Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

INICIJATIVA ZA NASTAVAK SUĐENJA

Momčilo Perišić ponovo pred sudijom?

Autor: Dnevnik.rs | 25.01.2015 - 10:28:00h | Komentara: 0

Više javno tužilaštvo u Beogradu iniciralo je nastavak postupka iz 2002. godine, za „špijunsku aferu“ protiv penzionisanog generala Momčila Perišića, jednog od lidera tadašnje vladajuće koalicije DOS, koji je posle petooktobarskih promena 2000. bio potpredsednik Vlade Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost.

Momčilo Perišić

Momčilo Perišić

Po pouzdanim informacijama “Dnevnika“, inicijativa za nastavak postupka dostavljena je Višem sudu u Beogradu pre oko mesec dana, krajem decembra 2014, a sud je naložio dostavljanje dokaza da je proces koji je vođen pred Haškim tribunalom protiv Perišića pravosnažno okončan.
 - Nakon dostavljanja traženog dokaza, sud će odlučiti o predlogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu - saopšteno nam je u Višem sudu.
Optužnica iz 2002. godine sumnjičila je Perišića za navodnu špijunažu “u korist SAD”, a bili su obuhvaćeni i tadašnji potpukovnik Miodrag Sekulić i Vladimir Vlajković iz Obrenovca.
Zbog Perišićevog odlaska u Hag 2005. postupak koji je vođen pred domaćim pravosuđem je bio u prekidu. Tadašnji Okružni sud u Beogradu, na osnovu zakona o saradnji s Haškim tribunalom, doneo je 9. novembra 2005. rešenje kojim je postupak protiv Perišića prekinut i istovremeno je predviđeno da bude nastavljen kada budu ispunjeni zakonski uslovi.
Penzionisani general, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, vratio se iz Haga 1. marta 2013. pošto je oslobođen svih optužbi u vezi ratnih zbivanja pri raspadu SFRJ tokom devedestih godina.
Posle povratka u Beograd Perišić je za RTS izjavio da je spreman da izađe i pred naše pravosuđe i da će “ako ponovo krene proces iz 2002. dokazati da su mu optužbe za navodnu špijunažu namestile kolege iz DOS-a uz pomoć nekih stručnjaka koristeći se konstrukcijama i lažima”.
 - Želeli su da me eliminišu iz političkog života i eventualne borbe za određene političke funkcije - rekao je u intervjuu za RTS 5. marta 2013. Perišić, koji je 2002. bio predsednik stranke „Pokret za demokratsku Srbiju“-
Mediji su u decembru 2013. preneli saopštenje beogradskog Višeg suda u kojem je navedeno da je Više tužilaštvo vratilo tom sudu neizmenjenu optužnicu protiv Perišića i ostalih, ali nije iniciralo nastavak krivičnog postupka.
Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za „odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Yonu Nejboru“, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.
Postupak je vođen pred sada bivšim vojnim pravosuđem, a Vojno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu 30. septembra 2002. godine. Krajem decembra 2002. u tadašnjem Vojnom sudu počelo jei suđenje, a okrivljeni su izjavili da su optužbe apsolutno neistinite.
Nezavršeni predmeti vojnog pravosuđa, nakon što je rasformirano 31. decembra 2004. prešli su u nadležnost Okružnog tužilaštva i Okružnog suda u Beogradu, koji su posle najnovije reforme transformisani u Više tužilaštvo i Viši sud.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP