Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VELIKI PLANOVI

Mihajlović: Srbija treba što pre da počne da uvozi ugalj! Izvozićemo struju!

Autor: Tanjug - FoNet | 06.09.2014 - 18:23:00h | Komentara: 7

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi Srbija trebalo što pre da počne da uvozi ugalj, da bismo smanjili uvoz struje tokom zime zbog problema u elektroenergetskom sistemu nastalih zbog majskih poplava. Ona je rekla i da je plan Vlade da Srbija u jednom trenutku bude izvoznik struje, ali je za to potrebna izgradnja novih energetskih kapaciteta i da projekti koji polako počinju budu realizovani, izjavila je danas potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović.

Oštro: Zorana  Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: FoNet

Mihajlović je podvuka da pod hitno treba da počnemo da nabavljamo ugalj jer što više uglja bude na deponijama, to ćemo manje struje morati da uvozimo.

SRBIJA ĆE BITI IZVOZNIK STRUJE

Plan Vlade je da Srbija u jednom trenutku bude izvoznik struje, ali je za to potrebna izgradnja novih energetskih kapaciteta i da projekti koji polako počinju budu realizovani, izjavila je Zorana Mihajlović.

Hidroelektrana "Đerdap 3" je jedan od strateških projekata koji bi doprineo povećanju proizvodnje struje, rekla je ona. Mihajlović je naglasila da u poslednjih 30 godina u Srbiji
nije izgrađena nijedna elektrana i da to mora da bude opomena "da moramo da gradimo i da se bavimo proizvodnjom električne energije".

O "Đerdapu 3", dodala je ona, govori se niz godina, pre 1,5 godinu počeli su razgovori sa Rumunijom, bez obzira što će elektrana biti na srpskoj strani Dunava, a došlo se i blizu toga da počnu razgovori "sa  potencijalnim partnerima koji bi ušli u izgradnju jednog  takvog projekta".

"To je za Srbiju značajno, jer je to mogućnost da na neki način utičemo čak na cene  električne energije u regionu. To je strateški projekat za  Srbiju, konstatovala je Mihajlović.

"Rešenje za poplave je da se voda što pre ispumpa iz ugljenokopa, da se mi energetski obezbedimo i nabavimo ugalj, kao i da znamo šta ćemo da radimo u trenutku kada na zimu ne budemo imali dovoljno električne energije", rekla je Mihajlović novinarima u Kladovu gde se obeležava 50 godina od početka gradnje hidroelektrane Đerdap.


Ona je istakla da su ti koraci rešenje za otklanjanje posledica koje su poplave nanele energetskom sistemu, a da je cena električne energije potpuno drugi deo priče, koji je vezan za EPS i odnose unutar elektroprivrednog sistema.


Upitana da li će Srbija imati energetskih problema tokom zime, Mihajlović je rekla da će ih svakako imati i da će to itekako uticati na stabilnost elektroenergetskog sistema, zbog čega je važno da se država dobro pripremi.


"Mi svaki dan uvozimo električnu energiju, ali na poplave nismo mogli da utičemo, a pored toga na energetski sistem utiče i kriza u Ukrajini. Mi moramo da očekujemo probleme i za nas je najvažnije da radimo na mogućnostima kako da dodjemo do uglja, struje i gasa, jer nam se može desiti da nemamo dovoljne količine struje ako zima bude jaka", rekla je Mihajlović.


Mihajlović je podsetila da vlada ima radnu grupu za sigurno snabdevanje energijom i energentima koja zaseda svaki dan, i poručila da će vlada učiniti sve da se obezbedi dovoljno struje i gasa za zimu.

Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 06.09.2014 19:56h

    Kako je ona pametna pa treba da izvozimo pametnice sidjite u rudnike vi paraziti iz skupstine i ostali dzabulebici i bice uglja za izvoz dajte mi vlast nedelju dana bicemo Svajcarska Dragan Smederevo.

  • 007 Vreme: 06.09.2014 21:12h

    Dajte zabranite joj da se mesa u sve. Bila je najgori ministar energetike I dalje soli pam et svima

  • mr.burns from simpsons Vreme: 06.09.2014 22:37h

    dobro, niko vise ne spominje da imamo I djerdapsku hidroelektranu? da li sam ja nesto propustio?

  • Aleksandar Vucic Vreme: 06.09.2014 22:38h

    Kako ti radis kao kaubojka na putu izvozicemo mi maglu a ne srtuju! To ce da bude kao Beograd na vodi to jest Srbija pod vodom!

  • Lune Vreme: 06.09.2014 23:03h

    Hm,hmm..ljuta Olbrajtova pa nece da nam "izvozi struju sa Kosmeta"..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP