Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI U NEDELJU, 16. MARTA

Milijarda za glasanje!

Autor: M. K. | 15.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Građani Srbije sutra izlaze na birališta. Svoje biračko pravo, sa pravom glasa, moći će da iskoristi 6.767.324 građana i odluči ko će činiti novi saziv Skupštine Srbije. Birački listić biće svetloplave boje, na A4 formatu, sa nazivima 19 izbornih lista.

Izbori će koštati milijardu i 146 miliona dinara (oko 10 miliona evra), a sredstva su obezbeđena iz budžetske rezerve

Izbori će koštati milijardu i 146 miliona dinara (oko 10 miliona evra), a sredstva su obezbeđena iz budžetske rezerve | Foto: Emil Čonkić

Vanredni republički izbori koštaće milijardu i 146 miliona dinara (oko 10 miliona evra) i sredstva su obezbeđena iz budžetske rezerve. Istovremeno sa parlamentarnim izborima biće održani i lokalni izbori u Beogradu, Negotinu, Pećincima, Sevojnu, Boru i Aranđelovcu.


Birališta će biti otvorena u sedam sati ujutru, a zatvorena istog dana u 20, kada i prestaje izborna tišina. Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju. Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste. Na glasačkom listiću za vanredne parlamentarne izbore je 19 izbornih lista, od kojih su sedam manjinske. Od ukupno 3.020 kandidata za poslanika, 1.087 ili 36 odsto čine žene, što je i zakonski propisano.

Glasaće se na 8.262 biračka mesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji, kao i u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, a na Kosovu i Metohiji na 90. Biće odštampan ukupno 6.801.161 listić, što čini i obaveznu rezervu od 0,5 odsto od utvrđenog broja birača, a listići će biti na 32 jezičke varijante, pored srpskog i na jezicima nacionalnih manjina.

Glasaće se i na 35 biračkih mesta u 20 država. Prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije. Međutim, prema podacima DKP-a, za glasanje se prijavilo oko 3.500. Oni koji žive u Velikoj Britaniiji i SAD, zbog druge vremenske zone, moći će da glasaju danas od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu, a ti rezultati glasanja ne smeju da budu objavljeni pre završetka glasanja u Srbiji. Za ove vanredne parlamentarne izbore državljani Srbije koji žive u Kanadi i još nekim državama neće moća da glasaju jer se za izbore prijavilo manje od 100 birača, što je zakonski minimum. Državljani Srbije koji se nisu prijavili za glasanje u inostranstvu svoje biračko pravo moći će da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.

Oni koji su u službi u Vojsci Srbije glasaće na 26 biračkih mesta u Mladenovcu, Beočinu, Loznici, Valjevu, Jagodini, Sjenici, Čajetini, Raškoj, Tutinu, Brusu, Nišu, Kuršumliji, Prokuplju, Lebanu, Medveđi, Vranju, Vladičinom Hanu, Bujanovcu i Preševu.

Raspored na glasačkom listiću

1. ALEKSANDAR VUČIĆ - BUDUĆNOST U KOJU VERUJEMO (Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Pokret socijalista)
2. IVICA DAČIĆ - “Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS)”
3. Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica
4. ČEDOMIR JOVANOVIĆ - LDP, BDZS, SDU
5. Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István -
Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor
6. SRPSKA RADIKALNA STRANKA - DR VOJISLAV ŠEŠELj
7. UJEDINJENI REGIONI SRBIJE - MLAĐAN DINKIĆ
8. „SA DEMOKRATSKOM STRANKOM ZA DEMOKRATSKU SRBIJU“
9. DVERI - BOŠKO OBRADOVIĆ
10. SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin
11. BORIS TADIĆ - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma
12. TREĆA SRBIJA - ZA SVE VREDNE LJUDE
13. CRNOGORSKA PARTIJA - Josip Broz
14. LISTA NACIONALNIH ZAJEDNICA-BDZ-MPSZ-DZH-MRM-MEP-Emir Elfić
15. DOSTA JE BILO - SAŠA RADULOVIĆ
16. „KOALICIJA GRAĐANA SVIH NARODA I NARODNOSTI (RDS - SDS)“
17. Grupa Građana „PATRIOTSKI FRONT - DR BORISLAV PELEVIĆ“
18. Ruska stranka - Slobodan Nikolić
19. PARTIJA ZA DEMOKRATSKO DELOVANJE - RIZA HALIMI
PARTIA PËR VEPRIM DEMOKRATIK - RIZA HALIMI

Glasačka kutija

Glasačka kutija | Foto: Oliver Bunić

Proverite da li ste na biračkom spisku
 

Građani Srbije koji imaju biračko pravo mogu u svakom momentu da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi gde imaju prebivalište ili preko sajta Ministarstva pravde i državne uprave unošenjem matičnog broja. Kada se unese matični broj na sajtu Ministarstva pravde i državne uprave, dobija se podatak o broju biračkog mesta i adresi gde treba da glasa po mestu prebivališta. Ukoliko građanin utvrdi da nije upisan u birački spisak, treba da se sa određenom javnom ispravom, a to je izvod iz matične knjige rođenih ili lična karta, obrati opštinskoj upravi po mestu prebivališta.

Poslednji komentari
  • Breskvica Vreme: 15.03.2014 10:59h

    Napred za SPS!

  • ivanica Vreme: 15.03.2014 11:13h

    Treba da izadjemo u sto vecem broju i da izaberemo prave ljude da vode nasu zemlju, zaokruzimo broj 2 i obezbedimo bolju buducnost

  • Драгомир Vreme: 16.03.2014 08:01h

    ИЗБОРИ СУ ПОТПУНО НЕПОТРЕБНИ!То је жеља да Аца Вучић постане премијер а ми грађани то да платимо?Као да није могао да се јавно замени са Дачићем.Сви знамо да су нам госпдари били особе који нису из Србије као Милошевић,Шешељ,Тадић а сада ће нам бити господар прекодрински србин Вучић!До сада су прецедници Србије били све и сва у лошем вођењу државе где једино Тома Николић ради протоколе и не ,,дрма,, Србијом.То што је Аца Вучић по ради себе потрошио преко милијарду динара неће бити добро?Већ је више пута ,,себи пуцао у ногу,,?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP