Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DIPLOMATSKI UKOR

Mrkić kritikovao ambasadore

Autor: Beta | 14.11.2012 - 00:26:00h | Komentara: 6

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić uputio je pismo svim ambasadama i konzulatima Srbije, u kojem ih je kritikovao zbog "nerada, pada motivacije, otaljavanja posla", čak i nedovoljnog promovisanja nove vlasti u Beogradu, prenosli list Danas, pozivajući se na diplomatske izvore.

Danas u izdanju od srede prenosi da je Mrkić u petak, 9. novembra, poslao pismo na adrese ambasadora i konzula Srbije širom sveta, u kojem navodi da se u celokupnoj mreži konstatuje "pad motivacije i odsustvo inicijative, u trenutku kada se zemlja suočava sa spoljnim i unutrašnjim krupnim izazovima".

Ivan Mrkić

Diplomatski ukor: Ivan Mrkić | Foto: Oliver Bunić

Ministar je, tvrdi list, naveo da se u diplomatskoj mreži Srbije ispoljio nerad kao posledica izbora nove vlade i podsetio da zadatak diplomatije svuda u svetu jeste da, izmedju ostalog, "afirmiše ključne nosioce vlasti", a da treba da bude "potpuno svejedno koja politička formacija vodi zemlju".

Ivan Mrkić koji je posle majskih izbora i formiranja vladajuće koalicije SNS-SPS-URS, došao na čelo Ministarstva spoljnih poslova gde je do tada bio jedan od najbližih saradnika ministra Vuka Jeremića, navodi da su u diplomatskoj mreži "konstatovani pad produkcije, pad sveukupnih aktivnosti, rutinsko otaljavanje, krajnje ležeran pristup", čak i "potpuni nerad u većem broju DKP-a".
"To se ubuduće neće tolerisati", upozorio je ministar - tvrdi list, i najavio promene "na osnovu rezultata rada" što će se izvesti prema "poznatim kriterijumima".
Šef diplomatije u pismu moli ambasadore i konzule da se pravilno shvati ova poruka, koja je "iznudjena isključivo zapanjujuće slabim performansama pojedinih DKP-a".
Iz vladinih izvora u javnost je nedavno dospela vest da će narednih meseci biti promenjeno tridesetak ambasadora, a prve smene već su obavljene u Parizu i Moskvi, gde su s funkcija otišli kadrovi Demokratske stranke Dušan Bataković i Jelica Kurjak.
Poslednji komentari
  • Alo forever Vreme: 14.11.2012 11:13h

    Svakako da je za buduci razvitak srbije od znacaja i rad i predstavljanje Srbije od strane diplomata u svetu...a jedno od najvaznijih zadataka jeste afirmisati strane investitore da ulazu u Srbiju.

  • Alo man Vreme: 14.11.2012 11:14h

    Slazem se sa Mrkicem..potrebno je analizirati rad nasih predstavnika prvenstveno u drzavama koje su od najveceg znacaja za Srbiju...i sve one koji su tu postavljani na silu zbog poznanstva, pod hitno vratiti kuci.

  • Alomanik Vreme: 14.11.2012 11:14h

    Za ambasodore prvenstveno postaviti mlade, skolovane, pismene, ambiciozne kadrove...a ne kao sto je cinio DS u proslosti gledati iskljucivo partijsku pripadnost.

  • novica952 Vreme: 15.11.2012 19:15h

    Našoj diplomatiji je neminovno potrebna sveža krv, neke nezameljive treba promeniti i neke koji su se uspavali na straoj poltici i napraviti novi diplomatski uzlet koji će pratiti našu pregovaračku borbu za Kosovo. Uostalom legitmno je pravo nove vlade i nove političke garniture da ima stručne kadrove koji će uspešno izvršavati spoljnu politiku Srbije i biti stalni pratilac zbivanja vezanih za Srbiju.Ovo nejavljeno smenjivanje ambasadora ne sme biti na bazi revanšizma i mora se poštovati rad svakog bez obzira na političke simpatije. I još nešto čitam u komentarima gde se predlaže smenjivanje ambasadora u zemljama koje su priznale prištinu.To nikako jer ćemo izgubiti dragocene i kvalitetne diplomate tuđom greškom i neprincipijelnim odlukama.

  • ksenija Vreme: 15.11.2012 22:51h

    Tako i treba...ko god ne obavlja svoj posao na pravi nacin i treba ga smeniti!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP