Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SUMNJIV POKLON SRPSKE BANKE FUNKCIONERU DS

Mićunu milionče iz državne banke!

Autor: Ivan Ninić | 02.08.2013 - 19:13:00h | Komentara: 9

„Vi ste našli da pravite temu od toga ko nam je dao nekakvu sitnicu?”, začudio se Mićunović

Stranka treba da opstane - Dragoljub Mićunović

Ne zna na koje projekte su trošene pare - Dragoljub Mićunović | Foto: Dejan Živančević

Fondacija „Centar za demokratiju“, čiji je osnivač i predsednik Dragoljub Mićunović, funkcioner Demokratske stranke (DS), dobila je za vreme vlasti DS-a, tokom 2011. i 2012. godine, bespovratnu donaciju od 1.000.000 dinara od Srpske banke a.d., saznaje „Alo!“. U državnoj banci su odbili da odgovore na naša pitanje, dok Mićunović kaže da su pare potrošene za projekte, ali nije umeo da objasni na koji projekat konkretno.

Netransparentno poslovanje Srpske banke!

Srpska banka

Srpska banka | Foto: Oliver Bunić

Strogo formalno i veoma oštro nadležni u Srpskoj banci su odbili da daju odgovor u koju svrhu su donirali novac fondu „Centar za demokratiju“ i kako su sredstva utrošena. „Obratili ste se banci radi dostavljanja određenih podataka u skladu sa Zakonom o javnom informisanju. Obaveštavamo vas da navedenim propisom nije regulisan postupak dostavljanja navedenih podataka. Iz navedenih razloga ne možemo postupiti po vašem zahtevu“, navodi se u odgovoru banke.
Naime iz dokumenta do koga smo došli vidi se da je Srpska banka a. d. bespovratno uplatila 500.000 dinara fondu „Centar za demokratiju“ 2011. godine, a onda je još 500.000 dinara uplaćeno u prvoj polovini 2012. godine. Same po sebi sporne uplate ne bi bile toliko interesantne da se na čelu ovog fonda ne nalazi njegov osnivač i visoki funkcioner DS-a Dragoljub Mićunović. Na pitanje kako je novac potrošen, Mićunović kao iz topa odgovara: „Stvarno o tome nemam šta da vam kažem“?!

- Postoje projekti sa kojima fond konkuriše i obraća se domaćim i stranim donatorima. Najčešće su to strani donatori, ali i oni traže da imate nekog domaćeg partnera na projektu koji će neki dinar dodati. Kod nas ništa nije tajno i sve slobodno možete proveriti. To što ste vi pronašli je možda jedna ili dve donacije, a sve ostalo čime se fond finansira su međunarodne donacije. Sve se kontroliše i za svaki projekat postoji izveštaj do poslednjeg dinara - kaže Mićunović za „Alo!“.

Međutim, na sajtu fonda je nemoguće videti koji projekat, od šest koliko je realizovano tokom protekle dve godine je finansiran novcem Srpske banke. Ta organizacija je samo objavila spisak stranih donatora na kome se ne nalazi Srpska banka, a u kojoj je inače Republika Srbija poseduje 99 odsto akcija. U momentu odobravanja spornih donacija ova banka je bila pod indikretnom kontrolom Vlade Srbije, koju je predvodila upravo Mićunovićeva stranka.

-Ne vidim da je to bilo kakva zloupotreba vlasti i ja se zloupotrebama ne bavim. Projekti su uredno poslati banci i to vam je kao i svaka druga NVO koju jedna socijalno odgovorna institucija pomaže. Ako mnoge organizacije daju milijarde sportskim društvima i ne znam kome već, onda uopšte ne vidim zašto ne bi pomogli i neku NVO - smatra Mićunović i dodaje da je u ovom slučaju reč o „smešnim i simboličnim parama, o čemu uopšte ne želi da raspravlja“. Na pitanje „Alo!“ koji je naziv projekta ili da nam bar kaže na šta je okvirno potrošeno „simboličnih“ milion dinara državne banke, on nije imao odgovor.

Dokaz o isplati iz Srpske banke

Dokaz o isplati iz Srpske banke

- Ne mogu to sada napamet da vam kažem. Vi ste našli da pravite temu od toga ko nam je dao nekakvu sitnicu? Čekajte bre, to je preko 50 projekata koji se uredno kontrolišu! Naši projekti su problemi zapošljavanja žena, seminari za obrazovanje odbornika, seminari za rešavanje nekih problema mladih i drugi socijalni programi. Sav novac se troši na takve aktivnosti, na zakup sale i honorare za službenike koji to oranizuju. Ja to lično ne radim i tu sam samo počasni predsednik - zaključuje Mićunović revoltirano.

Zabrana

 

Bez komentara!
Na zvaničan imejl fonda „Centar za demokratiju“ još 25. juna poslali smo pitanja u vezi sa trošenjem donacije dobijene od Srpske banke, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor. Kontaktirali smo i sa generalnom sekretarkom fonda i potpredsednicom DS-a Natašom Vučković. Ona je prvo rekla da je na sastanku i da pozovemo kasnije, a potom na naše pozive nije odgovarala. Na zahtev sekretarice u fondu ostavili smo telefon, ali nam se niko iz te organizacije nije javio.

Poslednji komentari
  • ferenc Vreme: 02.08.2013 20:41h

    Zar i Ti , sine Brute !? Samo jedno , a ko je vlasnik banke da Te tako izdasno nagradi za projekte " DEMOKRATIJE " ?!

  • MARSOVAC Vreme: 02.08.2013 20:59h

    KOLIKO JE OVAJ MATORAC TEK U ZIOTU MAZNO, KAD MU JE MILIONCEE U NAJ MANJU RUKU SITNICA KOJE NE MOZE DA SE SETI GDE JE POTROSIO?

  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 02.08.2013 21:40h

    Објекте Српске банке, а.д., Београд (бивши Војни финансијски сервис Министарства одбране) обезбеђују припадници убитачне протекта пајсер бригаде тајног агента Триван доктор Драгана протекта ротари тв прељубници, супруг Лепе Јеце жуте народне посланице узданице милоснице.

  • MIODRAG Vreme: 02.08.2013 21:49h

    Projekti su od krucijalne vaznosti za ozivljavanje "proizvodnje".....!!!

  • Stanojlo Vreme: 02.08.2013 22:39h

    Kada vam odgovara velika cifra, pišete u dinarima, a kada vam odgovara manja, onda pišete u evrima. Vi sada pravite problem oko 8800 evra, a ljudi pokradoše MILIONE, ALI U EVRIMA. Hajde koncentrišite se na njih, a ne na ove od milion dinara, to je socijala.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP