Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POMAK U DIJALOGU

Na pomolu dogovor oko ZSO?

Autor: Novosti | 15.07.2015 - 18:35:00h | Komentara: 0

Napravljen pomak u dijalogu Beograda i Prištine oko statusa zaposlenih u Zajednici srpskih opština. Za Beograd je prihvatljiva i formulacija "zaposleni u javnom sektoru".

Marko Đurić

Đurić danas u Briselu učestvuje na sastancima o sprovođenju do sada postignutih dogovora sa Prištinom | Foto: Rajko Ristić

 
Beograd je prihvatio predlog Prištine da budući službenici Zajednice srpskih opština imaju status "zaposlenih u javnom sektoru", pišu "Novosti".

Iako je srpska strana insistirala da zaposleni u ZSO imaju status državnih službenika, za Beograd je prihvatljiva i formulacija "zaposleni u javnom sektoru" pošto ona jasno stavlja do znanja da ZSO nije nevladina organizacija, kako je na ovu zajednicu do sada gledala albanska strana.

Ukoliko se konačna verzija dogovora o ZSO utanači tokom narednih dana, otvorila bi se mogućnost da se do kraja jula organizuje premijerska runda dijaloga na kojoj bi Aleksandar Vučić i Isa Mustafa parafirali ovaj, a vrlo verovatno i sporazum o telekomunikacijama.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić danas će u Briselu učestvovati na sastancima o sprovođenju do sada postignutih dogovora sa Prištinom, pa će posle tih razgovora biti jasnije ima li šanse da se premijerska runda organizuje pred letnju pauzu u radu evropske administracije.

Uoči odlaska u Brisel Đurić je izjavio da je Priština politikom opstruiranja i stalnog odugovlačenja sprovođenja ključnih elemenata Prvog sporazuma "prokockala ekskluzivni status miljenika Brisela".

Novi dogovor dveju strana "crno na belo" bio bi jak argument Evropskoj komisiji da u pregovorima o članstvu sa Srbijom načini sledeći korak i prva pregovaračka poglavlja otvori na jesen ili, najkasnije, do kraja godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP