinci moraju se držati svojih uverenja i programa i da se rukovode opštim dobrom, jer samo tako i u opoziciji mogu da igraju značajnu ulogu obarajući vladu ili ne dajući joj da krene u pogrešnom smeru po društvo.

"Ne bih želeo da budem deo nečega u čemu vidim mnogo opsenarstva, praznih populističkih priča i svega što je daleko od standarda koje Evropa očekuje od našeg društva", objasnio je Mićunović.
Osvrćući se na veliko interesovanje medija za najnoviji raskol među demokratama, Mićunović je rekao da ta zainteresovanost koincidira sa željom vladajućih stranaka da se DS marginalizuje, više razdrobi, kako ne bi bila alternativa onome što sada postoji.
Međutim, nema demokratije bez alternative koja se zove opozicija, i ne postoj ni jedna jedina vlast koja je bila dobra u istoriji, a da je bila sama ili u rukama jednog čoveka", upozorio je Mićunović.
Prema njegovom mišljenju, o DS se u proteklih godinu i po u medijima stvara potpuno lažna slika da u njoj sedi gomila lopova, a ta kampanja je imala uticaj i na tradicionalne glasače te stranke.
 
Poslednji komentari
  • MilanCh Vreme: 13.01.2014 13:40h

    Deda Micun mudro zbori. Siguran sam da ce smiriti strasti i da nece dozvoliti nikome da se ponizava. DS za primer. Svoje poverenje dajem Draganu Djilasu!

  • Viki Vreme: 13.01.2014 14:04h

    Potpuno ispravno. sem što bih dodala da na čelo stranke neko mora da bude, a u ovom momentu na toj funkciji vidim jedino Đilasa. Vraćati se na staro nikada ništa dobro ne donese, samo još veću "lomljivost", neslogu i nejedinstvo koje nam ni pod razno ne treba.

  • Vlada Vreme: 13.01.2014 15:08h

    Profesore, stranka će sigurno ostati u komadu, jer postoji 25 god i jer jeste kompaktna celina. A to što je trenutno na čelu Đilas, normalno je - samo on je onako menadžerski tip sposoban da provede šta treba u ovim vremenima...

  • Vesna Vreme: 13.01.2014 15:59h

    Ali upravo ju je Tadić spustio na lični nivo i tako se prema stranci ophodio. A isto radi i sada. Trebalo bi da razmisle ko im je naneo najviše štete, ma kako čudno zvučalo, jer to nije Đilas.

  • nedjo Vreme: 14.01.2014 02:08h

    micun uz mlade,mladi uz micuna...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP