Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

EU NEĆE ZAHTEVE PRIŠTINE UZETI U OBZIR

Mustafa: Neće dozvoliti izmene Zakona o specijalnom sudu

Autor: Agencije | 14.06.2015 - 23:54:00h | Komentara: 0

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je za prištinske medije da međunarodni faktori neće dozvoliti izmene predloga Zakona o specijalnom sudu, koji je Priština dobila 29. maja ove godine.

Isa Mustafa

Isa Mustafa | Foto: Profimedia

- Rečeno nam je da ovo trebamo vrlo brzo da dostavimo Skupštini. Dobili smo definitivan odgovor da oni smatraju konačnim tekstom to što smo mi dobili 29. maja, rekao je Mustafa.
Povodom Zakona o specijalnom sudu, kosovska strana je imala dug proces rasprava, posebno o zakonu koji će osnovati taj sud.
Iako je Vlada Kosova insistirala na izmeni najmanje tri pitanja, EU te zahteve Prištine neće uzeti u obzir, javila je albanska televizija Top čenel.
Izvori bliski procesu formiranja suda kažu da premijer Isa Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači još uvek insistiraju da u audskim procesima važe samo kosovski zakoni kao i da se odredi vremenski rok za otvaranje arhiva, među kojima je i pitanje svedoka, u vezi sa čim EU čvrsto insistira da Kosovo ne može da ima pristupa.
Što se tiče zakona koji će se primenjivati u sudskim procesima, EU insistira da će Specijalni sud raditi prema međunarodnim zakonima i zakonom koji se primenjuje na Kosovu dokle god je u saglasnosti sa međunarodnim pravom koje je bilo na snazi u vreme kada su izvršeni zločini.
U vezi arhiva u predlogu zakona stoji da "objekti, imovina, fondovi, arhive i podaci sudskih veća, specijalnog tužilaštva, gde god da su smeštena i bilo gde da se drže, imaju imunitet od konfiskacije, uzimanja i javnog pristupa, bilo da se radi o izvršnoj, administrativnoj, sudskoj ili zakonskoj osnovi.
Dodaje se da su arhive svojina Specijalnog suda kao i da se čuvaju u određenom prostoru van teritorije Kosova.
Šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Adem Grabovci izjavio je ranije da pre usvajanja zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu, treba precizirati vreme trajanja mandata tog suda, obezbediti ravnopravnost stranaka u sudskim procesima i obezbediti da arhive suda budu na Kosovu.

Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine, o kojem pregovaraju institucije Kosova i Pravne kancelarije EU, još uvek nije dostavljen u skupštinsku proceduru.

Žbogar: Nema više izgovora za Specijalni sud

Predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar kaže da ne vidi ni jedan valjan razlog za bilo kakvo dalje kašnjenje u vezi sa formiranjem Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu. Ističe da su ustavni amandmani već u skupštini i zakon je spreman.
- Ne zavidim poslanicima Skupštine Kosova, kako onima koji zastupaju albanske stranke, tako i onima koji zastupaju zajednice. S jedne strane, oni su zabrinuti kako će se njihovo glasanje odraziti na prošlost Kosova, a s druge, oni gledaju u budućnost, rekao je Žbogar za sutrašnje Novosti.

Na navode da je rekao da svako odugovlačenje šteti Kosovu i da Evropa ima načina da kazni Prištinu, Žbogar je kazao da nije govorio o kažnjavanju, ali da nas "iz glavnih centara svakodnevno pitaju zašto Specijalni sud kasni".
"Mi im objašnjavamo koliko je to zahtevan i težak proces. Međutim, radi se o međunarodnoj obavezi", naveo je specijalni predstavnik EU na Kosovu.
"Svi zločini moraji biti istraženi i počinioci gonjeni. Ne samo zločini koji se navode u izveštaju Saveta Evrope, već i oni izvršeni tokom i nakon sukoba na Kosovu. Ratni zločini nikada ne zastaravaju", rekao je Žbogar i napomenuo da će upravo zbog zaštite svedoka, sud raditi van Kosova.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP