Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALO! ISTRAŽIVANJE

MINISTARSKA PUTOVANJA: Tasovac ne priča mnogo, ali što voli da putuje!

Autor: Ivana Kljajić | 23.11.2014 - 09:19:00h | Komentara: 5

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ove godine je bio ubedljivo najmobilniji član Vlade, ne računajući premijera i šefa diplomatije, kojima su susreti sa stranim zvaničnicima i učestvovanje na međunarodnim forumima u opisu radnog mesta.

Ivan Tasovac

Ivan Tasovac | Foto: FoNet

Iako ga bije glas da je najćutljiviji ministar, uvid u službena putovanja u inostranstvo otkrivaju Tasovca kao nekoga ko je sa svojim najbližim saradnicima ne samo prevalio najviše kilometara po svetu, već je na ovogodišnja službena putovanja van Srbije skrckao više od 3,5 milona dinara, koliko i četvoro ili petoro njegovih kolega ministara tokom celog dosadašnjeg mandata!


Ministar Tasovac potrošio je skoro 1,3 miliona dinara, i to na svega sedam putovanja, a njegovih desetoro saradnika više od dva miliona dinara. Najčešće su išli u Belgiju, ali i u Kinu, Ameriku, Italiju, Francusku... Osim nekoliko odlazaka u Brisel na skrining poglavlja 10 - informaciono društvo i mediji, službenici Ministarstva kulture i informisanja putovali su u inostranstvo isključivo povodom događaja vezanih za kulturu, što je još jedna potvrda da je resor informisanja i u ovoj vladi u sasvim drugom planu.

Velimir Ilić

Velimir Ilić | Foto: E. Čonkić

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je sasvim drugačija slika. Ministarka Zorana Mihajlović je od aprila ove godine boravila jedino u Rusiji i Republici Srpskoj.


- Oba puta ministarka Mihajlović se odrekla pripadajućih dnevnica. Jedini trošak boravka u Republici Srpskoj je benzin, dok su avio-karte i smeštaj u Ruskoj Federaciji stajali 112.760 dinara - objasnili su nam u tom ministarstvu.

Značajno veće troškove napravili su državni sekretari i pomoćnici ministara, koji su, prema zvaničnoj evidenciji, na dnevnice potrošili 1.550 dolara i 1.573,80 evra, na putne troškove i smeštaj 972.402 dinara, 786,27 evra i 979 dolara, što je ukupno oko 1,5 miliona dinara.

Stigao samo do Moskve: Rasim Ljajić

Stigao samo do Moskve: Rasim Ljajić | Foto: Željko Šafar

- Ministarstvo sprovodi restriktivnu politiku Vlade o službenim putovanjima. Zaposleni u ovom ministarstvu putuju u Brisel, gde su aktivno uključeni u proces pregovora sa EU, ili na sastanke međudržavnih mešovitih komiteta, ili kada su u obavezi da zbog članstva naše države u određenim međunarodnim institucijama prisustvuju događajima - objašnjavaju u kabinetu Zorane Mihajlović.


Ministar trgovine Rasim Ljajić ubeležio je jedan jedini odlazak u inostranstvo, i to u Moskvu, kada je u junu rešavao probleme s izvozom mesa iz Srbije na rusko tržište. Tada je na njegovu avionsku kartu potrošeno 34.160 dinara. Ali zato su njegovi državni sekretari i pomoćnici putovali 22 puta više, odnosno na njihova inostrana putovanja otišlo je 752.849 dinara.

Nije se mnogo šetala: Zorana Mihajlović

Nije se mnogo šetala: Zorana Mihajlović | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Stavka Ministarstva pravde za službena putovanja van zemlje dostigla je 625.496 dinara. Ministar Nikola Selaković išao je u Sankt Peterburg, Marselj, Zagreb i Podgoricu, što je koštalo nešto više od 200.000 dinara, a njegovi najbliži saradnici putovali su i u Brisel i Strazbur i za to potrošili 400.000. Kori Udovički, koja vodi resor državne uprave i lokalne samouprave, išla je do Jordana, Nemačke, Makedonije i Rumunije, što je koštalo 115.842, a za putovanja njenih četvoro saradnika potrošeno je 204.889 dinara.


Putovanja Nikole Selakovića koštala 200.000 dinara

Putovanja Nikole Selakovića koštala 200.000 dinara | Foto: M. Mitrović

U Ministarstvu sporta i omladine su nam rekli da ministar Vanja Udovičić nikada ne uzima dnevnice, a da njegove putne troškove, kada ih ima, pokriva Vlada, odnosno Generalni sekretarijat, a ne ministarstvo. Četvorica njegovih najbližih saradnika proputovala su po svetu za 583.972 dinara. Ni u Ministarstvu poljoprivrede nisu mogli da nam obezbede podatke za putovanja ministarke Snežane Bogosavljević Bošković, a državni sekretari i pomoćnici ministra u tom resoru naputovali su se za oko pola miliona dinara.

Velja nije ni mrdnuo preko grane


Za razliku od poslenika kulture, koji su se rastrčavali po svetu, ministar Velimir Ilić nije ni mrdnuo preko državne granice.
- Zaposleni u kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije Velimira Ilića od početka mandata, zaključno sa današnjim danom, nisu imali nijedno službeno putovanje van zemlje. Ministar, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, a u okviru svojih nadležnosti, službeno je putovao samo na teritoriji Srbije. Takođe, troškove smeštaja prilikom svih službenih putovanja ministar Ilić je snosio sam - rečeno nam je u Ilićevom kabinetu.

Evo ko krije podatke od javnosti


Prikupljanje podataka o novcu koji je iz budžeta potrošen na dnevnice, hotelski smeštaj i transport bilo je iscrpljujuća i sasvim neizvesna “avantura” koja je trajala čak mesec dana i bila ispunjena pregrštom poziva i obećanja. Za ministarstva finansija, privrede, policije, spoljnih poslova, prosvete, energetike, odbrane, zdravlja, rada i ministarstva zaduženog za EU ni to nije bilo dovoljno vremena da nam dostave ove servisne informacije i zato zaključujemo da te podatke kriju od javnosti. Među njima su i oni koji su se na različite načine pravdali. Ministarstvo privrede je glatko odbilo da odgovori jer ne poseduje takve podatke, a Ministarstvo prosvete je dostavilo spisak destinacija koje su Verbić i njegovi saradnici pohodili ove godine, bez ijednog podatka o potrošenom novcu. Obrazloženje citiramo doslovce:
“Realizacija službenih putovanja nije u potpunosti finansirana iz budžeta Republike Srbije, već su za veliki broj putovanja troškove snosili sami organizatori, odnosno domaćini konferencija. Službena putovanja u proseku su trajala dva dana. Dnevnice su obračunavane na osnovu uredbe Vlade Republike Srbije o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.”

SLUŽBENA PUTOVANJA U INOSTRANSTVO

ministar pomoćnici i državni sekretari ukupno
Ivan Tasovac 1.427.367 2.151.963 (desetoro saradnika) 3.579.330
Zorana Mihajlović 112.760 1.496.113 1.608.873
Rasim Ljajić 34.160 752.849 (petoro saradnika) 787.009
Nikola Selaković 221.495 404.001 (petoro saradnika) 625.496
Kori Udovički 115.842 204.889 (četvoro saradnika) 320.731
Vanja Udovičić ? 583.972 (četvoro saradnika) ?
Snežana Bošković ? 484.616 (petoro saradnika) ?
Velimir Ilić 0 0 0

Poslednji komentari
  • aca Vreme: 23.11.2014 09:44h

    samo bahato a narodu 10 % od plate pa ce deca ici gola i bosa i gladna.A Jorgovanki platica od 5000 eura .

  • vitez Vreme: 23.11.2014 10:58h

    Tasovac, troši li troši, no ne znam jeli ovde uračunato i ono što su mu u Americi zloupotrebili karticu i skinuli 50 hiljada evra. Nije on za to kriv. Ali svi ministri imaju kartice na koje im vlada svakog meseca uplaćuje u visini 50 hiljada evra, provereno.

  • Zoran Vreme: 23.11.2014 13:32h

    A priča se o štednji.

  • maja Vreme: 23.11.2014 15:38h

    A Gasica ste zaboravili, taj iz aviona ne izlazi, a o helikopteru i da ne pricam.

  • insajder Vreme: 23.11.2014 17:28h

    min. Tasovac ce tek da putuje.., kad legnu nekoliko miliona evra od projekta ,Dariah' - Toma Tasovac koordinator iz NVO digitalna humanistika!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP