Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZAŠTO SE BEZ TENDERA RENOVIRA KROV NA ZGRADI SKUPŠTINE SRBIJE

Milionska mućka u Skupštini?

Autor: Ivana Kljajić | 27.10.2014 - 14:55:00h | Komentara: 6

Ovogodišnja sezona obilnih kiša poslužila je Skupštini Srbije kao zgodan izgovor da direktnim pogodbama sklopi višemilionske ugovore o, za mnoge stručnjake nerezonskoj, zameni postojećeg bakarnog krova na zdanju na Trgu Nikole Pašića! Prema saznanjima “Alo!”, srpski parlament je bez ikakvog oglašavanja i raspisivanja tendera ušao u dil sa dve beogradske firme koje su bez jasne procedure bukvalno na tacni dobile unosan posao trgovanja visokokvalitetnim bakrom i to u tonama.

Detalji  posla nisu poznati jer o tome ne žele da pričaju ni izvođač radova, ni nadležni u Skupštini

Detalji posla nisu poznati jer o tome ne žele da pričaju ni izvođač radova, ni nadležni u Skupštini | Foto: M. Šurjanac

Naš izvor iz parlamenta objašnjava da je Skupština, pod izgovorom hitnosti, sklopila ugovor sa preduzećem “Termika” bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda i poverila mu radove na krovnoj konstrukciji “teške” 45 miliona dinara, uključujući i ugradnju novog bakarnog lima. Za rashodovani bakar, čija je cena najmanje 600 dinara po kilogramu, parlament je kupca našao direktnom pogodbom, čime je maloj firmi “Ratex”, sa pet zaposlenih, nabacio posao za koji bi i mnogi drugi interesenti trljali ruke, da su imali prilike da se za njega takmiče.


Detalji ugovora sa “Termikom” nisu poznati, jer o količini novog bakra koji se upravo ovih dana ugrađuje u skupštinsku zgradu nisu želeli da pričaju ni u ovoj firmi niti u parlamentu.

Pomoćnik generalnog sekretara Mirjana Nedeljković u odgovorima dostavljenim našem listu objašnjava da su u nabavku uključeni radovi i bakarni lim najfinijeg kvaliteta, čiju procenu je vršio Vojno tehnički institut.

- Prethodni lim, koji se sada zamenjuje drugim, bio je odgovarajućeg sastava, ali su mu mehaničke karakteristike bile loše, pa je zbog tvrdoće i loših spojeva pucao. Ovako mek i čist bakar poručen je isključivo za ovu namenu i njegova trajnost je, iz izvora FRAUNHOFER INSTITUTE GMBH, oko dvesto godina – navela je ona.

Mirjana Nedeljković potvrdila je da je bez tendera i bilo kakvog oglašavanja za otkup starog bakra odabrana firma “Ratex”.

- Po Zakonu o javnim nabavkama tender za prodaju skinutog lima nije mogao da se raspiše, jer Skupština, kao i bilo koji drugi naručilac, može da raspiše tender samo za kupovinu odnosno nabavku dobara, usluga ili radova. Firma “Ratex” je odabrana ispitivanjem tržišta, poređenjem firmi koje otkupljuju ovu vrstu materijala i njenim odabirom kao najpovoljnije, s obzirom na to da uz povoljnu cenu vrši i utovar i prevoz o svom trošku. Ostale firme nudile su ili manju cenu ili približnu ovoj, ali bez prevoza. S obzirom na to da je Narodna skupština institucija koja ne može na svoj račun da prima uplate, navedena firma vrši uplatu direktno na račun Budžeta Republike Srbije: 840-1620-21 – tvrdi naša sagovornica.

Bakar razvlačili na sve strane!


Zanimljivo je da je firma “Ratex” ušla naknadno u ovaj posao i to, kako tvrdi njen vlasnik, da spreči lopovluk! Kako nam je ispričao njen vlasnik Borislav Ranković, otkup i razvoženje skinutog bakra organizovan je kada su nadležni u Skupštini saznali da se ovaj skupoceni materijal “razvlači na sve strane”.
- Na tržištu se već pojavio bakar koji je najverovatnije stigao sa skupštinskog krova. Kada je o tome obavešten, parlament je rešio da ugovori prevoz i prodaju tog starog bakarnog lima. Mi smo imali sve potrebne dozvole i prihvatili da možemo i u 10 uveče i u pet ujutro da razvozimo, čime smo ispunili uslove Skupštine. Dali smo korektnu ponudu koja je prihvaćena – izjavio je Ranković. On objašnjava da u ovom poslu bakar kupuje za 505 dinara po kilogramu, a prodaće ga za 550 dinara.

Skinuli devet, ugradili 10 tona


Kako nam je rekla pomoćnica generalnog sekretara, do sada je prodato oko devet tona starog lima po ceni od 505 dinara po kilogramu, a postavljeno je nešto više od 10 tona novog (zbog rastura od 20 odsto koji nastaje pri izradi novog krova). Niko od aktera ovih radova nije znao da nam kaže ni otprilike koliko će se tona starog lima skinuti, a koliko novog ugraditi u skupštinski krov. Prema objašnjenju Mirjane Nedeljković, bakarni lim se prodaje u količinama i delovima koji se trenutno skinu sa krova i firma koja otkupljuje lim dolazi odmah po pozivu, a sve u cilju neremećenja rada parlamenta.

Poslednji komentari
  • Чича из Шумадије Vreme: 27.10.2014 16:17h

    Бого ако те има... још један доказ да имамо ПРИВАТНУ ДРЖАВУ, ДИНАСТИЈУ НИКОЛИЋ, БОГА ВУЧИЋА, ФОНДАЦИЈУ ДРАГИЦЕ И ГОМИЛУ ПРИШИПЕТЉИ,ТАШТУ ДИПЛОМАТУ... брука до нема од државе. Алу ту је Свемогући Вучић да нас убеди у боље сутра - мало сутра. Који небески успех радикала, од губитника (јадни Шеки у Хагу) до небеских висина... то нико није могао да очекује... Србија испуњава све жеље... јадна Србијо и не схваташ који глумци глуме спаситеље... ма, тако ти треба.

  • lana Vreme: 27.10.2014 16:56h

    pa davidim koće sad biti uhapšen tj. kako ćete nam sad zamazati oči

  • dragan Vreme: 27.10.2014 20:15h

    Sada u krizi se krpi ne kupuje se novo,sram vas bilo a meni penziju smanjujete.

  • sloba Vreme: 27.10.2014 22:17h

    Secam se da su 2009-e radili isto to na istom objejtu?

  • Rosmary Vreme: 27.10.2014 23:15h

    Koliko znam krovovi od bakarnog lima su večni. Zelana patina koja se vremenom pravi na površini krova je zaštitni sloj od dalje korozije bakarne mase. Valaj pitati stručnjake a ne političare. Očito je tu neka debela mućka. Drugo, upotreba bakarnog lima u visokogradnji je po jednom zakonu ili pravilniku koji i dalje važi nije dozvljena. Ko prepoznaje posledice primenjenog bakra uočiće kakvu štetu ostavlja voda koja je zatrovana bakarnim jedinjenjem i kako truje sve oko sebe.Znači da je došlo vreme za obimno hapšenje mangupa.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP