Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

GOTOVA SEDNICA

Mrkić: Ne ukidamo
kosovske institucije

Autor: Tanjug | 27.11.2012 - 23:59:00h | Komentara: 5

U Njujorku je večeras održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na na kojoj je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić poručio da je Beograd spreman da primeni do sada postignute dogovore u dijalogu Prištinom i da je otvoren za razgovore o svemu izuzev o ukidanju srpskih institucija u pokrajini.

On je na sednici na kojoj je razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna rekao da je uloga Euleksa posebno važna u ovom trenutku i ne sme se menjati.
Srpska strana, rekao je on, nastavlja da sledi politiku nalaženja rešenja mirnim putem u konstruktivnom dijalogu sa Prištinom i spremna je da primeni postignute dogovore.

Smenjuje samo nepodobne: Ivan Mrkić

Dijalog je jedini način: Ivan Mrkić | Foto: Oliver Bunić

"Srbija vidi dijalog kao jedini način za prevazilaženje aktuelne krize i postizanje održivih rešenja za probleme sa kojima je svakodnevno suočeno stanovništvo na KiM," istakao je Mrkić, koji će se tokom boravka u Njujorku sastati sa Banom.
Šef UNMIK-a Farid Zarif pohvalio je u obraćanju putem video linka iz Prištine srpske i kosovske lidere koji su pokazali volju da poprave odnose Beograda i Prištine i izrazio nadu da će SB UN podržati dijalog.
"Zadovoljan sam razvojem situacije, ali pogotovo liderima koji su pokazali volju da poprave odnos Beograda i Prištine. Obojica su pokazali da gledaju u budućnost, a ne u prošlost", rekao je Zarif, govoreći o dva direktna susreta premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hašima Tačija.

Ivan Mrkić

Ne ukidamo kosovske institucije - Ivan Mrkić | Foto: Oliver Bunić

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj optužio je Srbiju da nastavlja da finansira i održava ilegalne bezbednosne i policijske strukture na severu Kosova.
"Srbija vodi, kontroliše i finansira ilegalnu policiju i paravojne strukture na tom području", rekao je Hodžaj, dodavši da je cilj toga "destabilizacija Kosova".
On se založio za nastavak dijaloga sa Beogradom, ocenivši da je u zajedničkom interesu da se zatvori mračno poglavlje istorije, u kome su, prema njegovom mišljenju, Albanci proživeli težak period i aparthejd.
Ambasadori zemalja članica SB UN su u okviru debate podržali nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali su izneli različite stavove o situaciji na Kosovu, posebno na severu, i srpskim institucijama u pokrajini.
U delegaciji Srbije koju predvodi Ivan Mrkić je i direktor Kanecelarije Vlade za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.
Poslednji komentari
  • Alo forever Vreme: 28.11.2012 23:12h

    Pred Mrkicem kao ministrom spoljnih poslova predstoji tezak zadatak svakako...problemima oko Kosova treba prici na najbezbolniji nacin..a to u ovom trenutku nije lako…

  • Alo man Vreme: 28.11.2012 23:13h

    Kolikom pritisku je izlozen Mrkic pokazalo se prilikom nedavne posete Tirani..kada su albanci digli buku..dakle njegov posao nije nimalo lak.

  • Alomanik Vreme: 28.11.2012 23:14h

    Mora se jednom preseci sa tim istorijskim pitanjem..postici normalan dijalog..prvenstveno za boljitak nasih srba koji zive dole pod preteskim uslovima i otezanim okolnostima.

  • Lepotica021 Vreme: 28.11.2012 23:15h

    Potrebno je napokon resiti to pitanje...i staviti tacku na to...ako smo mi bili preoptereceni time..onda barem postedeti muka buduce mladje generacije.nvirtsb was

  • Miljana Miljanica Vreme: 28.11.2012 23:16h

    Pred novom vladom je svakako veliki izazov kako vratiti izgubljeno svih ovih godina i Srbiju vratiti na ispravan put. Kljucna i najteza resenja su pred njima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP