Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BEZ DOGOVORA

Mlađa leti iz Vlade?!

Autor: M. D. - M. K. | 26.07.2013 - 12:08:00h | Komentara: 12

Prelomni sastanak Ivice Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića, koji su juče u Nemanjinoj 11 pokušali da približe stavove o rekonstrukciji Vlade, završio se bez dogovora i približavanja stavova lidera vladajuće koalicije. Kako “Alo!” saznaje, Dinkić je po ko zna koji put odbio da se odrekne bilo kog od svojih ministara, kao i da podeli svoje resore, te će gotovo izvesno biti izbačen iz Vlade, dok se Dačić još nije precizno izjasnio i odluku bi trebalo da donese danas na sednici Predsedništva SPS.

Prema našim saznanjima, lider naprednjaka Aleksandar Vučić najbliži je opciji da se “pozdravi” sa Dinkićem, kome je ostavljeno da danas, do sednice Glavnog odbora SNS-a koja počinje u 16 sati, omekša svoj stav i ozbiljno prihvati predstojeću rekonstrukciju, ili će morati da napusti Nemanjinu 11.

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Mlađan Dinkić

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Mlađan Dinkić | Foto: FoNet

- Sastanak je protekao u korektnom tonu, nije bilo teških reči. Vučić je saslušao šta su Dačić i Dinkić imali da kažu, rekao im je vrlo direktno svoj stav, dakle ponovio je svojim koalicionim partnerima da od njih očekuje temeljnu i ozbiljnu rekonstrukciju ili da se razilaze. Dok je Dačić bio neodređen, Dinkić je ostao pri svom ranijem stavu da su njegovi ministri odlično radili i tu su se svaki dalji pregovori završili - navodi naš izvor iz Nemanjine 11.
Trojni sastanak koji je počeo oko 17 sati, trajao je oko sat vremena, a prvi je od pregovaračkog stola ustao Vučić, dok su Dačić i Dinkić ostali još izvesno vreme u razgovoru.
Prema rečima našeg sagovornika, lider naprednjaka već izvesno vreme najozbiljnije razmatra opciju da se ova vlada pozdravi sa liderom URS-a i sa tim stavom je i otišao na jučerašnji sastanak, nakon koga nije promenio mišljenje.
- Svojim tvrdim stavom, Dinkić je sebi praktično zapečatio sudbinu u Nemanjinoj 11 - dodaje naš izvor. Vučić je već doneo svoju konačnu odluku i saopštiće je danas svojim stranačkim kolegama, ali celokupnoj javnosti na sednici GO, na kojoj će predložiti imena ministara za smenu, ali i njihove zamene.
Za danas je zakazano i Predsedništvo SPS-a, a očekuje se i da se URS sastane tokom vikenda. Iz ove partije juče je nakon sastanka saopšteno da su sva tri partnera izrazila spremnost da “daju svoj lični doprinos kako bi vlada radila još bolj”e. Prema nezvaničnim informacijama, Dinkić je predložio i da se napravi manja i efikasnija vlada od maksimalnih 15 ministarstava.

Babić: Vlada može bez Dinkića

Postoji jedna izreka, koja kaže: „Koga nema, bez njega se može“, tako na pitanje o opstanku Mlađana Dinkića u Vladi Srbije odgovara u intervjuu za „Alo!“ Zoran Babić, zamenik šefa poslaničke grupe i član GO SNS-a. ON napominje da će ipak na to pitanje odgovor dati lider stranke Aleksandar Vučić “koji je kreator i glavni motor Vlade”. 

Zoran Babić

Zoran Babić | Foto: FoNet

Kada će se agonija oko rekonstrukcije završiti?
- Agonija je možda gruba reč, ali da je ljudima u Srbiji previše priče o rekonstrukciji Vlade - to sigurno jeste. Ono što je SNS do sada obećao, to je i ispunio. Aleksandar Vučić je rekao da će rekonstrukcija biti završena do 1. avgusta, odnosno za SNS do 27. jula, i tako će i biti.
 
Da li je Srbija bliža rekonstrukciji ili novim izborima?
- Odgovor ne zavisi od SNS-a, već prvenstveno od partnera u Vladi, ali i opozicije. Ne iniciramo izbore, ali smo spremni u svakom trenutku da ih prihvatimo kao krajnju opciju.
 
Da li će se deliti Dinkićev resor?
- Niko ne može da bude zadovoljan rezultatima u resoru finansija i ekonomije, a za to je bio zadužen Mlađan Dinkić. Ti rezultati nisu samo noćna mora Aleksandra Vučića, već i građana Srbije.  
Poslednji komentari
  • Olga Vreme: 26.07.2013 12:41h

    Koji bre Vučić?Puca on odmah posle izbora na Kosovu.Više mi poverenje uliva Mišković nego ovaj Šešeljov potrčko bivši ministar informisanja.Tek će on da vas sahrani samo mu dajte glas.Klasičan folirant.

  • Lili Vreme: 26.07.2013 12:56h

    Gospodin Dinkic, bi ucinio veliku uslugu srpskom narodu kad bih otisao kulturno I dostajenstveno!

  • srpce Vreme: 26.07.2013 13:06h

    Hoćemo li najzad dočekati da Mladji vidimo ledja? Ako to uspe Vučiću uvek ću za njega glasati, jer će uspeti što niko nije uspeo.

  • dussan Vreme: 26.07.2013 13:40h

    meni nesto nije jasno. ko je ovde premijer a ko potpredsednik vlad. ko ovde koga sluša. ko vodi sednicu Ivica ili Vučić. da sam ja premijer bilo bi ; "dečko ko ovde kosi a ko vodu nosu-izgleda da si zamenio uloge".

  • popiz Vreme: 26.07.2013 13:47h

    dace Bog da ovaj mali nestane sa politicke scene...mada i ovaj drugi nista manje mali ne prodje isto

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP